HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Makattan kanamanın ender nedenleri

Makattan kanamanın ender nedenleri

Anjiodisplazi kanamaları

- Küçük damar bozukluklarına bağlı kanamalardır, hastanın genel durumunu bozmayan kanamaların % 20-30’undan sorumludur.
- Sindirim sisteminde en sık olarak görülen damar anomalisidir.
- Yaşlı hastalarda görülürler ve 65 yaş üzerinde görülen alt sindirim sistemi kanamaları içinde birinci sırada yer alırlar.
- Karın ağrısına neden olmazlar.
- Tedavi edilmezlerse % 80 oranında tekrarlar.
- Tedavisinde kolonoskopi ile yapılan endoskopik Argon plazma koagülasyon, yani ‘Argon lazer ile damarın yakılması işlemi’ gayet etkilidir.

İskemik kolit kanamaları

Özellikle, yaşlı hastalarda kalın bağırsağın tüm bölümlerinde görülebilir. Ancak, ağırlıklı olarak, makata yakın olan kalın bağırsağın sol kısmını besleyen damarlarda oluşan tıkanıklık nedeniyle iyi kanlanmayan bağırsak bölümlerinde oluşan kanamalara ‘iskemik kolit’ kanamaları adı verilir. Enfeksiyonlu kolitte olduğu gibi, karın ağrısı, tansiyon düşüklüğü ve kanlı ishal görülür. Genellikle, kendiliğinden düzelir, ancak tedavi edilmezse, kanlı ishal sıklıkla tekrarlar. Sıklık olarak, 100.000 nüfusta 5-45 kişide görülür. Hastaların büyük çoğunluğu 65 yaşın üzerinde olup, ritim bozukluğu (aritmi), trombofili (kandaki trombositlerin bozukluğu) gibi sorunları mevcuttur.

Radyasyon koliti kanamaları

Işın tedavisi (radyoterapi) görmekte olan hastalarda beliren alt sindirim sistemi kanamalardır. Radyasyonun bağırsakta yaratmış olduğu hasara bağlı olarak gelişirler. Işın tedavisi sırasında da olabilirken, genelde tedaviden sonraki 9-15 ay içinde görülürler. Damar kireçlenmesi (ateroskleroz) olan ve kemoterapi alan hastalarda daha sık olarak görülür.

Damar hastalıklarına bağlı kanamalar

Poliarteritis nodoza (PAN), Wegener granülamotozisi gibi damarları ilgilendiren bozukluklarda nadiren alt sindirim sistemi kanamaları görülür. Ayrıca, karın şah damarına (abdominal aorta) yama (greft) konulmuş hastalarda greft ile ince bağırsak veya kalın bağırsak arasında ilişki (aorto-duodenal veya aorto-kolik fistül) olabilir ve buna bağlı şiddetli kanamalar olabilir. Bu kanamalar greft ameliyatından 10-20 yıl sonra bile görülebilir.

HİV virüsüne bağlı olan kanamalar

HİV virüsü taşıyıcılarında sitomegalovirüs koliti adı verilen bağırsak hasarı olur ve bu nedenle makattan kanama görülür. Ayrıca, HİV taşıyıcılarında sık görülen basur (hemoroid) ve makat çatlaklarından da (anal fissür) kanamalar olabilir.

Makat fistülü (anorektal fistül) kanamaları

Makat fistülleri (anorektal fistül), makat derisi ile bağırsak arasında olan tünel şeklinde bir irtibattır ve nadiren makat fistüllerine bağlı olarak sarı renkli akıntı ile birlikte makattan kanama görülebilir.

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu videoları için tıklayın

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler