HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kalp kapağı robotla yenilendi

“Bir gün kalp kapağını robotla tamir edecekler” deseler inanmazdı.

Kalp kapağı robotla yenilendi

Ama aklına gelmeyen başına geldi ama sonuçtan son derece memnun. 56 yaşındaki Semihan İnal’a, dünyada ve Türkiye’de çok yaygın olmayan ama başarı oranı yüksek ve hem ameliyat esnasında hem de ameliyat sonrasında sağladığı konforla dikkat çeken “Robotik Cerrahi” operasyonu yapıldı. Ameliyat sonrası hızla iyileşmeye başladı İnal. Standart ameliyata göre daha az kaldı hastanede. Beş günde taburcu oldu. “Kalbimdeki o yakıcı ağrı, nefes darlığı ve çarpıntılarım geçti. Üstelik hemen ayağa kalkabildim” diyor. İnal, kızına ‘ameliyat olduğuma emin misiniz?’ diyerek espri yapıyor.

Robotik Cerrahi operasyonu ayrı bir eğitim ve tecrübe gerektiriyor. Standart ameliyatlara göre gerek ameliyat esnasında gerekse iyileşme sürecinde birçok avantajı bulunuyor. Ancak Robotik Cerrahi operasyonu herkese yapılamıyor. Mitral kapak hastalığı olan Semihan İnal, Robotik Cerrahi operasyonu için uygun bir hastaydı. İnal’ın ameliyatını Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Karabulutgerçekleştirdi. Prof. Dr. Karabulut, hastanın dört saat süren ameliyatının son derece başarılı geçtiğini, iyileşme sürecinin de hızla olumlu bir seyirde ilerlediğini söylüyor.

Kalpte “Robotla ameliyat”tekniği dönemi

Kalp hastalıkları giderek artan bir sorun. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ölüm nedenleri arasında başı çekiyor. Ancak tedavisi ile ilgili de bir o kadar umut verici hızlı gelişmeler var. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte sınırlı olarak robotik cerrahi tecrübeleri de artıyor. Bir robotik cerrahi ameliyatı da Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Karabulut tarafından gerçekleştirildi. Dört çocuk ve sekiz torun sahibi Semihan İnal çaldı bir gün Prof. Dr. Karabulut’un kapısını. 56 yaşındaki İnal, küçük bir çocukken romatizmal hastalık geçirmiş. Zamanla kalbinde sıkıntılar başgöstermiş. “Yedi sene önce, yedi aylık torunumu ayağımda sallarken yoruluyordum. Son yıllarda ise kalbimde izah edilemez derin acılar , çarpıntı, nefes darlığı hissetmeye başladım” diyor İnal: “Hani bir şey bastırırsın da çok acır, o şekildeydim. Doktorların hepsi bana ameliyat önerdiler, ben kaçtım.” Derken iki ay önce fenalaşınca ameliyat şart oldu. Semiha İnal’ın kızı, yaptığı araştırmalarla annesine robotik cerrahiyi anlattı. Önce tepki gösterdi İnal: “Robotla ameliyat benim duyduğum bir şey değildi. Kızım çok araştırmış. Hocamız da anlatınca çok etkilendim. 4 saat süren ameliyat sonrası iyileşme hızına inanamıyor. “Hamdolsun Allah’ıma çok iyiyim. İnşallah daha da iyi olacağıma inanıyorum” diyen İnal, ameliyat sonrası kızına yaptığı espriyi paylaşıyor: “Apandisit ameliyatı olmuştum daha önce günlerce kalkamamıştım. Bunda hemen kalktım ayağa. Kızıma diyorum ‘Acaba, ameliyat olmadım mı?’”

3 santimlik kesikle yapıldı

Kalpte dört kapak bulunuyor. Bunlardan biri de mitral kapak. Mitral kapak hastalığı ve kalbinde ritim problemi olan Semihan İnal, nefes darlığı, çarpıntı ve ağrı şikayetiyle başvurdu. Normal kapak alanı 3,5 cm olması gerekirken İnal’da 1 cm’ye düşmüştü. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Karabulut, “Biz bu aşamada kapağını değiştirerek yerine yeni bir kapak koyduk. Böylece artık o kapaktaki darlık ortadan kalktığı için normal fonksiyonlarına dönebilecek. Ritmi de normal. Bundan sonra düzenli kontrollerini yapacağız ve hastamız ilaçlarını kullanacak. Bu kapakların da belli bir ömrü yok. Bir sorun olmayacak” diyor. Yaklaşık 3 santimlik kesikle robotik cerrahi ameliyatını yaptıklarını belirten Prof. Dr. Karabulut, robotik cerrahi ile ameliyatı şöyle anlatıyor: “Hastanın sağ yan taraftan toraks denilen göğüs kafesinin yan tarafından yaklaşık 3 santimlik bir kesikle ve robotik cerrahi ile bu mitral kapak değişimini gerçekleştirdik.”

Sağa-sola dönebiliyor, rahatça öksürebiliyor

4 saat süren robotik cerrahi ameliyatının avantajlarına dikkat çeken Prof. Dr. Karabulut, “Birincisi hastanın iman tahtası dediğimiz göğüs kemiği kesilmediği için gerek bu kesilmesine bağlı oluşabilecek komplikasyonlar gerekse kemikte kaynamama gibi problemler olmuyor. Hastaları standart ameliyat sonrası sadece sırt üstü yatırıyoruz. Sağa-sola dönmesine izin vermiyoruz. Robotik cerrahi tekniği ile yaptığımız ameliyatta sağa-sola dönüp yatabiliyor, rahat öksürebiliyor. Çünkü kemiğinin oynama ihtimali yok. O nedenle çok büyük konforlar sağlıyor” diyor. Robotik cerrahinin bir avantajı da hastanede kalış süresini azaltması. Standart ameliyata göre yaklaşık bir saat daha uzun süren robotik cerrahi, getirdiği konfor ile iyileşme sürecini hızlandırıyor. Üç boyutlu görüntü imkanı sağlayan robotik cerrahinin uygulandığı ameliyatların sadece mitral kapak replasmanları ile sınırlı olmadığını belirten Prof. Dr. Karabulut, “Kalpte delik olan hastalıklarda (atrial septaldefekt ), tek damar koroner arter hastalıklarında ve türüksipit kapak hastalıklarında da robotik cerrahiyi kullanıyoruz” diyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yeni yeni uygulanmaya başlanan bir yöntem olan robotik cerrahi, özel bir eğitim ve tecrübe gerektiriyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler