HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Lazerin şakası yok!

Türkiye son teknolojik cihazlar ve deneyimli hekimleriyle göz cerrahisinde önemli adreslerden biri.

Lazerin şakası yok!

Göz hastalıkları ve cerrahisi alanında Uzm. Dr. Ali Nihat Ofluoğlu, katarakt ameliyatlarında bilinmesi gereken noktaları anlatırken Excimer Lazer operasyonlarında da deneyimli hekimlerin önemini ve yapılan tetkiklerin detaylarını anlattı.

Deneyimsiz ellerde yapılan lazer uygulamalarının ise şakası olmadığını ve bunun hastalarda kornea nakli gibi ciddi sorunlara yol açabileceğinin altını çizdi.

Katarakt ameliyatını ne zaman olmalıyım?

Kataraktın genellikle yaşa bağlı olarak yavaş yavaş gelişen bir hastalık olduğunu belirten Ofluoğlu, hastanın gözünde perde arttıkça görmesinin azaldığını ve hekimlere başvurulmasıyla katarakt teşhisinin konulabileceğini söyledi.

Yaşa bağlı kataraktta erken teşhisin önemli olmadığına değinen Ofluoğlu, katarakt ameliyatlarının eskiden daha zor olduğunu, hastanın 1 hafta hastanede yattığını ve geçmişte göze dikiş atıldığını belirtti. Eskiden yapılan katarakt ameliyatlarında yaklaşık 6-7'mm'lik kesi yapmak zorundaydık ancak şimdi ise 1,8 ile 2,3 mm'lik kesilerden ameliyatları yaptığımız için dikiş atmak zorunda kalmıyoruz ve iyileşme çok daha hızlı oluyor.

Ameliyattan sonra hastanın hastanede kalması gerekmiyor ve aynı gün evine gidebiliyor. Katarakt ameliyatı göz ameliyatları içinde en ciddi olan ameliyatlardan biridir. Çünkü gören gözü ameliyat ediyorsunuz yani katarakt ameliyatından sonra hastanın gözünde katarakt dışında bir bozukluk yoksa ameliyattan sonra yüzde yüz görür. Ameliyat esnasında en ufak hata hasta için büyük sorunlar doğurabilir bu yüzden uzmanlık çok önemlidir.

Ofluoğlu, katarakt ameliyatlarında en çok kullanılan yöntemin ultrasonik dalgalarla göz merceğine müdahale edilen “Fakoemülsifikasyon” isimli başarılı bir yöntem olduğunu ve diğer bir yöntemin ise Femtosecond lazerle yapılan yöntem olduğunu açıkladı. Femtosecond lazerle yapılan katarakt ameliyatında mutlaka Fakoemülfikasyon cihazıda kullanılmaktadır, yani Femtosecond lazer ile Fakoemülsifikasyon birlikte kullanılmaktadır.

Tek ameliyatla katarakttan kurtulmak ve gözlükleri atmak mümkün

Görme oranı %50 ya da %40 civarına düşen hastalar için katarakt ameliyatını önerdiklerini belirten Op. Dr. Ali Nihat Ofluoğlu, son 7-8 yıldır uzak ve yakını gösteren merceklerin çıkması ile tek ameliyatla uzak ve yakın gözlüklerinden kurtulmanın mümkün olduğunu ifade etti. Multifokal göz içi merceklerin çoğunun ABD’de üretildiğini ve ameliyatlarda bu mercekleri kullandıklarını belirtti.

3 hafta deniz ve havuz yasak!

Ameliyat öncesi kan sulandırıcı ilaçları 1 hafta öncesinden kestiklerini belirten Ofluoğlu, ameliyat sonrası ise enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için 3 hafta boyunca antibiyotikli ve steroidli göz damlaları kullanılması gerektiğini bildirdi. Ameliyattan sonra hastanın gözünün sadece 1 gün kapalı kaldığını, 5 gün boyunca hastanın banyo yapmaması gerektiğini anlatan Ofluoğlu, hastanın 3 hafta kadar havuz veya denize girmemesi gerektiğinin de altını çizdi.

Bebeklerde katarakta erken müdahale önemli!

Bebeklerde doğuştan katarakt olabileceğini belirten Ofluoğlu, ilk 1-2 ay içersinde ameliyat edilmeyen bebeklerde göz tembelliği oluştuğunu açıkladı. Katarakt nedeniyle göz göremediği için tembellik 1-2 ay içinde gelişebilir bu yüzden erken cerrahi tedavi çok önemlidir. Erken cerrahi tedavi yapılmaz ise kataraktlı göz, ömür boyu tembel kalır ve az görür.

Excimer lazer kimler için sakıncalı?

Kontakt lens veya gözlük kullanmak istemeyen hastalar için daha çok Excimer Lazer operasyonunu uyguladıklarını belirten Ofluoğlu, bu ameliyatta dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar olduğunu ve lazer operasyonunun kimler için sakıncalı olabileceğini 6 madde de açıkladı;

1-18 yaşından küçük olanlar

2-Korneası ince olanlar

3-Hamileler ve loğusalar

4-Kataraktı bulunanlar

5-Göz numarası ilerleyen hastalar

6-Kuru göz ve kollajen doku hastalığı olanların en riskli grupların başında olduğunu belirtti.

Lazerin şakası yok!

Excimer Lazer ameliyatı öncesi kornea kalınlığı ve kornea haritasını çıkardıklarını ve Fundus yani gözün arka bölümüne baktıklarını anlatan Ofluoğlu, bu tetkikler yapıldıktan sonra çıkan sonuçlara göre ameliyatı önerdiklerini belirtti.

Excimer lazere uygun olmayan hastalara ise alternatif tedavi olarak ICL tedavisi öneriyorum. Tabiki bu yöntem içinde hastanın gözü uygun olmalıdır.

Hastayı kusursuz görme yetisine kavuşturmanın yolunun doğru hasta seçiminden ve “Excimer lazer” uygulaması yapan hekimin deneyiminden geçtiğini belirten Ofluoğlu, deneyimsiz ellerde yapılan lazer uygulamalarının şakası olmadığını ve hastalarda kornea nakline bile yol açabildiğinin altını çizdi.

1997’den beri Excimer lazer ameliyatlarını yaptığını belirten Ofluoğlu, lazerde yaklaşık 30 bin, katarakt ameliyatlarında ise yaklaşık 5 bin vakayı tedavi ettiğini açıkladı.

Türkiye göz tedavilerinde ABD ve Avrupayla yarışıyor!

Türkiye’nin, Avrupa ve ABD’deki gibi göz cerrahisinde son teknolojileri kullandığnı ve Türk hekimlerinin lazer konusunda deneyimli olduğunu belirten Ofluoğlu, kendisine gelen hastaların Hollanda ve İngiltere başta olmak üzere dünyanın birçok yerinden hastaları tedavi ettiğini anlattı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler