HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Oral seks ve hpv virüsü

HPV (insan papilloma virusu) cinsel münasebet geçen en yaygın virus tipidir.

Oral seks ve hpv virüsü

HPV kadınlarda sıklıkla rahim ağzı kanserine sebep olmaktadır. Yapılan çalışmalarda ağız kanserine de neden olduğu görülmüştür.

Ağız kanserleri sıklıkla 40 yaşın üstünde ortaya çıkmakta, erkeklerde kadınlara göre 2 kat daha fazla görülmektedir.

Ağız kanserlerinin nedeni olarak sigara,tütün ürünleri çiğneme, alkol ve HPV virüsü olduğun görülmüştür. Bu kanser sıklıkla dil,ağız tabanı,dudak ve diş etlerinde görülür.

HPV virusunun 130 dan fazla tipi mevcuttur.Özellikle HPV 16 kanser vakalarında görülen tipdir. Bu virus oral seks yolu ile bulaşabilmektedir.Ağız mukoza yapısı genital bölge mukozası ile benzer yapıda olup bu virusun yerleşmesine ve siğile benzer lezyonlar oluşmasına neden olur.Yapılan karşılaştırmalı grup çalışmalarında oral seks yapan ve HPV virusu olan hastalarda kanser vakaları 3 kat fazla görülmüştür. Sigara ve alkol kullanımı bu oranı daha da arttırmaktadır.
Birden fazla partneri olan kadın hastalarda HPV virusu %90 oranında görülmektedir. Ağız kanserleri heryıl 10.000 kişide görülmektedir.

Özellikle bekareti önemli olduğu toplumlarda oral seks sıklıkla yapılmaktadır.Bu yolla bulaşan HPV virüsünü meme başı görünümünde siğillere sebep olmaktadır.Bu dokular bazı etkenler de eklendiğinde ağız kanserine dönüşebilir.Ağız kanserlerinin tüm kanserler içinde görülme sıklığı %2-5 oranındadır.

HPV'nin en sık neden olduğu belirti genital bölgede görülen siğillerdir. Ciltten hafif kabarık, yumuşak olan bu siğiler cinsel bölgeyi oluşturan deride, vajina ile makat arasında, anüs etrafında, bacakların iç kısmında, penis ucunda ya da çevresinde görülebilir. Anal ya da oral seks sonrasında ağız içi ve makat içinde de siğiller ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda vajina içinde ve rahim ağzı üzerinde de siğiller olabilir.

Korunma

HPV virüsü oral ve anal seks de dahil olmak üzere her türlü cinsel ilişki ve ciltten cilde temas yolu ile de kolaylıkla bulaşabildiğinden cinsel yönden aktif olan kadın ya da erkek herkes HPV enfeksiyonları açısından risk altındadır. Ancak bazı kişilerde risk daha yüksektir. Bunlar:

• Yaşamının herhangi bir döneminde birden fazla partneri olanlar.

• Partneri daha önceden birden fazla kişiyle ilişkide bulunmuş kişiler

• Cinsel yaşantısı erken yaşta başlayanlar

• Kendisinde ya da partnerinde halen ya da daha önceden başka türde cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsü olan

• HPV'den korunmanın en etkili yolu riskli kişiler ile birlikte olmamaktır. Rahim ağzı kanserleri için aşı uygulaması yapılmaktadır bu aşı ağız kanserleri için de denenmektedir.

Soru ve önerileriniz için: drsibelorsal@mynet.com

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler