HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Obezite hastalarına ameliyatla tedavi

Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde obezite hastaları, kapalı laparaskopik ameliyatla tedavi ediliyor.

Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Banlı, yaptığı açıklamada, dünyada obezitenin hızla yayıldığına dikkati çekerek, özellikle Dünya Sağlık Teşkilatı'nın obeziteyi, sigaradan sonraki en önemli halk sağlığı problemi olarak tanımladığını söyledi.

Türkiye'de de obezitenin giderek arttığını, insanların kilo aldıktan sonra tekrar vermekte güçlük çektiğini ifade eden Banlı, son 10 yılda Türkiye'de diyabet ve obezite hastalarının sayısının iki katı arttığını belirtti.

Diyet ve spor yaparak insanların fazla kilolarından kurtulabildiğini, bunun yanında obezitenin cerrahi yöntemle de tedavi edilebildiğini vurgulayan Banlı, şu bilgileri verdi:

"Obezite cerrahisi, beden kitle endeksi çok yüksek olanlara, normal kilosundan 40-50 kilo fazlası olanlara, tedaviyle bu kiloları veremeyen ve bu kilolara bağlı ciddi problemleri olan hastalara yapılan bir ameliyattır. Yapılan iki ameliyat var. Bunlardan birincisi, dünyada yaygın bilinen tüp mide ameliyatı, mide küçültme ameliyatıdır. İkincisi de gastrik by-pass ameliyatıdır. Burada yaptığımız ameliyatlar, tüp mide ameliyatı dediğimiz midenin küçültüldüğü ve iştah hormonlarının azaltıldığı bir ameliyat. Bu ameliyatlar tamamen laparaskopik yapılıyor. Karın hiç açılmadan dünyadaki cerrahi teknolojiye uygun yapılan ameliyattır. Şu anda bu iki ameliyatı burada yapabiliyoruz. Ameliyat sonunda hastalar ayda ortalama 4-5 kilo, bir yılda da 40-50 kilodan kurtuluyor ve bu kalıcı oluyor. Diyetle veya spor yaparak verilen kiloların kalıcı olma şansı çok düşükken obezite cerrahisi ile verilen kilolardan kalıcı kurtulmak mümkün."

- Tedavi için büyükşehirlerden geliyorlar

Son üç ayda Yozgat'a, Ankara, İstanbul, Karabük gibi şehirlerden ve yurt dışından, özellikle Hollanda'dan gelen 11 hastayı obezite cerrahisi yaparak tedavi ettiklerini anlatan Banlı, şunları kaydetti:

"Sırada diğer şehirlerden gelecek hastalar var. Yozgat açısından bu önemli bir gelişmedir. Bundan önce Yozgat'tan bütün hastaların büyükşehirlere gittiğini düşünürsek, şimdi oradan Yozgat'a gelmeleri bizim için de sevindirici. Ayda 4-5 ameliyat yapmayı planlıyoruz. Belki sayımızı daha da artırabiliriz. Şu anda bu ameliyatları yapabilecek her türlü malzeme ve cerrahi alt yapımız hastanemizde mevcut. Bunlar teknolojiye, ekibe, eğitime, yapılan yatırımların bir sonucunda yaşanan gelişmelerdir. Tabi böyle bir üniversite ve imkan olmasaydı bunlar yapılamazdı."

Banlı, cerrahi yöntemle yapılan obezite tedavisini Doç. Dr. Kasım Çağlayan ve Yrd. Doç. Dr. Ergin Arslan ile yürüttüklerini sözlerine ekledi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler