HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

KOAH ölüm nedenlerinde 4’üncü sırada

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Tarakçı Kantarcı, KOAH hastalığından korunmanın en önemli anahtarının sigarayı bırakmak olduğunu belirtti.

Dünya KOAH Günü nedeni ile bir açıklama yapan Dr. Kantarcı, tüm dünyada 200 milyonun üzerinde insanı, Türkiye'de ise 40 yaşın üzerinde her 5 kişiden birini etkileyen kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH); tam olarak geri dönüşümlü olmayan, ilerleyici hava akımı kısıtlanması ile karakterize bir hastalık olarak tanımlandığını belirtti. Bu hastalığın, zararlı gaz ve partiküllere, özellikle sigara dumanına karşı oluşan enflamatuvar bir süreç sonucu geliştiğini ifade eden Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Tarakçı Kantarcı, "KOAH hastalığı geç belirti verir. Düzenli kontrol ve solunum fonksiyon testi ile erken teşhis edilebilir ve böylece hastalığa karşı daha erken önlem alınabilir. KOAH hastalığından korunmanın en önemli anahtarı sigarayı bırakmaktır” dedi.

NASIL BELİRTİ VERİYOR

Hastalığın başlıca belirtilerini; öksürük, balgam çıkartma ve nefes darlığı olarak tanımlayan Kantarcı, şunları aktardı:

"Ancak KOAH'ta izlenen enflamasyon (yangı) yalnızca akciğerlerle sınırlı olmayıp, sistemik özellikler de göstermektedir. Bu nedenle özellikle de hastalığın ileri dönemlerinde yorgunluk, halsizlik, karın şişliği, çarpıntı, uyku hali, kabızlık gibi birçok sistemik belirti ile de hastalık belirti verebilir. KOAH'ta diğer sistemlerin de etkilenmesi nedeniyle oluşan bu belirtiler hastalığın şiddetinin ve prognozunu olumsuz yönde etkiler.”

TANIYI GECİKTİRİYOR

Hastalığın tanısı;hastanın belirti ve bulgularının yanı sıra; Spirometri yani solunum fonksiyon testleri ile konulduğunu ifade eden Dr. Kantarcı, "Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen hastalığın iyi bilinmemesi, erken evrelerde fazla belirti vermemesi ve belirtilerin önlenmesi tanısının gecikmesine yol açmaktadır. Bunun sonucu olarak hastalık; hasta, ailesi, çevresi ve tüm toplum için daha ciddi sosyal ve maddi yüklere neden olmaktadır” şeklinde konuştu.

İŞGÜCÜ KAYBINA NEDEN OLUYOR

KOAH'ın en etkili ve önemli tedavisinin ise, sigara içen hastalar için sigarayı bırakmak olduğunu vurgulayan Kantarcı, şu bilgileri verdi:

"Ancak beraberinde hastanın düzenli takibi ve ek tedavilerine uyumu hastalığın gidişatını ve kontrolünü etkiler. KOAH; tedavi edilmediği takdirde önemli ölçüde işgücü kaybına ve ölüme neden olan bir hastalıktır ve tüm dünya genelinde ölüm nedenleri arasında 4'üncü sıradadır. Bir çalışmaya göre ileriki yıllarda ölüm nedenleri arasında daha üst sıralara yerleşeceği öngörülmektedir.”

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler