HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Makatın aşırı kasılması

Dışkılamada görev yapan dış makat kası ve puborektal kasın uygun çalışmamasına makatta aşırı kasılma veya anismus adı verilir.

Makatın aşırı kasılması

Anismus, kısaca ‘’makatın aşırı kasılması’’, ‘’makatın fazla kasılması’’ veya ‘’makatın gevşeme kusuru’’ olarak tanımlanabilir. Normal bir dışkılama işlemi sırasında dışkı ve gazı tutmayı sağlayan bu kasların gevşemesi gerekir. Dışkılama sırasında, dış makat kası ve puborektal kasta bu gevşemenin olmaması ve tam tersine kasılma yapmaları anismus olarak adlandırılır. Anal sfinkter dissinerjisi (makat kası uyumsuzluğu), spastik pelvik taban sendromu, dissinerjik defekasyon (uyumsuz dışkılama), paradoksal puborektal kontraksiyon (zıt puborektal kasılma) ve pelvik taban dissinerjisi (çatı kemiği tabanı uyumsuzluğu) anismus ile eş anlamlı olarak kullanılır.

Kronik kabızlık sorununa toplumda %2-30 sıklıkta rastlanılmaktadır. Rao, Talley ve Surrenti’nin çalışmalarında, kronik kabızlık hastalarında, makatta aşırı kasılma sıklığının % 20-70 oranında olduğu belirlenmiştir. Bu oranlardan hesaplandığında, erişkin nüfusunun % 1-20’sini ilgilendiren bir sorun olduğu ortaya çıkmaktadır. Makatın aşırı kasılması kadınlarda daha sık görülür ve bazı vakalar cinsel istismar nedeniyle oluşabilir. Çocuklarda ise doğumdan itibaren görülebilir ve bu konu ile Çocuk Cerrahları ilgilenir.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler