HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kalp damar hastalığı olanlar dikkat

Uzmanlar kalp damar hastalığı bulunanların bol bol meyve tüketmeleri gerektiğini aşırı su tüketiminin ise böbrek taşı oluşmasına neden olduğunu vurguladı.

Batman'da özel bir hastanede görevli Diyetisyen Dilan Tarhan, Kalp Damar hastalıklarında meyve tüketiminin önemine dikkat çekti. Kalp Damar hastalarının özellikle kızılcık, çilek, yaban mersini ya da elma gibi meyvelere ağırlık vermeleri gerektiğini belirten Tarha, kalori bakımından düşük olan meyvelerden birini de yaban mersini olduğunu söyledi. Yaban mersinin günümüzde çok yaygın bir meyve olmadığını ancak aktarlardan temin edebileceğini söyleyen Tarhan, bölgede yaban mersininin kurutulmuş şekilde bulunabileceği ama bölgede üzümün yaygın olduğunu, üzümün de içinde bulunan antosiyaninkalp ve damar rahatsızlıklarına iyi geldiğini belirtti.

"AŞIRI SU TÜKETİMİ BÖBREK TAŞI OLUŞTURUR”

Yaz mevsimin yaklaşmasıyla beraber su tüketimine de dikkat çeken diyetisyen Dilan Tarhan, günde 5 ya da 6 litre su tüketilmesinin insanlara böbrek taşı olarak geri gelebileceğini söyledi. Tarhan, "Eğer vücuda fazlasından çok su ve bu sürekli yapıyorsa tabi ki İçindeki kristaller bize böbrek taşı olarak geri döner. Ama yaz geldi tabi çok fazla terlemeyle hareket etmeyle çok efor sarf ediliyorsa su miktarı tabi ki değişir. Ama stabil otlan çok fazla hareket etmeyen bir insan 2,5 veya 3 litre su tüketilmesi yeterli olabilir. Günlük su tüketimi gerçekten çok aşırı tüketildiği taktirde mesela 5 ve 6 litre su tüketildiği taktirde vücutta mineral atımına neden olur bu da böbrekleri zorlar ve hastalık olarak insanlara geri döner. Onun için su belki çok basit bir örnek olabilir ama diğer besinleri de düşünebiliriz. Kısacası her şeyin fazlası insan vücuduna zarar verebilir onun için o miktarı ayarlayabilmek önemlidir” dedi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler