HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Her 100 kişiden 5'i!

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenter Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, Türkiye'de ortalama her 100 kişiden 5'inde halk arasında 'sarılık' olarak bilinen Hepatit B hastalığının görüldüğünü söyledi

Her 100 kişiden 5'i!

Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği'nce 30 Kasım'da Adana'da Hepatit B ile ilgili bilimsel bir kongre düzenleyeceklerini bildirdi. Prof. Dr. Gümürdülü, aile hekimleri, dahiliye, enfeksiyon ve gastroenteroloji uzmanlarının katılacağı etkinlikte A'dan Z'ye her şeyi konuşacaklarını kaydetti. Kongrenin herkese açık ve ücretsiz olduğunu belirten Prof. Dr. Gümürdülü, Hepatit B hastalığın tedavi edilmemesi halinde yaşamın herhangi bir döneminde siroz, karaciğer kanseri ve karaciğer yetmezliğine kadar ilerlediğini vurguladı. Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, "Kan testleriyle ortaya çıkan bu hastalık ileri evre aşamasına gelene kadar hiçbir bulgu vermez. Özellikle de bu hastalığın virüsü annede mevcutsa ailedeki tüm bireyler, yani çocuklar ciddi risk altındadır. Hastalık kan temasıyla, toplu yaşam yerleri olan mesela askeri kışla, yetimhanelerde, yatılı okul yurtlarında muhtemel kan temasıyla bulaşıyor. Hepatit B riski taşıyan birisi mutlaka kontrol altına alınmalı. Hepatit B olmayan bir kişi eğer bu hastalığa karşı bağışıklığı yoksa mutlaka aşılanmalı" dedi.

'TEDAVİSİ VAR'

Türkiye'de 20-30 yıl içinde, yüzde 5 oranında olan Hepatit B görülme sıklığının binde 1'lere indirilmesinin hedeflendiğini anlatan Prof. Dr. Gümürdülü, şunları söyledi:

"Hepatit B'si olan kişi doktora gitmeli. Bir takım tahlilleri var, onları yaptırmalı. Bu tahlillerden sonra, taşıyıcı denilen bir grup var. Bu grup 3 ay takip ediliyor ve virüs uyandığı zaman tedavi ediyoruz. Bir kısmı da virüs uyanmış ise karaciğerin durumuna göre ilaç verip tedavi ediyoruz. Elimizde öyle ilaçlar var ki belli bir sürede bu hastalığı tedavi ediyoruz. Mikrop uyanmadan tedavi etmediğimiz bir grup var. Türkiye'de yüzde 5 olarak hesaplansa 3.5 milyon Hepatit B taşıyıcısı var. Buna rağmen yaklaşık 60-70 bin hasta ilaç tedavisi görüyor. Ailesinde Hepatit B olan, risk taşıyan kişiler mutlaka doktor kontrolünden geçmeli. Gebe olanlar mutlaka dikkatli olmalı. Doğumu büyük bir hastanede yapmalılar. Çocuğa anında müdahale edilip, aşı yapılacak ve anneden bebeğe bulaştırılıcılık yok edilecek."

DHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler