HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kök hücre ile gelen güzellik

Cildimiz tıpkı ağacın yaprakları gibi zaman içerisinde, çevresel ve genetik faktörlerin de etkisi ile yavaş yavaş koyulaşır, sertleşir ve yaşlanmaya başlar.

Kök hücre ile gelen güzellik

Cildimize doğru zamanda doğru tedavi yöntemlerini uygulamadığımız ve yeterli özeni göstermediğimiz zaman, bu yaşlanma süreci daha da erken oluşmaya başlar. Cildimize yeterli nem desteği vermezsek, yeterli bakımı göstermezsek, daha koyu renkli, daha sert, daha kırışık ve daha kuru bir deri oluşmaya başlar. Özellikle güneşte çok kalan kişilerin cildindeki bu yaşlanma süreci de daha hızlı bir şekilde ilerler. Her kişinin genetik olarak yaşlanma özellikleri kodlanmıştır. Ancak genetik süreçten daha da önemlisi, çevresel faktörler ile yaşlanma süreci hızlanabilir. Özellikle yoğun güneş maruziyeti, beslenme düzensizlikleri, yetersiz su içme, sigara kullanımı, düzensiz bir yaşam şekli ve yoğun stres; hem ruhumuzun, hem de cildimizin yaşlanma sürecini hızlandırır.

Günümüzde cildimizin yaşlanmasının önüne geçmek artık çok daha kolay hale gelmiştir. Özellikle kendisini dermatoloğuna emanet eden ve gereken zamanlarda gereken tedavileri yaptıran kişilerin cildi çok daha geç yaşlılık bulgularını göstermektedir. Cildimizin genç kalabilmesinde kökten çözüm istiyorsak, kök hücre tedavisinden faydalanmak bu yolda büyük fayda sağlamaktadır.

Cildimizin kök hücre tedavisi iki şeklide yapılabilmektedir. Bu yöntemlerden ilki PRP dediğimiz ‘Trombositten Zenginleştrilmiş Plazma’ tedavisidir. PRP tedavisi cildimizin destek dokusunu oluşturan bağ dokumuzun kök hücresi olan fibroblastları, cildimizin yeniden yapılanmasını sağlayan kılcal damarları, derimize rengini veren melanositleri ve cildimizin daha genç gözükmesini sağlayan epidermal hücreleri uyararak etkili olurlar. Trombositler, cildimizde yara oluştuğunda bu yaranın kapanıp sağlıklı derinin oluşmasını sağlayan temel hücrelerdir. Çünkü tormbositlerde çeşitli büyüme faktörleri bulunmaktadır. PRP yönteminde, uygulama yapılacak olan kişiden bir miktar kan alınır. Daha sonra bu kan santrifüj yöntemi ile trombositlerine ayrıştırılır. İşte bu trombositler kişiye enjeksiyon yöntemi ile uygulanır. Bu sayede ciltte yeniden canlanma, ince kırışıklıklarda açılma, lekelerde azalma, sıkılaşma ve gençleşme gerçekleşir. PRP tedavisi ayrıca saç köklerine de uygulanarak, saçların daha sağlıklı, canlı ve parlak olmasını sağlar. Saç dökülmesini de tedavi eder. PRP tedavisi, diğer tedavi protokolleri ile kombine edilerek de kullanılabilir. Özellikle akne izi problemi olan kişilerde, lazer ya da dermapen ile beraber; sarkma şikayeti olanlarda radyofrekans tedavisi ile beraber; leke problemi olanlarda, mezoterapi veya peeling yöntemleri ile beraber kullanılabilir. PRP tedavisi, kök hücre uyarısı yaparak etkili olduğu için, bir kişinin cildindeki birçok problemi bir arada tedavi edebilme özelliğine sahiptir. Bu nedenle hafif şikayeti olan, cildinde canlanma isteyen, hafif lekelenmesi olan kişilerde tek başına ortalama 4 seans uygulandığında sonuçlar çok başarılıdır. PRP tedavisi sonrasında sosyal hayata kaldığı yerden devam edilebilir. Enjeksiyon yöntemi le yapılan bir tedavi olduğundan dolayı, morarma dışında herhangi bir komplikasyon olmaz. Kişinin kendinden alınan plazma ile uygulama yapıldığı için, hiçbir alerji riski yoktur. Güneş ışınlarından etkilenen bir yöntem olmadığı için de yazın uygulanabilen bir tedavi yöntemidir.

PRP tedavisi, kökten çözüm sağlayan temel yaşlanma karşıtı tedavilerin başında yer almaktadır. Uygulaması oldukça kolay olan bu yöntem, birçok cilt problemini bir arada tedavi edebildiğinden, biz dermatologların çok sık kullandığı bir tedavi yöntemidir. Komplikasyon riski olmaması, uygulama süresinin kısa olması, sonuçların başarılı olması PRP yönteminin temel özellikleridir.

Cilt yenileme amacıyla yaptığımız bir diğer kök hücre tedavisi ise deri biyopsisi alınarak yapılmaktadır. Fibroblast transfer tedavisi de denilen bu kök hücre tedavisi şikayeti daha ileri düzey olan kişilerde tercih edilmektedir. Bu tedavinin detaylarını bir sonraki makalemde sizinle paylaşacağım…

Sonuç itibariyle, PRP uygulaması kolay olan, sonuçları tatmin edici olan, bir tedavi ile birçok problemi çözebilen, her yaş grubuna uygulanabilen, komplikasyonu olmayan bir tedavi yöntemidir. PRP yöntemi, yaşlanma sürecinde cildimizin tedavisi ve korunmasında günün birinde mutlaka uygulamamız gereken bir tedavi yöntemidir.

Dr. Öykü Maraşoğlu Çelen

Dermatoloji Uzmanı

Doktorlar Merkezi, Abdi İpekçi Cad. Reasürans Han 1 No:57 Kat:4 Nişantaşı-İstanbul

Tel: 0 212 234 58 55

www.oykucelen.com

www.facebook.com/droykucelen

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler