HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

“Kalsiyum” hem zayıflatıyor, hem kemikleri koruyor

Acıbadem Adana Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, kalsiyum içeren besinleri düzenli olarak tüketmenin hem zayıflattığını hem de kemikleri koruduğunu bildirdi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, kalsiyumun zayıflama üzerinde önemli bir etkisi bulunduğuna dikkat çekerek, "Yapılan çeşitli araştırmalar gösteriyor ki, enerjisi kısıtlı yüksek kalsiyum içeren diyetler, düşük kalsiyum içeren diyetlere göre daha fazla kilo kaybı sağlıyor ve yağ yakımını artırıyor. Yine bu çalışmalar bireylerin süt ve süt ürünleri tüketimine yaptıkları diyetlerde ne kadar önem vermeleri gerektiğine de işaret ediyor” dedi.

İNSÜLİN DİRENCİNİ AZALTIYOR

Yapılan araştırmaların kilolu kişilerin diyetlerindeki süt ve süt ürünlerinin iyi bir glisemik kontrol sağlayıcı olduğunu ve insülin direncinin azalmasında da etken olduğunu gösterdiğini söyleyen Akgül, bu ürünlerin kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlayarak, uzun süre tokluk hissedilmesine yardımcı olduğunu vurguladı.

Az yağlı süt ve süt ürünlerinin tam yağlı ürünlerle karşılaştırıldığında kalsiyum içeriklerinin değişmediğini ifade eden Akgül, kilo kontrolünün sağlanmasında az yağlı kalsiyum kaynaklarına yönelmenin de aynı şekilde fayda sağladığını, hatta kalsiyumlu besinlerin az yağlı olarak tüketilmesinin kilo vermeyi de hızlandırdığını kaydetti.

KEMİK ERİMESİNE DE BİREBİR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, iskelet sisteminin gelişmesi ve kemik yoğunluğunun devamı için yaşam boyu yeterli kalsiyumun yanı sıra D vitamini alımının da önemli olduğuna dikkat çekti. Kalsiyum ihtiyacının, çocukluk çağında 1000-1500 mg, erişkinlerde ise 800-1000 mg olduğunu söyleyen Akgül şöyle devam etti:

"Süt ve süt ürünleri zengin birer kalsiyum kaynağı olarak diyette mutlak yer almalı. Süt ve süt ürünleri aynı zamanda birer protein kaynağıdır. Bunun yanı sıra kalsiyum yönünden zengin diğer besinler olarak brokoli, kıvırcık, lahana, ıspanak gibi yeşil sebzeleri, balık çeşitlerini ve özellikle badem gibi bir takım kuru yemişleri de diyette ihmal etmemek gerekir."

D VİTAMİNİ KALSİYUM EMİLİMİNİ ARTTIRIYOR

Kalsiyum ve D vitamini arasındaki ilişkiye de değinen Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, "D vitamini, sindirim sisteminde kalsiyum emilimini artırarak kemiklerde kalsiyum birikimine yardım ediyor. Doğrudan güneş ışığına maruz kalındığında D vitamininin yüzde 90'ı deride sentezlenebiliyor. Ayrıca karaciğer, yağlı balıklar ve yumurta sarısı da D vitamininden zengindir” diye konuştu. (İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler