HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Multifokal lens ile uzağı da yakını da iyi görebilirsiniz

Birçok insanın gözle ilgili yaşadığı en büyük sıkıntılardan bir tanesini oluşturan 40 yaşından sonra yakını görememek, günlük yaşantıyı da zora sokuyor.

Multifokal lens ile uzağı da yakını da iyi görebilirsiniz

Gazete okuyamamak, telefona bakamamak gibi günlük hayatta birtakım sıkıntılara yol açan yakını görememek sorunu, ne yazık ki bazı hastalar için lazerle ortadan kaldırılamıyor ve bu hastalar, okuma gözlüğü kullanmak zorunda kalıyorlar. Excimer lazerle düzeltilemeyecek kadar yüksek miyop, hipermetrop veya astigmatı olanlar, kornea kalınlığı lazere izin vermeyenler, kataraktlı ve yüksek kırılma kusurlu hastalar, göz numarasının ilerlemediği alan hastalar için alternatif bir çözüm yaratan multifokal lensler, katarakt ile birlikte yakın-uzak görme problemini de ortadan kaldırıyor. Ne yazık ki yakını ya da uzağı göremeyen ya da hem yakını hem de uzağı göremeyen hastalar, bazı fizyolojik nedenlerden dolayı lazer ameliyatına uygun olamıyorlar. Lazer ameliyatına uygun olmayan hastalarımız için “multifokal lens” ismi verilen göz içi mercekler kullanıyoruz.

Klasik katarakt ameliyatları artık tarih oldu

Çoklu lens anlamına da gelen multifokal merceklerin içerisinde çeşitli halkalar bulunuyor. Bu halkaların bir kısmı uzağı bir kısmı ise yakını görmeyi sağlıyor. Böylelikle görmeyi sağlayan gözdeki sarı noktanın üzerine hem uzak hem de yakın görüntüler net olarak düşerek, yakın ve uzak görüş net olarak gerçekleşiyor. Katarakt ameliyatıyla benzer özellikler taşıyan multifokal lens ameliyatlarında, öncelikle hastanın detaylı bir muayenesini yapıyoruz. Muayene sonucunda hastanın ameliyata uygunluğunu belirleyip ameliyatı gerçekleştiriyoruz. Hastanın mesleki durumu, yaşı, sosyal yaşantısı, okuma alışkanlığı ve günlük aktiviteleri de multifokal ameliyatlarında büyük önem taşıyor. Klasik katarakt cerrahisinde hastanın göz içinde bulunan doğal merceğini çıkararak, yerine gözün içyapısına uygun ve hastanın uzak görmesini iyileştirecek bir mercek yerleştiriyoruz. Ancak hasta okuma gözlüğü kullanmak zorunda kalıyor. Oysa göz içine standart bir mercek yerine multifokal mercek yerleştirdiğimiz zaman hasta, her mesafeyi net olarak görebiliyor. Multifokal tedavi yönteminin hastalara sağladığı en büyük avantajlarından biri ise katarakt ameliyatı olması gereken hastalarda, aynı seansta hem katarakt hem de yakın-uzak görme problemine çözüm getirmesidir.

**SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: drozerkavalcioglu@mynet.com

**

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler