HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Nezle bitiyor sırada göz nezlesi var

Yaz gelince geçer deyip ihmal etmeyin

Nezle bitiyor sırada göz nezlesi var

Havada uçuşan polenlerle birlikte kızaran gözler… Yıl boyunca ev tozu akarlarından şikayet ediyorsanız bahar aylarında da mutlaka polenlere dikkat etmelisiniz. Çünkü ev tozu akarlarının yaşattığı sorunlar özellikle alerjik bünyeli kişilerin bahar aylarda polenler nedeniyle göz nezlesine yakalanmalarına neden olabiliyor. “Alerjidir, geçer” deyip önemsemediğinizde ise görme kaybına bile gidebilen ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yard. Doç. Dr. Ali Rıza Cenk Çelebi, bahar aylarında büyük sorun olan göz nezlesi hakkında bilgi verdi.

Baharda polenlere dikkat!

Nezle deyince akla ilk olarak üşütmeyle birlikte gelen hapşırık, burun akıntısı ve öksürük gibi sorunlar geliyor. Havaların ısınmasıyla birlikte yavaş yavaş nezle görülme oranları düşse de baharla birlikte bu sefer göz nezlesi şikayetlerinde büyük artış yaşanıyor. Havada uçuşan polenler özellikle alerjik bünyeli kişilerde yaşarma, kızarıklık ve ödem gibi sorunlarla birlikte göz nezlesine neden oluyor.

Baharda polenler kışın ev tozu akarları

Bahar aylarında sıklıkla ortaya çıkan polenler hassas olan bireylerde iltihap oluşturan maddelerin salınımını tetikliyor. Vücudun alerjeni ortadan kaldırmak üzere ürettiği maddeler de göz yaşarması, kaşıntı gibi şikayetlerle gözde kızarıklık ödem gibi sorunlara neden oluyor. Bahar aylarında polenlerin neden olduğu göz nezlesi diğer mevsimlerde ise ev tozu akarları nedeniyle yaşanıyor. Ev ortamında bu ajan patojenlerle sürekli teması da tıpkı mevsimsel göz nezlesindekine benzer göz sulanması ve göz kaşıntısı ile kızarıklık gibi şikayetlere neden oluyor.

Bulaşıcı değil ama dikkat edilmezse enfeksiyona neden olabiliyor

Halk arasında saman nezlesi olarak da bilinen göz nezlesi, bazen göz enfeksiyonlarıyla karıştırılabiliyor. İhmal edip yetersiz tedavi uygulandığında ise gözün saydam tabakasında hasar yaratıp görme kaybına neden olabiliyor. Alerjik göz hastalığı bulaşıcı değildir. Lakin bu hastalarda göz kaşıntısını gidermek için ellerin sürekli göze gitmesi ikincil bir göz enfeksiyonuna neden olabiliyor. Bu nedenle şiddetli göz kaşıntısı ile göz kızarıklığı ve sulanma şikayeti olan bireyler derhal göz hekimine başvurmalı ve gözlerine ikincil enfeksiyonlar bulaştırmamalı.

Etkenden uzak durulmalı

Alerjik göz hastalığının öncelikle tanınması ve neden olan etkenin ortadan kaldırılması tedavideki en önemli basamağı oluşturuyor. Göz alerjisi gelişen gözde tedavi özellikle de kör eden tiplerinin de bulunduğu dikkate alınarak göz hekimi gözetiminde göz damlası ve gerektiğinde ağızdan alerji hapları ile yapılmalı. Gözlerde sulanma kızarıklık ve gözün beyazı üzerinde jölemsi bir kabarıklık ile kaşıntı şikayetleri mevcutsa derhal göz hekimine başvurmak gerekiyor.

Şiddeti her geçen yıl azalıyor

Alerjik göz nezlesi genellikle her geçen yıl daha az şiddetle devam ediyor. Genel olarak çocukluk çağlarında daha şiddetli yaşanan göz alerjileri erişkin dönemde daha hafif olarak atlatılıyor.

Göz nezlesi genetik geçişli olabiliyor

Yapılan bir araştırmaya göre yıl boyu gözlenen göz nezlesinin güney bölgelerimizde görülme sıklığı yüzde 7.5. Ayrıca özellikle astım tanısı alan ve ailesinde alerjik hastalık olan çocuklarda alerjik göz hastalığı görülme sıklığı yüzde 35’lere kadar çıkıyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler