HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Müzik kalbin de gıdası

Ruhun gıdası olarak nitelendirilen müziğin kalp sağlığı üzerinde de büyük faydaları olduğunu biliyor muydunuz?

Müzik kalbin de gıdası

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, Mynet.com okurları için müziğin kalbe faydaları anlattı, önemli mesajlar verdi…

Pek çoğumuz için vazgeçilmez olan müzik, yüzyıllar öncesinde bir tedavi şekli olarak da sağlıkta kendine yer edinmiş durumda. Yapılan bilimsel çalışmalar müzik dinlemenin sağlığa olumlu etkilerini ortaya koyuyor.

O olumlu etkilerden biri de kalp sağlığı üzerinde. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, günde ortalama 30 dakika dinlendirici tarzda müzik dinlemenin vücudu sakinleştirdiğini, tansiyon ve nabzı düşürerek kalp sağlığını olumlu yönde etkilediğini belirtirken “Müzik dinlemenin özellikle yüksek tansiyonu olanlarda hem büyük hem de küçük tansiyonu azalttığı gösterilmiş. Kan basıncı üzerindeki bu etkinin vücuttaki kaygının azalması ve tetikleyici sistemlerin baskılanması yoluyla olduğu düşünülüyor. Ayrıca çalışmalar, müzik dinlemenin kalp hızını düşürdüğünü, kalp hastalığı gelişiminin ön gördürücü bulgularından olan kalp hızı değişkenliğinde düzelme yaptığını ortaya koyuyor” diyor. Bu olumlu etkilerin özellikle kalp krizi geçiren kişilerde daha belirgin olarak saptandığını kaydeden Doç. Dr. Ahmet Karabulut, düzenli müzik dinlemenin kalp krizi geçiren kişilerin iyileşme sürecini hızlandırıp yeni kalp krizi geçirme riskini de azalttığını söylüyor.

Kalp dostu müzikler

Ancak bu olumlu etkiler şüphesiz her müzik türü için geçerli değil. Doç. Dr. Ahmet Karabulut, batı ülkelerinde yapılan araştırmalarda dinlendirici klasik müziklerin ritim ve sesin ön planda olduğu metal ya da tekno müziklerden daha faydalı olduğunun gösterildiğini belirterek “Öyle ki ünlü besteci Bach’ın eserleri kalp dostu olarak nitelendirilmeye başlanmış. Ülkemizde ise ney dinletilerinin kalp sağlığı üzerinde olumlu etki bıraktığı dile getirilmiştir. Ancak müzik seçimi konusunda kişisel tercihler önem arz etmektedir. Kişinin tercih ettiği müzik türünü dinlemesi kalp sağlığını daha olumlu olarak etkileyecektir. Yine de vücudu hareketlendirecek ya da kaygıyı arttıracak türdeki müziklerden uzak kalınması kalp sağlığı açısından mantıklı görünmektedir” diyor.

Günde yaklaşık 30 dakika müzik

Peki müziğin kalp sağlığına olumlu etkilerinden faydalanmak için günde ne kadar süre müzik dinlemek gerekiyor? Doç. Dr. Ahmet Karabulut, yapılan bilimsel çalışmalarda beş dakika ile bir saat arasında süreler kullanıldığını belirterek “Ancak kısa süreli müzik dinlemenin kalp üzerindeki olumlu etkileri net gösteremediği gözlenmiştir. Bu nedenle ortalama günlük 30 dakika müzik dinlemek kalp sağlığına olumlu etki göstermeye yetecektir” diyor. Hastanedeki hastalar için özellikle operasyon öncesi ve operasyon sonrası erken dönemde ya da serumla ilaç alınması sırasında müzik dinletisi önerildiğini kaydeden Doç. Dr. Ahmet Karabulut, vücuttaki stres düzeyinin artabildiği toplu taşıma ile yolculuklarda, yemek ve spor esnasında ve sonrasında da müziğin fayda sağladığını söylüyor. Ağır spor yapan kişilerde istirahat sırasında müzik dinlemenin kalp hızında daha çabuk bir düşme yaptığının gözlendiğini vurgulayan Doç. Dr. Ahmet Karabulut “Müzik dinlemenin sağlığa etkisi konusunda çok sayıda bilimsel çalışma yapılmış. Bu çalışmalardan çıkan ana sonuç, müzik dinlemenin insanda kaygıyı azalttığı, ağrı eşiğini yükselttiği ve kalbe birçok fayda sağladığı yönünde. Ameliyat sonrasında düzenli müzik dinleyen hastalarda da ağrı kesici ihtiyacının azaldığı gösterilmiştir” diyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler