HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Makat şişliği durumunda ne yapmalı?

Makatta şişlik durumunda basit önlem olarak ne yapılabilir?

Makat şişliği durumunda ne yapmalı?

Özellikle aniden gelişen (akut) makat şişliklerinde, hastalar şiddetli bir makat ağrısından yakınırlar.

• Ilık su (24-38o C) içine 15-20 dakika süre ile oturma banyosu yapmak
• Aniden gelişen (akut) şişliklerde 5 dakika kadar plastik poşete sarışmış bir avuç kadar buzun içine oturmak, makattaki ağrıyı gidermek açısından çok yararlıdır.
• Lokal aneztezik madde (Lidocaine) içeren kremler
• Kortizonlu kremler
• Hamamelis virginiana veya ‘witch hazel’ olarak anılan kremin sürülmesi ağrıyı almakta çok etkilidir.
• Vücut geliştirme, motosiklete, bisiklete veya ata binme gibi sporların makat şişliği durumunda yakınmaları arttıracağını bilmek yararlı olur.
• Tuvalette uzun süre oturma ve fazla ıkınma yapılması ile makat kaslarındaki basınç ve gerginliğin artacağı ve bunun da makattaki ağrıyı daha da arttıracağını bilmek faydalıdır. Tuvalette bilmece çözmek, laptop, İPAD vb. cihazlarla vakit geçirmek ve gazete okumanın yakınmaları arttırdığını hatırda tutmakta yarar vardır.

Makatta şişlik durumunda ne zaman doktora gitmek gerekir?

Makatta şişliğin iki veya üç günü geçmesi durumunda doktora gitmek mutlak gerekir. Dayanılmaz ağrı ile bir gün içinde gelişen şişliklerde ise en sık olarak hemoroid pıhtılaşması veya makat apsesi akla gelir, bu tür durumların kolaylıkla çözümü olabildiğinden ivedi olarak doktora muayeneye gitmek yerinde olur.

Makatta şişlik durumunda hangi bölüme başvurmak gerekir?

Makatta şişlik tedavisi Genel Cerrahi Uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Makat hastalıkları ve bağırsak cerrahisi üzerine yoğunlaşan Genel Cerrahlara proktoloji uzmanı, proktolog, kolorektal cerrah veya koloproktolog ve bu bölüme ise kolorektal cerrahi yada proktoloji adı verilir.

Soru ve görüşleriniz için: drkorhantaviloglu@mynet.com

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler