HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Liposuction Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ünlü estetik uzmanı Op.Dr. Ali Cemal Yılmaz Liposuction hakkında bilinmesi gereken 10 kuralı isteledi.

Sizin de Liposuction ile ilgili kafanızda sorular varsa bu yazıyı mutlaka okumalısınız. Bakın konunun uzmanı nelere dikkat etmek gerektiğini söylüyor!

1. DOKTOR SEÇİMİ

Her operasyonda olduğu gibi doktor liposuctionda da deneyimli olmalıdır. Çok sayıda ve değişik komposizyon ile operasyon yapmış olmalı ve her olasılığa karşı bir ‘B’ planı geliştirebilmelidir. Operasyon öncesi hastanın beklentilerini de dikkate alarak bu konuda hastayı ayrıntılı bilgilendirmelidir. Ayrıca liposuction konusunda temel teorik konulara hakim olmalı ve bilimsel yayınları takip etmelidir.

2. ALINACAK YAĞ MİKTARI

Hastanın operasyon sonrasında hem sağlık ve hem de konfor açısından alınacak yağ miktarının bir limiti vardır. Hastalar her zaman daha fazlasını ister. Aspire edilen yağ ile birlikte kan miktarı azaldıkça aspire edilecek yağ miktarı artacaktır. VASER liposuction yağ dokusuna spesifik olduğu için 7000-8000 cc yağ aspire edilebilmektedir. Tabii bu durum her hasta da farklılık arz edebilir. 3. LİPOSUCTİON SONRASI DERİNİN GERİLMESİ Liposuction sonrası deride belirli sıkılaşma ve gerilme olmaktadır. Zaten liposuction sadece cilt altı yağ dokusunun dışarı alınması işlemi değildir. Süreç gereği bu germe ve sıkılaşma olmaktadır. Teknolojik gelişmeler ile VASER ve lazer liposuction ile geleneksel liposuctiona göre daha fazla deri germe ve sıkılaşma yapılmaktadır. Fakat bunlara rağmen yaşın, doğum sayısının ve deri elastikiyetinin fazla olması durumunda deri çıkarılması (mini abdominplasti, kol ve uyluk germe) gerekebilir. Bu durumda belli bir yara izi oluyor olsa da bu iz görsel olarak saklanabilmektedir.

4. SELLÜLİT VARLIĞI

Özellikle kadınlarda ergenlik sonrası başlayan uyluk, bacak ve popoda portakal kabuğu şekli görünümdür. Selülitteki bu görünümün nedeni o bölgelerdeki yüzeyel yağ dokusunun yapısal farklılığından ileri gelir. Sert vertikal septalar yağ dokusunu bölmelere ayırır. Derinin kan akımın azalmasını takiben hipoksik bir durum dermis altı yağ dokusu arasındaki septaların zayıflaması veya kontrakte olması ile ciltte bu görünüm oluşur. Sellülit için birçok tedavi yöntemi kullanılmasına rağmen hala tedavisi bulunamamıştır. VASER ve lazer (NdYAG) liposuction ile bu süreçte çok büyük miktarda fayda sağlanmaktadır. Kan damarlarına zarar vermediği için ve yüzeyel yağ tabakasında müdahele ettiği için, cilte düz bir görünüm oluşmasını sağlar.

5. HASTANE SEÇİMİ

Hastanenin kan merkezi, laboratuar, yoğun bakımı ve kaliteli bir ameliyathanesi olmalıdır. Ayrıca gece nöbetçi doktoru bulunmalıdır.

6. KULLANILACAK TEKNOLOJİ

Liposuction sonrası ağrı, iyileşme süresinin uzunluğu, ekimoz ve ödem olması hastaların bu operasyonu olmaması için çok önemli sebeplerdir. Fakat 80’li yıllarda ses enerjisinin kullanıldığı VASER liposuction bu şikayetleri azaltmıştır. Yakın zamanda kullanılan lazer liposuctionda oldukça faydalı sonuçlar vermektedir. Bu cihazlardan birbirene üstünlüğü yoktur fakat kullanım alanlarında farklılıklar vardır. VASER liposuction bağ dokusunun çok olduğu omuz sırt uyluk ve popoda daha başarılı olmaktadır.

7. ASPİRE EDİLEN YAĞLARIN KULLANILABİLİRLİĞİ

Bazı bölgelerinde yağ dokusu ile desteklenmesi gerekir. Mesela bacak-uyluk inceliği ve çarpıklığı, yüzde elmacık kemiklerin silikliği, dudak inceliği gibi durumlarda dolgu amaçlı aspire edilen yağ dokusu kullanılabilir. Lazer liposuction ile aspire edilen yağ dokusu kullanılmamaktadır. VASER ile aspire edilen yağ dolgusunun yaşıyabilirliği yağ dokusu amaçlı büyük avantajdır.

8. EGZERSİZ VE DİYETİN ÖNEMİ

Hayatın her aşamasında egzersiz ve diyet yapılmalıdır. Liposuction ile yağ hücrelerinin sayısı azaldığı ve iyileşme fibröz doku olduğu için sonrasında aynı yerden yağlanma olması oldukça zordur. Fakat imkansız değildir. Bu sebeple diyet ve egzersiz operasyon sonrası yaşam şekli olarak sürdürülmelidir.

9. GÖRÜLEN KOMPLİKASYONLAR

Operasyon öncesi hastanın riskleri ortaya konmalıdır. Bunlar; operasyon süresinin uzunluğu, alınacak yağ dokusunun miktarı, sigara kullanımı, hipertansiyon ve kalp damar hastalığı varlığı, obezite varlığı ve doğum kontrol ilaçlarının kullanımıdır. Bu durumlara karşı tedbirler alınarak güveli bir operasyon gerçekleştirilebilir. Her operasyonda görülebilecek venöz emboliye karşı tedbirler alınmalıdır. Bu tedbirler kan sulandırıcı, varis çorabı kullanılması ve erken mobilizasyondur. 5 ay sonrası iyileşme sağlandığı için sonuçlar da tam değerlendirilebilmektedir. %20 oranında kontur düzensizliği görülmelmektedir. Ama bu VASER ve lazer ile %2-5 oranında olmaktadır. Bunlar da lokal şartlarda revize edilebilmektedir.

10. LİPOSUCTİON SONRASI SÜREÇ VASER

liposuction ile iyileşme süreci hem hızlı, hem de konforlu olmaktadır. Hasta aynı gün ayağa kalkıp yürüyebilmektedir. Sıkı bir korse giydirilir. 10. Gün sonrası düşük beden korse ile değiştirme yapılabilir. Sadece hastalar sonucu hemen göremediği için heyecanları ve bekleme döneminde sabırsızlık üstesinden gelinmesi gereken en büyük aşamadır.

MorKadeh

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler