HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İktidarsızlık tedavisinde penis protezi en etkili tedavidir

Penis protezi diğer ismiyle mutluluk çubuğu uygulaması iktidarsızlık tedavisinde 1973 yılından beri kullanılmaktadır.

İktidarsızlık tedavisinde penis protezi en etkili tedavidir

Penis protezi uygulaması 2000 yılından önce oldukça fazla kullanılan bir yöntem iken 1998 yılında ağızdan alınan sertleşme sağlayıcı ilaçların piyasaya çıkmasıyla protez ameliyatları sayısında azalma oldu. Fakat günümüzde teknolojinin çok gelişmesi, insanların daha çok masa başı işler yapmasına bağlı olarak toplumlarda kilolu ve diyabetik insanların sayısının çok artmasına yol açtı. Kilo almaya bağlı olarak kişide şeker hastalığı , hipertansiyon , hormonal problemler ortaya çıkabilir. Bu tür hastalıklara bağlı olarak sertleşme sorunu ortaya çıkabilmektedir. Bu tür hastalar ilk tercih olarak ağızdan kullanılan ilaçları tercih etse bile bir süre sonra bu ilaçlarla da cinsel faaliyeti gerçekleştirememektedirler. Bu durumda penis protezi seçeneği tercih edilir duruma gelmektedir.

Penis protezi ameliyat ile penis içerisine yerleştirilen bir cihazdır. Protezin farklı tipleri bulunmaktadır. Protez ameliyatları 30 dakika ile 90 dakika arasında bir sürede gerçekleştirilir.

Protez ameliyatı sonrası, cinsel birleşme sırasındaki duygusal ve fizyolojik olaylarda değişiklik olmaz, örneğin boşalma yine aynı şekilde olur, protezde avantaj boşalma olmasına rağmen penis sönmez, kişi ne zaman isterse penis o zaman yumuşar. Cinsel istek, haz, penisteki his yapısı değişmez. Ameliyat sonrası hastaya protez takıldığını bilmeyen bir bayan penis protezi takılı erkekte protez olduğunu anlayamaz, özellikle üç parçalı protezlerde kişide penis protezi olduğunu anlaşılması mümkün değildir.

Penis protezi uygulamasında enfeksiyonun çok görüldüğü veya vücudun genelde protezi reddettiği düşüncesi hastalar arasında mevcuttur. Fakat penis protezi operasyonunda enfeksiyon oranı % 1-3 gibi düşük bir oranda görülmektedir. Operasyon öncesi alınan tedbirlerle hemen hemen enfeksiyon oranı sıfırlı değerlere indirilebilmektedir.

Penis protezi ameliyatında oluşabilecek sorunlar;

1. Ameliyatla ilgili: Ameliyat esnasında protez yerinin hazırlanması esnasında idrar kanalı yaralanması, genişletme yetersizliği gibi sebeplerle protez tam olarak yerleştirilemeyebilir veya protez kıvrılmış olarak kalabilir. İdrar kanalı yaralanması olduğunda operasyonun ertelenmesi gerekir.

2. Ağrı: Ameliyata bağlı olarak hastalarda ağrı olabilmektedir. Ağrı özellikle protezin şişirilmesi ve söndürülmesi sırasında skrotumda olmaktadır. Ağrının ilerleyen günlerde azalmaması ve devam etmesi durumunda uygun olmayan boyutta protez takılma ihtimali ya da enfeksiyondan şüphelenmek gerekir.

3. Enfeksiyon: Penis protezi ameliyatında kullanılan yabancı cisim sebebiyle enfeksiyon önemli bir problemdir. Teknolojik gelişmeleri bağlı olarak protez teknolojisinin artması enfeksiyon ihtimalini oldukça düşük tutmaktadır. Hastalara operasyon öncesi yapılan testlerle vücutta enfeksiyon olmadığı kontrol edilir. Operasyon sırasında ve sonrasında güçlü antibiyotik koruması uygulanarak enfeksiyon çok düşük düzeylerde tutulabilmektedir. Penis protezlerinde enfeksiyon riski % 1-3 oranında görülmektedir.

Enfeksiyon riskini artıran durumlar şunlardır; Hastanın şeker hastalığının olması ve şeker düzeyinin kontrolsüz olması, kronik hastalık olması, bağışıklık sisteminin düşük olması(immünsüpresifler), hastanın vücudunda enfeksiyon olması protez enfeksiyonu riskini artırmaktadır.

Enfeksiyon gelişimini önlemek için hastalarda tam idrar tahlili, idrar kültürü, kan lökosit düzeyi kontrolü, CRP kontrolü, kan şekerinin düzenlenmesi gibi önlemlerle enfeksiyon ihtimali minimale indirilir. Operasyon esnasında operasyon bölgesinin dezenfektan maddelerle 10 dakika yıkanması ayrıca hastaya damardan uygulanan güçlü antibiyotik tedavileri ile enfeksiyon oranları azaltılmaktadır.

Enfeksiyon geliştiği durumlarda hastalarda bazen yerleştirilen penis protezinin tamamen çıkartılması ve bir süre geçtikten sonra tekrar penis protezi yerleştirilmesi planlanmaktadır.

4.EROZYON: Protez materyallerinin çevresindeki dokuları hasara uğrattığı durumlarda görülebilmektedir. Bu tür sorunlar idrar yolunun baskıya uğrayarak hasarlanmasi, protez pompasının skrotal boşluk içinde erozyon denilen hasarlanma yapması şeklinde olmaktadır. Üretra hasarlanmasında protez çıkarılırken rezervuar ve pompaya bağlı hasarlanmalarda yer değişikliği yapılması yeterli gelmektedir.

5.MEKANİK ARIZA: Özellikle şişirilebilir protezlerde görüldüğü ifade edilen mekanik problemler, protezlerdeki teknik gelişmeler sebebiyle günümüzde oldukça az görülmektedir. Protezin silindir, pompa, bağlantı yerleri ve rezervuardan kaynaklanan mekanik sorunları olabilmektedir. Bu sorunlar genellikle cerrahi olarak düzeltme veya yeni parça ile değiştirme yapılarak ortadan kaldırılmaktadır.

Penis protezleri ameliyatlarında görülen komplikasyonlar teknik gelişmeler ve ciddi önlemler sayesinde günümüzde yok denecek kadar azdır. Fakat yine de penis protezi ameliyatı olacak hastaların bütün bu ihtimalleri akıllarında tutmaları yerinde olacaktır.

Penis protezlerinin takılması sonrası hasta ve partner memnuniyetinin değerlendirildiği anketlerde hastalarda % 90’lara yakın memnuniyet olurken, partnerlerde % 80 oranında memnuniyet olduğu belirtilmiştir.

Direkt bana ulaşabilmek için aşağıdaki web sayfalarına ve facebook sayfalarına bakabilirsiniz..

Alttaki telefon numarasından asistanıma mesai saatleri içinde ulaşabilirsiniz..

Op.Dr.Murat ÇELTİK

Doktorlar merkezi

Abdi İpekçi cad. Reasürans Han 1 No:57 Kat :3 Nişantaşı İstanbul

Tel: 0 212 234 58 55

www.muradceltik.com

www.facebook.com/opdrmuratceltik

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler