HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Okul çağı çocuklara mutlaka kahvaltı yaptırın"

Okulların açıldığı bu günlerde uzmanlar okul sağlığının önemine dikkat çekerek, okul çağı çocuklara mutlaka kahvaltı yaptırılması gerektiğine işaret etti.

"Okul çağı çocuklara mutlaka kahvaltı yaptırın"

20 milyona yakın öğrencinin bir kısmının bu hafta eğitim-öğretime başladığını, diğer kısmının da gelecek hafta eğitim ve öğretime başlayacağını hatırlatan Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, okul sağlığının önemine değindi. Türkiye'nin nüfusunun yaklaşık dörtte birinin okula giden öğrenciden oluştuğunu hatırlatan Dr. M. Emin Dinççağ, "Gelecekte önemli görevlere gelecek olan nesillerin yani ülkenin geleceğini ilgilendirecektir. Onun için okul sağlığına çok önem verilmelidir. Çünkü çocuklarımız,öğrencilerimiz, bu sıralarda kazandıkları bilgi ve beceri ile hem kendilerinin hem de diğer nesillerin sağlıklarında söz sahibi olacaklardır. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını bu sıralarda öğrenecekler, temizlik ve hijyen kavramıyla bu dönemde tanışacak, egzersiz ve spor yapmanın faydalarını bu sıralarda öğreneceklerdir" dedi.

"OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARA MUTLAKA KAHVALTI YAPTIRIN"

Okul çağı çocukların mutlaka kahvaltı yaptırılmasını ve bu alışkanlığın öğretilmesini ifade eden Dr. Dinççağ, "Kahvaltı ve sağlıklı beslenme sağlıklı olabilmenin olmazsa olmaz şartıdır. Sabah kahvaltısında, süt, yumurta gibi kaliteli proteinler, pekmez gibi demir ve kalori kaynağı olan doğal besinler mutlaka alınmalıdır. Okul kantinlerinden alınan, cips ve kolalı içeceklerin ve şekerlemeli ürünlerin sağlık için çok uygun olmadığı anlatılmalıdır. Okul kantinlerinde, süt, ayran ve taze yıkanmış ambalajlı meyve satılabilmelidir. Leblebi ve kuruyemiş, demir içeriği yüksek ve yağ ve protein kaynağı çinko gibi alınması gereken elementlerden zengin gıdalar satın alınmalıdır" diye konuştu.

"OKUL ÇOCUKLARINDAKİ OBEZİTEYE DİKKAT"

Çağımızın en ciddi sağlık sorunlarından birinin de çocukluk çağı obezitesi olduğunun altını çizen Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr.M. Emin Dinççağ, "Özellikle çocukların kötü beslenmesi ve hareketsiz bir yaşamı tercih etmesi, aşırı bilgisayar başında kalması sonucu ortaya çıkan bu sağlık sorunu, okul sıralarındaki sağlık eğitimi ile aşılabilir. Dünya çapında bir sorun olan çocukluk obezitesi ile okul çocukları oyun oynayarak, sağlıklı beslenerek, cips ve fastfood yiyeceklerden kaçınarak ve sağlıkları için yararlı olmadığını öğrenerek kurtulabilirler. Bilgisayar başında uzun süre kalan, çocukluk oyunlarını oynayamayan çocukların bol bol oyun oynamaları ve egzersiz yapmanın sağlıkları için gerekli olduğu eğitimini alması gerekir. Bunun için okullarda beden eğitimi dersine önem verilmelidir" şeklinde konuştu.

"AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞININ ÖNEMİ ANLATILMALIDIR"

Okul çocuklarına sağlığı koruma ve geliştirme eğitimi verilmesi gerektiğini belirten Dr. Dinçaçğ, açıklamasını söyle tamamladı: "Ağız ve diş sağlığı için her gün düzenli diş fırçalama ve şekerli yiyeceklerden sonra ağız temizliği öğretilmelidir. Diş sağlığının iyi olmaması durumunda gelecekte pek çok hastalığa yakalanma artacaktır. Okul öncesi periyodik muayene ile görme, işitme, anemi, gelişme geriliği tespit edilmelidir.Bu tür sağlık problemleri, okul başarısını olumsuz etkiler. Onun için öğrencilerde kan tahlilleri ve parazit incelemeleri yapılmalıdır." (İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler