HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kaliforniyalı doktorların ötanazi kararı

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde ölümcül hastaların hekim yardımıyla intiharına (ötanazi) karşı bir tutum içindeki doktorlar, bundan sonra ötanaziye izin veren yasaya karşı olmayacaklarını bildirdiler.

Kaliforniya Tıp Birliği (CMA), uzun süredir karşı olduğunu belirttiği ümitsiz hastaların hekim yardımıyla acısız şekilde hayatına son verilmesine izin veren yasaya karşı tutumlarını değiştirdiklerini açıkladı.

CMA, Kaliforniya'da intihar etmek isteyenlere doktor yardımını öngören "Yaşamı Sonlandırma Seçeneği Yasası"na (SB 128) karşı olma tutumunu değiştirerek, "tarafsız duruş" sergileyeceğini bildirdi.

Daha önceki tutumunda, Amerikan Tıp Birliği'nin bugünkü tutumunda olduğu gibi ötanaziyi "kabul edilemez" ve "etik dışı" bulan CMA, ülkede yapılan geniş bir araştırma sonucunda ortaya çıkan ötanaziye karşı olmadığını açıklayan 21 binden fazla doktorla aynı duruşu sergileyecek.

Kaliforniyalı doktorların kararı, eyalet senatosunda henüz kabul edilmediği için Vali Jerry Brown tarafından imzalamamış olan ötanaziyi destekleyen yasaya karşı "tarihi destek" olarak yorumlanıyor.

CMA Başkanı Dr. Luther Cobb imzasıyla yapılan açıklamada, ötanazinin hekimler ve hastalar arasında gönüllü olarak yapılan bir olay olduğu belirtilerek, "doktor-hasta ilişkisini korumak esastır" ifadesi kullanıldı.

Doktorların mesleğe başlamalarında ettikleri Hipoktrat Yemini, ümitsiz hasta da olsa, doktor eliyle hastanın yaşamına son vermesine etik olarak izin vermiyor.

Bu arada, Amerikan Tıp Birliği de yaptığı açıklamada, doktorların ümitsiz hastalarının ölümüne yardım etmesine izin veren yasaya karşı olan tutumlarını değişmeyeceklerini açıkladı.

Ötanazi tartışmalarının dünyanın gündemine girmesinde etkili isim olarak bilinen 1928 doğumlu Ermeni asıllı Amerikalı doktor Jack Kevorkyan, 90'lı yıllarda ABD'de yasa dışı şekilde yaklaşık 100'den fazla hastanın yaşamına son verdi. 1999'da 52 yaşındaki bir hastaya ötanazi yaptığını gösteren videonun ortaya çıkmasıyla 8 yıl hapse mahkum edilerek 65-73 yaş arasını hapishanede geçiren Kevorkyan, 2007'de serbest kalmıştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler