HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Makattan kanamanın sık nedenleri

Makattan kanamanın sık nedenleri

Basur (hemoroid) kanamaları

50 yaş altındaki kişilerde en sık makattan kanama nedeni basur veya hemoroidlerdir. Hamilelik, sürekli kabızlık ve yanlış tuvalet alışkanlıkları nedeniyle 50 yaş civarındaki her iki kişiden birinde görülen basur veya hemoroid, makat bölgesindeki damarların genişlemesi (varisi) olarak tarif edilir. Tuvalet kağıdında, tuvaletin haznesinde veya dışkı üzerinde parlak kırmızı renkli kan ve dışkılamada ağrı olabilir. Makattan kanamanın en sık görülen nedeni hemoroiddir.

Bağırsağın divertiküler hastalığına bağlı kanamalar

- Hastanın genel durumunu bozmayan kanamaların % 30-50’sinden sorumludur. İltihaplanma (divertikülit) dışında, karın ağrısına neden olmazlar ve divertikülit varlığında kanama çok nadiren olur.
- Hastaların % 70-80’inde şiddetli kanama olmaz ve % 25’inde ise tekrar kanama meydana gelir.
- Kalın bağırsak divertiküllerinin % 75’i kalın bağırsağın sol yarısında yer alır.
- Divertikül kanamalarının % 50-90 nedeni ise kalın bağırsağın sağ yarısında yer alan divertiküllerdir.
- Aspirin, kan sulandırıcı ve ağrı kesici ilaçlar, kanama riskini arttırırlar.

Makat çatlağı (anal fissür) kanamaları

Makatta çatlak yada tıbbi ifadesi ile ‘anal fissür’ anüs (makat) bölgesini örten deride ağrı, kanama ve kaşıntıya yol açan küçük bir yırtık veya çatlaktır. Sıklıkla, tuvalet kağıdında lekelenme şeklinde kan olur.

Enfeksiyonlu kolite bağlı alt sindirim sistemi kanamaları

Sıklıkla tifo (Salmonella), dizanteri (Shigella) ve Escherichia coli bakterileri kalın bağırsak iltihabı ve kanamasına neden olur. Ani gelişen kanlı ishal, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, karın krampları, dışkılama hissi (tenezm), düşük ateş ve yorgunluk olabilir. Bu ishalin nedeni gıda zehirlenmesi de olabilir.

İltihabi bağırsak hastalığı kolitine bağlı alt sindirim sistemi kanamaları

Ülseratif kolit ve Crohn hastalığına bağlı olarak alt sindirim sistemi kanamaları gelişebilir. Ülseratif kolit hastalarında makattan kan gelmesi % 50 ve Crohn hastalarında % 2 oranında görülür. Kanlı ishal, kramp şeklinde karın ağrısı, kilo kaybı ve ateş gibi belirtiler verir.

Aspirin, kan sulandırıcı ilaç ve ağrı kesici ilaçlara bağlı olan kanamalar

Kan sulandırıcı ilaçlar, aspirin ve ağrı kesici ilaçların düşük dozlarda verilmesine rağmen bile yaşlı hastalarda bağırsakta oluşan hasar veya altta yatan bir sorunu ortaya çıkarmalarına bağlı olarak alt sindirim sistemi kanamaları görülebilir.

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu videoları için tıklayın

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler