HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Önemsenmesi gereken bir başlık; burun tıkanıklığı

Önemsenmesi gereken bir başlık; burun tıkanıklığı

Hastalarım Burun tıkanıklığını iki şekilde tarif ediyor:

1. Burnumdan nefes alamıyorum

2. Burnumdan nefes alıp alamadığımı bilmiyorum

Sonra biraz daha irdelemeye başlayınca şu durumlardan biri karşıma çıkabiliyor. Eğer sizde de bu durumlardan birisi söz konusuysa ön fikir sahibi olabilirsiniz ama unutmayın kendi kendinize tanı koymak yerine bir Kulak Burun Boğaz uzmanına görünmeniz gerekir.

-Bazen bir tarafı açık, diğeri tıkalı. Bazen de açık olan tıkalı, diğer tarafı açık.

Bu durum fizyolojik olabilir.Yani normal insanlarda da burnun bir tarafı diğer tarafa göre daha açık hissedilir.

-Devamlı aynı taraf tıkalı.

Bu durumda en yüksek ihtimal bir tarafa doğru -orta hattan- eğrilmiş kıkırdak ve kemik yapısı olmasıdır. Bunun tedavisi ameliyatla mümkündür ve normal şartlar altında bir daha tekrar etmez.

-Burnum çok sık tıkanıyor. Doktora gidiyorum, ilaç verince açılıyor; sonra belli bir süre geçince tekrar tıkanıyor.

Her iki burun boşluğunda 'konka' adı verilen dinamik yapıya sahip yapılar var. Dinamik yapıdan kastım şu: Bu yapılar duygu durumdan ve ortam şartlarından etkilenebilir. Örneğin heyecanlanma, stres, ağlama, soğuk veya sıcak, spor yapma, farklı tadlar tadma...

Böyle bir durumda muhtemelen konka yapıları ile ilgili büyüme söz konusu. Bu durumda konkalara yönelik ilaç tedavisi uygulanabilir. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda lokal anestezi altında 10-15 dakikalık 'konka küçültme operasyonları' uygulanabilir. Dikkat edin 'konkaları alma operasyonu demiyorum; 'konka küçültme operasyonu' diyorum. Çünkü konkalar burun içinde işlevi olan dinamik yapılardır.

-Devamlı burun tıkanıklığım var. Sprey sıkamadan yaşayamıyorum. sprey de artık yetmiyor, sıktıktan birkaç saat sonra tekrar tıkanıyor.

Bu durumda bu spreyleri bırakıp sebebe yönelik tedavi için KBB Doktoruna başvurmanız gerekir. Düşündüğünüzün aksine bu spreylerden kurtulmanız çok kolay aslında.

-Devamlı burun tıkanıklığım yok aslında. Ama çok çabuk nezle grip oluyorum. Burnum sık tıkanıyor.

Muhtemelen alerjik bir durum söz konusu olabilir. Alerjik etkenlerle (ev tozu, polen, küf, kimyasal ajanlar ...) karşılaşınca vücuda ilk giriş yerinde; yani burunda bir reaksiyon meydana geliyor. Bu durumun en önemli tedavisi alerjik etkenlerle teması engellemek veya minimuma indirmek. Hala olmadıysa doktorunuza başvurup ilaç tedavisi başlamak. İlaç tedavisi de yetersiz gelmeye başlarsa alerji testi yapılarak uzun soluklu bir tedavi olan immunoterapi ya da aşılama yapmak.

-Giderek artan burun tıkanıklığım var. Artık ilaç tedavisi de yetersiz kalıyor. Doktora gittim, ameliyat olman gerekiyor ve belki de ilerde tekrar ameliyat olman gerekebilir dedi.

Bu durumda yüksek ihtimal 'Nazal polipozis' hastasısınız. Kabaca burun içinde kendiliğinden üreyen etler var diyebiliriz. Enfeksiyon ve alerjik etkenlerden olabildiğince korunmak ve devamlı bir KBB Doktorunun gözetimi altında olmak gerekir.

-Burun tıkanıklığım yoktu. Estetik ameliyat oldum, burun tıkanıklığım başladı.

Bu da sık görülen bir durum. Burun başlı başına bir organ. Kendi içinde karmaşık bir anatomiye ve daha da önemlisi karmaşık bir fizyolojiye sahip. Burun kanatlarında çökme, burun içi yapışıklıklar, burun eti yapısının ve fizyolojisinin bozulması benzeri birçok problem söz konusu olabilir. Bu durumda da yine mutlaka burun uzmanına yani bir KBB Doktoruna başvurmanız gerekir.

Op. Dr. Eyüp Bozkurt

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler