HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kilo vermek istiyorsanız kahvaltıda çikolatalı pasta yiyin!

Evet yanlış duymadınız! Merak etmeyin, bunu biz uydurmuyoruz. Kaynağımız bir üniversite…

Kilo vermek istiyorsanız kahvaltıda çikolatalı pasta yiyin!

Sercan Eker / Mynet Haber

New York'taki Syracuse Üniversitesi'nde uzun bir süreçte, 23 ve 98 yaş aralığındaki 968 kişi üzerinde yapılan gözlemlerde çıkan sonuç “kahvaltıda tatlı yenmez” tezini yerle yeksan etti.

Genelde hafif yiyecekler ile geçiştirdiğimiz günün ilk öğününde, yiyeceğiniz bir dilim çikolatalı pasta sayesinde hem zihninizi canlı tutabilir hem de kademeli olarak kilo verebilirsiniz. Kulağa ne kadar garip gelse de olayın bilimsel açıklaması tatmin edici seviyede.

Daha önce yapılan araştırmaların sonuçları ile paralel bir çalışma
Bundan yaklaşık 2-3 sene önce İsrail’in köklü üniversitelerinden Tel Aviv Üniversitesi’nde bir grup insan üzerinde yapılan araştırmada, sabah kahvaltısında tatlı (çikolata, pasta, kurabiye vs.) yiyenlerin yemeyenlere oranla daha fazla kilo kaybettikleri gözlemlenmişti.

200’e yakın klinik obez 2 gruba ayrılmış ve öğünleri eşit miktarda tutulmuştu. Daha düşük karbonhidrat seviyesi ile beslenen ilk grup 300 kalorilik bir diyet uygularken diğer gruba (hem karbonhidrat hem protein takviyeli beslenen) 1 dilim çikolatalı pasta ile beraber 600 kalorilik bir diyet uygulanmıştı. 32 haftanın sonunda, pasta yiyen gruptaki kişiler diğer gruptakilere oranla ortalama 20 kilo daha fazla incelmişlerdi!

Çikolatanın mucizeleri ve flavonoidin etkisi
Tatlı diyoruz ama özellikle niye çikolatalı pasta? İşte burada uzmanların ortak kanısı birçok yararı olan bileşik; flanovoid.

Antioksidan özelliği olan bu madde şarap, çay, brokoli, trunçgiller, renkli meyvelerin çoğu ve çikolatada bulunuyor. Daha önce yapılan araştırmalarda kanser önleyici etkisi de gözlemlenen madde kakao çekirdeklerinde bolca bulunuyor.

Peki bunun sebebi ne?
Aslında cevap çok basit; vücut metabolizmamızın en hızlı çalıştığı gün içi zaman aralığı sabah vaktidir. Alacağımız fazladan kaloriler gün içi hareketlerinden dolayı kolayca yakılır. Sabah yiyeceğimiz pasta ise sonrasındaki atıştırma isteğini büyük ölçüde azaltır. En önemlisi; kiloların başlıca sebebi olan gece atıştırmalarını büyük ölçüde engeller.

Araştırmayı yapan ve bestseller olan Büyük Kahvaltı Diyeti adlı kitabın yazarı Dr. Daniela Jakobwitz durumu şöyle açıklıyor:

"Uyandığımızda beynimiz hemen enerjiye ihtiyaç duyar. Vücudumuz günün bu saatlerinde aldığımız gıdaları enerjiye dönüştürür. Beynimiz enerjiye dönüştürülen bu gıda rezervini gün içinde tasarruflu bir şekilde kullanır. Sabah depoladığımız fazla gıdayı gün içine stabil bir şekilde yayar. Bu da daha az yeme (atıştırma) isteği duymamıza sebep olur."

Sonuç olarak; artık sabahları kendinizi şımartmanız için makul bir sebebiniz var. Çok abartmadan tabii… :)

Kaynak: Chocolate cake for breakfast? Research says it's good for both your brain and your waistline

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler