HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşitme kaybında cihaz alırken bunlara dikkat edin

İşitme kaybında hangi cihazlar kullanılır? Op. Dr. Ahmet Şirin tüm sorularınıza cevap veriyor

İşitme kaybında cihaz alırken bunlara dikkat edin

İşitme kaybında hangi cihazlar kullanılır?

İşitme kayıplarında klasik kulak arkası işitme cihazları ve daha minik kulak kanal içi işitme cihazları en sık kullanılan modellerdir. Fakat son zamanlarda hem estetik hem de fonksiyonel olan minik openfit adı verilen cihazların kullanımı artmaktadır. İşitme kaybı tipine göre kemik yolu gözlük tipi ya da taç tipi işitme cihazları da kullanılabilmektedir. Ayrıca iletim tipi ve karma tip işitme kayıplarında ameliyat ile uygulanan kemik yolu işitme implantları son dönemlerde iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır. İleri ve çok ileri derece işitme kayıplarında iç kulağa ameliyat ile uygulanan biyonik kulak ( koklear implant )cihazlarını da sayabiliriz.

Kulak arkası işitme cihazı mı kullanmalıyım, kulak kanal içine yerleştirilen işitme cihazı kullanmalıyım?

İşitme cihazı tercih edilirken estetik kaygısıyla hareket edilmemelidir. İşitmenize sağlayacağı faydalar ön planda tutulmalıdır. Kulak arkası cihazlar daha güçlüdür, kullanımı daha rahattır ve kolay bozulmazlar. Kanal içi cihazlar küçüktür, temizliği ve bakımı açısından çok yaşlı insanlar için kullanımı zor olabilir. Son yıllarda özellikle open fit adı verilen cihazlar hem kullanım kolaylıkları ve güçlü olmaları hem de estetik olmaları sebebiyle çok tercih edilmektedir. İşitme cihazı modeli seçimi KBB uzmanı ve tecrübeli işitme uzmanı (odyometris veya odyolog) ile beraber yapılmalıdır. Yaşınız, sosyal yaşantınız, kulak kanal yapınız ve işitme kaybı derecenize göre seçim yapılmalıdır.

İşitme cihazımı nerden almalıyım?

Yasalar gereği işitme cihazlarını sadece sağlık bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış işitme merkezleri satabilmektedir. İnternetten, medikal firmalardan, eczanelerden ve ses yükseltici adı altında reklam yapan firmaların cihazları tercih edilmemeli ve satın alınmamalıdır. Bunlar işitme cihazı sınıfında değildir.

İşitme cihazı alırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Cihazınızı almadan mutlaka kulağınıza uygulatınız, sesini dinleyip kısa bir sürede olsa sesini tecrübe ediniz. Alacağınız cihazın kalitesinin yanı sıra, cihazı alacağınız işitme merkezinin hizmet kalitesi de çok önemlidir. Cihazınızı aldıktan sonra işitme merkezinizden uzun süre hizmet almaya devam edilir. Bu sebeple hizmet kalitesine güven duyduğunuz bir yerden işitme cihazı almanız cihazdan daha fazla fayda görmenizi sağlar.

Çift işitme cihazının faydaları nelerdir?

Eğer her iki kulakta işitme kaybı varsa, her iki kulakta işitme cihazı kullanılmanın faydası vardır. Daha doğal bir işitme sağlanmış olunur, sesler daha berrak ve anlaşılır şekilde duyulur. Gürültülü ortamlarda kişi konuşmaları daha iyi anlar. Sesin geldiği yönü tayin etme kolaylaşır, dinlemeyi kolaylaştırır, yorulmadan dinlemeyi sağlar. Sesleri daha net ve anlaşılır duyar. iki cihaz ile iki kat daha fazla duyar, dört kat daha fazla anlarız.

İşitme cihazları fiyatları ne kadardır?

İşitme cihazları fiyatları cihazın teknolojisi ve özelliklerine göre pek çok farklılıklar gösterebilir. İşitme cihazı seçimi yapılırken işitme uzmanın ve doktorunuzun fikirlerini alarak, yaşınız ve sosyal yaşantınıza göre kaliteli ve rahat kullanacağınız bir cihaz seçmelisiniz. Özellikle ileri yaşlarda çok fonksiyonlu yani pahalı cihazlar kullanmak çok akıllıca olmayabilir çünkü çok farklı ses ortamlarına girilmedikçe cihazların üstün fonksiyonları lüks kaçar. Orta yaşlılar ya da aktif bir sosyal yaşantısı olan kişiler, çok farklı ses ortamlarına girecekleri için özellikleri iyi olan cihazlar kullanmaları faydalarına olur.
Sosyal güvencesi olan kişiler ve özellikle çocuklar cihaz için ödedikleri paranın bir kısmını SGK'dan geri alabilmektedir.

Soru ve görüşleriniz için: drahmetsirin@mynet.com

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler