HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Makat çatlağı ve beslenme

Anal fissür (makat çatlağı) rahatsızlığından korunmak ve hastalığın alevlenme dönemlerini rahat geçirmek için beslenme alışkanlıklarımızı düzene koymalıyız.

Makat çatlağı ve beslenme

Makat çatlağı şikayeti olan hastalar genelde dışkı yumuşatıcı ilaçlar kullanır. İlaç almak yerine diyet programına uymak çok daha doğru bir yaklaşım olur. Çatlak şikayeti yaşayan hastanın aile bireylerin de anal fissrü, hemoroid problemlerine sık rastlanılır. Bu durum bize ailenin yanlış beslendiğini ortaya koyar. Verilen beslenme önerileri yapıldığı halde şikayetler devam eder ise mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Beslenme, bir çok hastalığın başlaması , kronikleşmesi ve tekrarlamasını engelleyebilmenin en önemli adımı olacaktadır .

Beslenme de dikkat edilmesi gerekenler;

· Sık sık posalı- lifli gıdalar ile beslenilmeli,

· Bolca meyve sebze tüketilmeli,

· Günlük 2.5 litre su tüketilmesi,

· Kabızlık sorunu yaşayan hastanın kuru incir, kayısı, kuru erik yemeleri gaitayı yumuşamasına yardımcı olacaktır.

· Baklagiller ve tahıllar dengeli alınması takdirde kabızlığı önleyecektir.

· Kabızlık hem anal çatlağa hem de hemoroide sebep olur. Sosyal açıdan aktif kalmak, günde en az 30 dakika yürüyüş yapmak direk bağırsak hareketlerine yansır. Tuvalet ihtiyacınızı kolay giderirsiniz.

· Yürüyüş yapmak genel sağlık açısından da oldukça önemlidir.

· Her gün bir iki tane kayısı, kuru kayısı yenilmeli veya kayısı suyu içilmeli.

· Kepekli veya tam tahıllı ekmek tüketilmelidir.

· Kabızlık sorunundan bir türlü kurtulamıyorsanız o halde her akşam saf kepek ekmeğini süt, yoğurt ve çorba gibi sıvı gıdalarla karıştırıp yemelisiniz.

Makat çatlağına neden olan etkenler;

· Beslenme alışkanlığı kadar önemli olan bir diğer etken ise tuvalet alışkanlığıdır. Dışkılama ihtiyacı olduştuğun da ertelemek yanlış bir davranıştır. Kesinlikle en kısa sürede tuvalete gidilmelidir. Özellikle kabızlık sıkıntısı olan kişilerin asla ertelememesi gerekir.

· Dışkılama işlemi düzenli yapılmalıdır. Örneğin; sabah kahvaltıdan sonra bağırsak hareketleri normal şartlarda uyarılır, bu yüzden sabah kahvaltıdan hemen sonra tuvalete gidilmedi.

· Uzun saatler tuvalette oturulmamalı,. Genelde cep telefonu ile tuvalete giden insanlar çok fazla oturarak zaman geçirir. Bu durum çatlak oluşmasına zemin hazırlar.

· Şiddetli ıkınmaktan kaçınılmalı. Ikınma sırasında anal bölge zorlanır ince deride tahriş meydana gelir. Kişi bu sırada cam kesiği gibi acı hisseder.

· Sabah uyandıktan sonra bir bardak ılık su içilmelidir.

· Dışkılama işleviniz bittiği anda tuvaletten kalkış süreniz birkaç dakikayı geçmemeli.

Makat çatlağında kaçınılması gereken besinler;

Diğer bütün anal hastalıklarda olduğu gibi anal fissürde de bazı gıdalardan kaçınmak gerekir.

· Acı biber,

· Kırmızı pul biber ve karabiber

· Fast food yiyecekler

· Turşu

· Alkol ve sigara

· Çay ve kahve sınırlı bir şekilde tüketilmelidir. Söylemiş olduklarımız tamamen yasakmış gibi algılanmamalı sadece sınırlı ve düzenli tüketilmelidir .

Olaya ‘’ tamamen iyi oldum, artık tüketebilirim’’ gibi de bakmamakta gerekir. Sağlıklı beslenmek, direncinizi yüksek tutar. Dolayısıyla bütün makat problemlerine karşı sizi korur.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler