HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İmplant tedavisinde hastaların dikkat etmesi gereken önemli noktalar

Son yıllarda diş alanında gelişen implant uygulamalarında hastalar özellikle nelere dikkat etmeliler? Ne gibi sorunlarla karşılaşabilirler?

İmplant tedavisinde hastaların dikkat etmesi gereken önemli noktalar

İmplant uygulamalarında merak edilen soruları Dentakademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nden Dr. Emre Çimen yanıtladı.

İMPLANT DİŞ TEDAVİSİNİ UYGULAMAYI NE ZAMAN HASTALARINIZA ÖNERİYORSUNUZ?

İmplant tedavisinin, 18 yaşını doldurmuş ve diş eksikliği olan tüm kişiler için uygulanabilecek bir tedavi şekli İster tek diş eksikliği olsun, ister çoklu diş eksiklikleri olsun, isterse de ağızda hiç bulunmasın dental implant uygulamaları bu diş eksikliklerinin telafi edilmesinde güvenilir ve sağlıklı bir tedavi yöntemidir. Dental implant uygulamaları, yüksek başarı oranıyla sadece diş hekimliğinin değil, modern tıpta uygulanan tedaviler arasında da yer edinmiştir.

İMPLANT UYGULAMASINDAN SONRA DAİMİ DİŞLERE NE ZAMAN KAVUŞABİLİRİM?

İmplant uygulandıktan sonra, implant ve kemiğin birbirlerine kaynaması anlamına gelen, “osseointegrasyon” sürecine girilir. Bu süreç, yapılan işleme, kemiğin kalitesi gibi faktörlere göre 2 ay ile 6 ay arasında değişmektedir. Bu süreçte dişsiz kalmak, özellikle ağzında hiç dişi bulunmayan hastalar ve ön bölgede diş eksikliği olan hastalarımız için estetik ve fonksiyonel kaygılar ortaya çıkarmaktadır. Günümüzde bu tip hastalarımızda, implantın yapıldığı gün, implantlardan destek alan sabit bir protez uygulayarak bu kaygıları ortadan kaldırıyoruz ve hastalarımızın bu süreci çok daha konforlu geçirmelerini sağlayabiliyoruz.

İMPLANT TEDAVİSİNİN RİSKLERİ NELERDİR?

Tüm tıbbi tedaviler gibi implant uygulamalarının da riskleri mevcuttur. Bu risklerin başında, işlem sonrası oluşabilecek konforsuzluklar ve işlem sırasında anatomik yapılara zarar verilmesi sayılabilir.

İşlem sonrası oluşabilecek konforsuzluklar olarak ağrı, şişlik ve kanamayı sayabiliriz. Neticede implant uygulaması cerrahi bir uygulamadır ve bu tür şikayetler işlem sonrası ilk birkaç gün olabilmektedir. Eğer hekimin işlem sonrası direktiflerine uyulur ve reçete edilen ilaçlar doğru bir şekilde kullanılırsa bu süreç sıkıntısız bir şekilde kolaylıkla atlatılabilir.

İmplantın anatomik yapılara zarar vermesi ise ciddi bir komplikasyondur. Bu durumda kalıcı ya da geçici hasarlar meydana gelebilir. Bu tür durumların oluşmasını engellemek için detaylı bir muayene ve doğru bir planlama yapılması şarttır. Riskli bölgelerde gerek görüldüğü takdirde 3 boyutlu görüntüleme yöntemlerinden de faydalanılabilir.

Günümüzde 3 boyutlu görüntüleme yöntemlerinden alınan veriler kullanılarak hazırlanan cerrahi şablonlar sayesinde (navigasyonlu implant, cerrahi stent) implantlar güvenli ve hızlı bir şekilde uygulanabilmektedir. Bu sayede işlem sonrası konforsuzluklar ve anatomik yapılara zarar verme riski sıfıra inmektedir.

İMPLANT YAPTIRIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM?

Dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar olarak, tedaviyi uygulayacak hekimin bilgi ve tecrübe yeterliliği olması ve implantın uygulanacağı klinikteki hijyen ve sterilizasyon kurallarına riayet edilmesidir. Hastaların kendilerine uygulanacak implantlar hakkında bilgi almalarının en doğal haklarıdır ve işlem sonrası kendilerine verilecek implant sertifikalarını saklamaları ileri dönemde oluşabilecek sıkıntıların çözümünü kolaylaştıracaktır.

İMPLANT TEDAVİSİ SONRASI HİJYEN ÖNEMLİ

İmplant tedavisi sonrası ağız hijyeninde dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir?

İmplant tedavisi sonrası, ağzı hijyenine dikkat edilmesi çok önemlidir. Rutin diş fırçalamanın haricinde, hekimin tavsiye ettiği özel ipler, arayüz fırçaları ve ağız duşları kullanılarak implant uygulanmış bölgenin temizliği sağlanmalıdır.

Diğer bir önemli nokta da düzenli olarak kontrollere gidilmesidir. Önerilen kontrol süreci ilk iki yıl 6 ayda bir, daha sonrasında da senelik kontrollere gitmektir. Böylelikle bölgede oluşabilecek sıkıntılar, başlangıç safhasındayken hasta tarafından fark edilemeyebilir ancak hekim tarafından yapılan muayenede saptanabilir ve böylelikle önlem alınarak oluşabilecek daha büyük sıkıntıların önüne geçilmiş olunur.

İMPLANT DİŞ TEDAVİLERİ UZUN ÖMÜRLÜ MÜDÜR?

Doğru uygulanmış bir implant, doğru bakım ve düzenli kontrollerin yapılması şartı ile, uzun yıllar ağızda kalabilir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler