HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kulak Çınlamasında yeni umut TMS tedavisi

Op. Dr. Ahmet Şirin Kulak Çınlamasında yeni umut TMS tedavisine değindi

Kulak Çınlamasında yeni umut TMS tedavisi

Kulak çınlaması tedavisi zor hastalıklar arasındadır. Doktor ve hasta için sorundur. Yeni teknolojik gelişme ve buluş olan TMS ( Transkraniyel Manyetik Stimülatör ) cihazı dünyada bu hastalığın tedavisinde umut olmuştur. Kulak burun boğaz uzmanı olarak, kulak çınlamalarında yeni gelişen tetkik yöntemlerinden de faydalanarak hastalarımızda önemli ölçüde başarı sağlamaktayız. Gene bazı baş dönmesi diye adlandırılan vertigo da iyi sonuçlar almaktayız. Sonuçlarımıza baktığımızda % 60-70 lere varan başarılar sağlıyoruz. Türkiye’de birkaç merkezde gerçekleştirilebilen bu yöntem için aldığımız yeni geliştirilen bu cihazla kulak çınlaması artık sorun olmaktan çıkmıştır.

Kulak çınlaması iç kulakta bulunan hücrelerin normal yapı ve görevlerinden farklı anormal ses üretmesi ve bu seslerin beyine iletilmesi ile kulak bölgesi veya kafada sürekli bazen de zaman zaman değişik seslerin olması durumudur. Bu sesleri, çınlama, sinek vızıltısı, zil sesi, hışırtı, makine gürültüsü, su sesi, uğultu sesi gibi, kişi kendisinde hissediyorsa o zaman kulak çınlaması adı verilen rahatsızlığa sahiptir. Kulakta olan bu seslere neden olan sebep genellikle tam olarak tespit edilemez. Genellikle sorun işitme sinirinde, iç kulakta herhangi bir sebebe bağlı olarak gelişebilir. Yaşlılarda veya gürültülü işte çalışanlarda işitme kaybıyla görülebildiği gibi, gene menier hastalığı, ani işitme kayıpları, akustik travma, vestübüler shwannoma, beyin köşe hastalıkları ve tümörlerinde, kanser ilaçları ve daha pek çok ilaç kullanımların ve pek çok hastalıkta da kulak çınlamaları görülebilmektedir.

Kulak çınlamasının tedavisinde İlaç tedavileri öncelikle denenmelidir. Genellikle ilaç tedavilerinin başarısı çok düşük olup %10- 15, ler civarındadır. Tedavi olamayan bu hastalar için kulak çınlaması giderek sosyal hayatlarını ve yaşam kalitesini ciddi etkileyen usandırıcı bir hal alır. Geceleri bu sesler daha da yoğunlaşmış şekilde hissedilir.

Kulak çınlaması ( tinnitus) hastalığında uygulanan ilaç tedavilerin tam başarı sağlayamamaktadır. Hasta bir süre sonra tedavide başarısızlık nedeniyle umutsuzluğa kapılır ve ilaç kullanmaktan bıkar. Bu tür kulak çınlaması gibi dirençli hastalıklarının tedavisi için ABD ve diğer gelişmiş ülkelerde, büyük bütçeler ayrılarak araştırma yapılmaktadır. 50 yıldan bu yana süren bir araştırmanın sonucunda son yılların en büyük buluşu olan TMS tedavi yöntemi keşfedilmiştir. Bu tedavi nöro-psikiatri alanı içindeki hastalıkların yanı sıra, kulak çınlamasında da başarıya kullanılmaya başlanmıştır. Bu konularda dünyada tıp camiasının referans aldığı FDA ( Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi ) onay verdi ve 2007 yıllarından bu yana yapılan bilimsel çalışmalardaki sonuçlarıyla kulak çınlamalarında da başarıyla kullanılmaya başlandı. Ülkemizde de son zamanlarda kullanılmaya başlanan bu tedavi hastalarda olumlu sonuç vermiştir. Uygulaması kolay ve yan etkisi olmayan bu tedavi aynı zamanda ilaç alması riskli olan hamile ,karaciğer ve böbrek yetmezliği ....gibi hastalarda da başarı ile uygulanmaktadır. Yan etkisi yoktur. Seyrek olarak Seans sonrası hafif bir baş ağrısı olabilmektedir. ( hastaların onda birine görülür ) .Bu durum kasların uyarımındın kaynaklanmaktadır, yaklaşık bir saat sonra geçmektedir.

TMS'nin açılımı, Transkraniyel Manyetik Stimülatör demektir. kulak burun boğaz uzmanı olarak, kulak çınlamalarında yeni gelişen tetkik yöntemlerinden de faydalanarak hastalarımızda önemli ölçüde başarı sağlamaktayız. Gene bazı baş dönmesi diye adlandırılan vertigo da iyi sonuçlar almaktayız. Sonuçlarımıza baktığımızda % 60-70 lere varan başarılar sağlıyoruz. Komplike hastalarda nöro-psikiatri destekli çalışmaktayız ve sorunu ayrıntıları ile sonuca ulaştırabiliyoruz. Türkiye’de birkaç merkezde gerçekleştirilebilen bu yöntem için aldığımız yeni geliştirilen bu cihazla kulak çınlaması artık sorun olmaktan çıkmıştır. Çalışma prensibi olarak TMS ’de oluşturulan manyetik alan, kafatasına ve saçlı deriye ağrısız ve güvenli bir biçimde nüfuz eder. Kulak bölgesin ve beyin hücrelerine bir akım iletir.

Bu manyetik akım hücrelerinin çalışmasını düzenler. Klinik deneylerde ve medikal araştırma çalışmalarında TMS tedavisinin geçerliliği çok yönlü olarak test edilmiştir Amerikan FDA tarafından kullanımı onaylanmıştır. Bu konuda dünyanın önemli tıp dergilerinde yayımlanmış 30 ‘un üstünde makale mevcuttur. Bu çalışmalarda önemli ölçüde TMS nin kulak çınlamasını geçirdiği tespit edilmiştir. TMS manyetik dalgalarla kulaktaki çınlama sesinin baskılanıp söndürülmesi ve yok edilmesi prensibiyle çalışmaktadır. Başarı şansı kişiden kişiye değişmekle beraber, günümüzde yüksek başarının sağlandığı tek ve yeni teknolojik gelişme olarak kabul görmüştür. Günümüzde cihaz bazında yerini tutabilecek başkaca bir unsur yoktur. Tıp dergilerinde yer alan makalelerde, TMS tedavisinin Kulak çınlaması, ve yanı sıra depresyon, parkinson hastalığı, işitsel halüsinasyon, şizofreni, obsesif kompülsif bozukluk, yeme Bozuklukları, migren, ağrı Tedavisi ve diğer duygu durum bozukluklarının tedavisinde etkili olduğu belirtilmiştir.

**SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: drahmetsirin@mynet.com

**

www.ahmetsirin.com

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler