HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Orta yaşta unutkanlık, harekette yavaşlama ve idrar kaçırma başlamışsa

Bu şikayetlerle kendini gösteren bir hastalık vardır ki, bir çok hastalık ile karışabilir ve adı da NORMAL BASINÇLI HİDROSEFALİDİR.

Orta yaşta unutkanlık, harekette yavaşlama ve idrar kaçırma başlamışsa

Ülkemizde sanıldığından daha fazla görülür ve bu hastalar, harekette yavaşlama şikayeti ön plandaysa, Parkinson, unutkanlık ön plandaysa demans veya idrar kaçırma fazla ise mesane bozukluğu tanıları ile tedavi edilmeye çalışılırlar.

Bu hastalığın sebebi beyindeki sıvı miktarının artmasıdır.Beyindeki sıvı miktarının artmasına bağlı olarak hastada önce hafif şiddette demans yani bunama başlar.Daha sonra hastanın yürüyüşü bozulmaya başlar ve hatta yürüyüş bozukluğu bazen tek başına olabilir ve hastalar doktora bu şikayetle başvurur.Hastalık ilerledikçe hastaların hareketleri Parkinson hastalığı gibi olur. İleriki dönemlerde hastanın dengesi bozulur ayakta durma ve oturma güçleşir ,hareketler iyice yavaşlar.Hastalık ilerledikçe unutkanlık ve karıştırmalar iyice artar.Bu şikayetlere ek olarak idrar kaçırma da tabloya eklenir.

Hastalığa tanı beyin MR ile konur.Tedavi prensibi beyindeki sıvı miktarını azaltmaya yöneliktir.Zamanında yakalanmış hastalarda, tedavi genellikle şifa ile sonuçlanır.İleri dönemlerde ise tedavi mutlaka bir yarar sağlar.Eğer sıvı miktarı fazla değil ise hastaya tıbbi tedavi uygulanır ve takip edilir. Beyindeki sıvı miktarı fazla ise hastaya shant operasyonu uygulanır.Bu operasyonda hastanın beynindeki sıvı bir boru aracılığı ile karın boşluğuna boşaltılır.Ve shant orda kalır ve fazla sıvıyı devamlı boşaltma işlevini gerçekleştirir.Bu operasyondan sonra takılan shantın devamlı doktor tarafından takip edilmesi gerekir.Operasyondan sonra beyindeki sıvı miktarı azalacağı için hastanın şikayeti tam veya kısmen geçer.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler