HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Obezite ameliyatı ilk çare mi yoksa son çare mi?

Obezite cerrahisi son zamanlarda ülkemizde çok fazla artış gösterdi ve ciddi anlamda popüler hale geldi.

Obezite ameliyatı ilk çare mi yoksa son çare mi?

Artık ünlüler başta olmak üzere halk tarafından da yüksek oranda tercih ediliyor. Peki bu kadar popüler hale gelen ve çare olarak görülen obezite cerrahisi nedir ve kimler için uygundur?

Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel obezite cerrahisinde önemli noktaları anlattı; "Öncelikle obezite ameliyatı bir mucize değildir. Obez hastaların kilo vermelerine yardımcı olmak ve bazı hastalıklarından kurtulmak amaçlı gıda alımlarının veya besin emilimlerinin ya da her ikisinin birden azaltılması amacıyla sindirim sistemlerine cerrahi müdahalede bulunulması “obezite cerrahisi” ya da “bariatrik cerrahi” olarak adlandırılır. Bu müdahalelerin kime yapılacağı ve hangi obezite ameliyatının yapılacağının kararını vermek çok hayati önem taşır. Genelde tüp mide ameliyatı doktorlar tarafından daha fazla tercih ediliyor.

Obezite ameliyatına psikolojik olarak hazır olmak gerekir

Obezite cerrahisi, kilosundan memnun olmayan her obez hastaya uygun değildir. Obezite ameliyatı olmak istiyorsak öncelikle ameliyata uygun musunuz? sorusunu iyi düşünüp değerlendirmek gerekir. Öncelikle psikolojik olarak ameliyat olmak size uygun mudur? Ameliyattan sonra bazı besinleri mideniz dolayısıyla tüketememek psikolojinizi kötü etkiler mi? Yemek yemeyi çok seven insanların bu ameliyatı olması uygun olmayabilir?

Ameliyata en uygun hasta profili, 100 kilonun üzerinde veya vücut kütle indeksi 35'in üzerinde olan, defalarca diyet deneyimleri olmuş kilo verememiş veya yemek yemeyi çok sevdiği için kilo vermiş ama onu korumakta başarılı olamamış, şeker ve tansiyon gibi bazı rahatsızlıkları olan bireylere uygundur. Biz diyetisyenler bazen diyet ve sporu ciddi şekilde yapıp ve tahlillerinde bozuk bir değer olmamasına rağmen kilo veremeyen bireyler görmekteyiz. Bu kişiler çok diyet deneyimlerler ve başarılı olamayabilirler. İşte bu noktada bu kişiler obezite cerrahisine yönlendirilebilir, etik bir hekimin elinde başarılı sonuçlara ulaşılacaktır.

100 kilonun altında, ciddi anlamda hiç diyet yapmamış yani kaçamaklar yaparak her defasında diyeti sonlandırmış, diyet yapmak zor gelen ya da spora gerekli ağırlığı vermemiş ve hiçbir rahatsızlığı olmayan kolayca emek vermeden kilo vermek isteyen bireylere obezite ameliyatı uygun değildir. Öncelikle bir beslenme uzmanı eşliğinde sıkı bir şekilde diyet yaparak ve spor ile sonuç alabiliyor mu? Bunu deneyimlemek lazım ve hala başaramıyorsanız obezite cerrahisine yönelmek daha uygundur.

AMELİYAT SONRASI BESLENME ÖNEMLİ!

Unutulmamalıdır ki obezite ameliyatı süreci de kolay bir süreç değildir ve sadece ameliyat olmakla bitmez. Bazı başarısız vakalar olduğu için tehlikeli olarak görülebilir. Başarılı vakalarda ise ameliyat sonrası beslenmeye çok ciddi dikkat edilmesi gerekir. Beslenmeniz de belli dönem sıvı besinlerle besleneceğinizi ve bazı vitamin-mineral yetersizliklerinin oluşacağını unutmamak gerekir. Obezite ameliyatı konusunda etik bir ekipten oluşan doktor, hemşire, psikolog/psikiyatrist ve diyetisyenden oluşan ekipler ile sağlıklı sonuçlar ile sağlıklı bir yaşama adım atılabilir. Bariatrik diyetisyenin hem ameliyat öncesi hem de sonrasında beslenme eğitimi vermesi lazım. Artık her şeyi yiyebilirim fikri çok yanlıştır. Çünkü 2 yıl sonra tekrar kilo alma vakaları ile karşılaşılmaktadır. Ameliyat olduktan sonra sağlıklı beslenmeli ve sporunuzu hiç aksatmamalısınız.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler