HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Minik Aysima'nın bacağı 8 santim uzatılacak

Sivas’ta doğuştan 10 santim bacak kısalığı bulunan 4 yaşındaki Aysima Emine Şahin'in uzamayan ve yürüme zorlu çekmesine neden olan sol bacağı için doktorlar harekete geçti.

SİVAS, (DHA)- Tedaviye alınan Şahin'in 15 yaşına kadar belirli aralıklarla geçireceği ameliyatlarla sol bacağı 8 santim uzatılacak.

Alibaba Mahallesi'nde yaşayan Rukiye- Ali Şahin çiftinin 2 çocuklarından büyüğü olan Aysima Emine Şahin, doğuştan sol bacağındaki 10 santimlik kısalık ve eğiklik nedeniyle yürüme zorluğu çekmeye başladı. Aile tedavi için Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ortopedi servisine başvurdu. Bölüm öğretim üyesi Doç. Dr. Hayati Öztürk tarafından yapılan muayene sonucunda, Şahin'in sol bacağındaki kısalık ve eğriliğin 'İlizarov' metodu ile düzelebileceği belirlendi. Bunun üzerine aile çocuklarının ameliyat olmasına izin verdi. İlk ameliyat ise geçen yıl Doç. Dr. Hayati Öztürk ve ekibi tarafından yapıldı. Küçük kızın sol bacağı kırılarak eğri olan kemiği düzeltildi.

Bu ameliyatın başarılı olmasından sonra Doç. Dr. Hayati Öztürk ve ekibi Aysima Emine Şahin'in sol bacağını uzatma işlemine geçti. Günde bir mil şeklinde uzatılan bacağın 15 yaşına kadar bu şekilde devam edeceği ve Şahin'in 10 santim kısa olan sol bacağının 8 santim uzatılacağı öğrenildi.

Aysima Emine Şahin'in babaannesi Hüsne Şahin, "Doğuştan itibaren buraya getiriyoruz. Yaptığımız araştırma sonunda Hayati hocayı tavsiye ettiler. Biz de onurla görüştük. Tedaviye başladı. Bu zamana kadar iki defa ameliyat oldu. Bir kaç tane daha ameliyat olacak. 15 yaşına kadar tedavisi bu şekilde devam edecek. Tedavinin sonun da ayak 8 santim uzayacak rahat bir şekilde yürüyebilecek."dedi.

Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Hayati Öztürk, "Hastamızın sol bacağı diz altındaki bacak kemiği arkaya doğru eğikti. Geçen yıl biz bu eğikliği kırarak düzelttik. Bu yıl itibariyle de ameliyatlarına başladık. Bizim ortopedi de uyguladığımız 'İlizarov' metodu ile ayağı günde bir milimetre uzatıyoruz. Kız çocuğu olduğu için bu bacağı en az 8 santim uzatabileceğiz. Bu işleme 15 yaşına kadar devam edeceğiz. Bu şekilde uzatıp diğer bacak ile eşitleyeceğiz" dedi.

Eskiden bu şekilde olan bacakların kesildiğini ve yerine protez takıldığını belirten Doç. Dr. Hayati Öztürk, "Şimdi uyguladığımız bu yöntem ile kendi bacağını uzatarak yeni bir bacak yapıyoruz. Ve kullanışlı fonksiyonel bir bacak oluyor. Sonuçta hastamızın kendi bacağı oluyor. Hiçbir protez bacağın yerini tutmaz" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler