HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Performansım düştü ilaçlarda işe yaramıyor ne yapmalıyım?

Performans düşmesi olarak isimlendirilen fakat halk arasında iktidarsızlık olarak adlandırılan sağlık probleminde ilk tercih olarak ağızdan alınan ilaçlar kullanılır.

Performansım düştü ilaçlarda işe yaramıyor ne yapmalıyım?

Bu tür ilaçların ilkinin keşfi 1998 yılında olmuştur, filmlerde dahi ismi rahatlıkla kullanılmaktadır. Günümüzde bir çok kişi bu tür ilaçlara 25-30’lu yaşlarda başlamaktadırlar. Bu tür ilaçların kullanılmasına rağmen belirli hastalarda sertleşme sağlanamamaktadır. Böyle durumlarda Üroloji doktorunun tetkiklerle değerlendirmesi sonucunda, penise iğne uygulaması, ED1000 (penise şok dalga tedavisi) ve penis protezi seçeneklerinden birisi kullanılmaktadır.

Sertleşme sorunu tedavisini belirlerken, bu rahatsızlığa yol açan durumların ortaya konulması gerekir. Örneğin sertleşme sorunu ile gelen hastaya kan tahlili yapıldığında şeker hastalığı tespit edilebilir veya hormonal bir problem tespit edilebilir. Tespit edilen hastalığın tedavisinin sağlanması sertleşme sorunu tedavisinin sağlanmasında destekleyici bir etki yapar. Şeker hastalığı haricinde kilo fazlalığı, hareketsizlik, sigara kullanımı gibi daha bir çok sebep sertleşme sorununa yol açabilir. Bunlara yönelik kilo kontrolü, diyet uygulamaları, sigara bırakma tekniklerinin uygulanması faydalı uygulamalardır.

Şekil 1 : Penise ilaç uygulaması

Performans düşüklüğü durumlarında , ağızdan alınan ilaçlar ilişki öncesi alınması gerekir, ilaç tipine göre bazıları 1 saat önce bazıları 3-4 saat önce alınması gerekir. Penise şok dalga tedavisi olarak bilinen ED1000 tedavisi son 4-5 yıldır uygulanmaya başlanan, penis damarlarında genişleme ve yeni damar oluşumunu sağlayarak sertleşme tedavisinde etkili olmaktadır. Penise vakum cihazı uygulaması seçilmiş vakalarda tercih edilir, diğer tedavilerle karşılaştırıldığında hasta memnuniyeti düşüktür. Penis protezleri ameliyatla penis içine yerleştirilmektedir. Protezler pompalı(şişirilebilir) ve pompasız(katlanabilir) olarak iki tiptir. Pompalı protezler, penis sertliğini en iyi sağlayan ve ilişki sırasında eş memnuniyetinin en yüksek olduğu protez tipidir. İlişki öncesi pompalı protezler şişirilir ve cinsel ilişki için yeterli sertlik sağlanır.

Sertleşme tedavisinde penise ilaç uygulaması da kullanılan bir yöntemdir. Penise ilaç uygulaması 2 şekilde uygulanabilir;

1. Penise Enjeksiyon Yöntemi: Penise injeksiyon yöntemi ile ilaç yapıldığında farklı tipte ilaç kombinasyonları kullanılabilir. İlaçlar tekli, ikili, üçlü şeklinde kullanılır, hastanın probleminin ağırlığına bağlı olarak ilaç tipi seçilir. Penise enjeksiyon yönteminin hastaya ofis şartlarında birkaç defa doktor gözetiminde yaptırılması gerekir. Bu 2-3 uygulamada ilacın hazırlanması, enjektöre çekilmesi, ilacın yapılması ve sonrasında yapılması gerekenler ayrıntılarıyla anlatılır. İlacın cinsel ilişkiden 3-5 dakika önce penise uygulanması gerekir. Peniste 1 saatlik sertlik sağlayacak doz belirlenip o dozda ilaç yapılması hastaya öğretilir.

Şekil 2 : Penise injeksiyon uygulaması

2. Penis Ucundan Jel Uygulaması: İlaçların jel formuna getirilmiş şekli penis ucundan içeri doğu sıkılır ve bu şekilde sertleşme sağlanır. Tekli ilaç ve üç ilaçla üretilmiş 2 tür ilaç vardır, bu ilaçlar Türkiye’de bulunmamaktadır. Hastalar kendileri yurtdışından almaktadırlar. İdrar kanalına uygulaması yapılan ilaç oradan corpus cavernosumlara geçerek sertleşmeye yol açmaktadır.

Şekil 3 : Penis ucundan ilaç uygulaması

Op. Dr. Murad ÇELTİK

Web: www.muradceltik.com

facebook: www.facebook.com/opdrmuratceltik

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler