HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Prostat hastalığı her erkeğin korkulu rüyasıdır

Prostat denildiğinde herkesin aklına tuvalette bekleyen yaşlı insanlar gelmektedir.

Prostat hastalığı her erkeğin korkulu rüyasıdır

Prostat her erkekte doğuştan itibaren varolan bir organdır. Erişkin yaşa gelindiğinde prostat 15- 25 gram boyutlarındadır. Prostat idrar kesesinin alt ve ön kısmında yer alan içinden idrar kanalının geçtiği bir organdır. Ayrıca penisin kök arka kısmına uyan bölgede olduğunu tarif edebiliriz.

Prostat fonksiyon olarak meni sıvısının % 50’sini sağlar, penise giden sinirler prostat yan tarafında yerleşmişlerdir. Prostat aynı zamanda idrar kanalının bir bölümünü oluşturur.

Prostat yaşla ve testosteron hormon düzeyi ile bağlantılı olarak büyüyebilir. Prostat şekil olarak bir meyvaya benzetecek olursak ‘’PORTAKAL’’ şeklinde olduğunu düşünebiliriz. Büyüklüğü portakal kadar genellikle olmaz. Boyut olarak bir kestane boyutundadır(15-25 gram) . Prostat büyüdüğünde 200-300 gram boyutlarına yani küçük bir portakal boyutlarına kadar büyüyebilir.

Prostatın portakaldaki gibi kabuk ve meyva kısmı olarak ana iki bölümü vardır. Prostatın en sık görülen hastalıkları, Prostat büyümesi(Benign prostat Hiperplazisi) , Prostat Kanseri ve Prostatit ismi verilen prostatın enfeksiyonudur.

Prostat büyümesinde, prostat iç meyva kısmının büyüyerek idrar kanalını tıkaması ve idrar çıkışını engellemesi durumu ortaya çıkar. Bu durumda hasta idrar yapma zorluğu, geceleri idrara kalkma, damla damla idrar yapma, ıkınarak idrar yapma ve hatta bazen çok sıkışık olduğu halde idrar yapamama durumu ile karşılaşır. İdrar yapamama durumunda acilen erkeklerin hiç sevmediği ‘’SONDA ‘’ penise takılarak idrar boşaltılır ve kişi rahatlar.

Hastada üstte yazdığımız şikayetler oluştuğunda ilaç tedavisi veya ameliyat uygulaması yapılarak hastanın daha sonra daha rahat idrar yapması sağlanır.

Prostat kanseri belirti vermez , 40 yaşından itibaren her erkek prostat muayenesi ve kandan PSA tetkikine her yıl baktırması gerekir…

Op.Dr.Murad ÇELTİK

Doktorlar merkezi

Abdi İpekçi cad. Reasürans Han 1 No:57 Kat :3 Nişantaşı İstanbul

Tel: 0 212 234 58 55

Cep: 0 536 886 12 96

Web: www.muradceltik.com

facebook:

www.facebook.com/opdrmuratceltik

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler