HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kalp krizine yakalanmamak için sigara ve stresten uzak durun!

Prof. Dr. Barış Ökçün kalp krizine yakalanmamak için, "Stresten arınmaya özen gösterin. Sigara mutlaka bırakılmalı, ideal kilo da korunmalıdır.” dedi.

İSTANBUL (CİHAN)- Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Barış Ökçün, kalp krizinin belirtileri ve korunma yollarıyla ilgili hayat kurtaran açıklamalarda bulundu. Öncelikle kalp krizinin tanımını yapan Ökçün, "Eğer koroner damarlarda bir tıkanıklık veya daralma söz konusu ise, kalp yeteri kadar oksijen alamaz, beslenemez. Beslenemeyen kalp dokusu ölür, işlevini yitirir ve kanı pompalayamaz hale gelir. Kalbin yeteri kadar oksijen alamayarak ölmesine de kalp krizi denir.” ifadelerini kullandı.

Kalp krizinin nedenlerine değinen Ökçün, "Kalp krizine neden olan koroner damar tıkanıklığının en önemli sebebi ise Atheroskleroz'dur. Yani damarların içine yağ birikintilerinin oturması ile oluşur ve sigara içenlerle kolesterolü yüksek kişilerde bu birikintiler sinsice büyür. Bu kötü birikintiler zamanla koroner damarı tamamen tıkar ve kalbin beslenmesi bozularak kalp krizini meydana getirir.” şeklinde konuştu.

Kalp krizine erken müdahale edildiğinde hayat kurtarıldığını ifade eden Ökçün, kalp krizinin belirtilerini şöyle sıraladı: "Göğüste tam yeri belli olmayan sıkışma hissi veren bir ağrı olur. Bu ağrı sol kola ve çeneye doğru yayılır. Ağrı hareket etmekle artar, dinlenirken azalır, fakat geçmez. Ağrı yarım saatten uzun sürer. Ağrıyla birlikte soğuk soğuk terleme ve mide bulantısı vardır. Nefes darlığı olur. Bazı insanlarda belirtiler çok gizli olabilir. Örneğin, diyabet hastaları hemen hemen hiç ağrı duymazlar ve sadece nefes darlığı ve soğuk terleme şikayetleri olur. Bazı hastalarda da mide ülseri veya pankreatit ağrısıyla kalp krizi ağrısı karıştırılabilir, ülser lehine yanlış yorumlanabilir.”

Kalp krizinden korunma yolları hakkında da bilgi veren Ökçün, doğru beslenme yöntemlerinden de bahsetti. Ökçün, şunları söyledi: "Doymuş yağ ve kolesterolden fakir sebze, meyve ve lifli gıdalardan zengin beslenme tipi benimsenmelidir. Tansiyonun yükselmesine yol açan tuz günde sadece 5-6 gramla sınırlandırılmalıdır. Yüksek tansiyon, kolesterol ve kan glukoz değerlerinin kalp sağlığı üzerinde çok önemli rolü vardır. Birinci derece akrabalarında bu tür hastalıklar olanların, checkup kontrollerinden geçmesi ve alınması gereken önlemlere maksimum özen göstermeleri gerekir. Stres nedeniyle ortaya çıkan adrenalin tansiyonun yükselmesine ve nabız hızının artmasına neden olarak, kalp krizine davetiye çıkarmaktadır. Stresten arınmaya özen gösterin. Sigara mutlaka bırakılmalıdır. Aşırı kilo kalbin iş yükünü artırdığı için ideal kilo korunmalıdır. Sağlıklı bir kalp için haftada en az üç gün temiz havada yürüyüş yapılmalıdır.”

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler