HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

PRP tedavisi nedir?

PRP (Platelet Rich Plasma) trombositten zengin plazma anlamına gelir.

PRP tedavisi nedir?

PRP yeni bir tedavi şeklidir. Doğal yoldan kas-iskelet sistemi yaralanmaları ve hastalıklarının iyileşmesini hızlandıracak umut verici bir çözümdür. PRP İngilizce “Platelet Rich Plasma” ifadesinin baş harflerinden türetilmiş olup, trombositten zengin plazma anlamına gelmektedir. Bu yöntemde ilaç hastanın kendi kanından hazırlanmaktadır.

PRP’nin felsefesi, bedenin kendinde bulunan doğal iyileştirme yeteneği ile ileri teknolojiyi birleştirmektir. Konsantre trombositler dokuların tamir ve yenilenmesinde esas olan büyüme faktörleri gibi yüksek doz biyoaktif proteinlere sahiptir. PRP’nin kalitesi, trombositlerin yaşama kabiliyetine bağlıdır. PRP uzman bir ekip tarafından hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Çünkü PRP’nin hazırlama sürecinde trombositlerin canlılığının sürdürülmesi gerekir, aksi takdirde; canlılığını kaybeden trombositler aktive edilemez.

Etkili olduğu hastalıklar

  1. Eklem kireçlenmesi (Osteoartrit): Diz, omuz, kalça, boyun ve bel osteoartriti.
    1. Omuz ağrıları: Rotator manşon yaralanmaları
    2. Kronik plantar fasiit (topuk dikenli veya dikensiz)
    3. Ön çapraz bağ yaralanmaları
    4. Pelvik ağrı ve instabilite
    5. Boyun ve bel ağrıları
    6. Tenisçi ve golfçu dirseği
    7. Ayak bileği burkulmaları
    8. Tendinitler
    9. Bağ zorlanmaları
    10. Meniskus yırtığı
    11. Kas romatizması

PRP nasıl elde edilir?

Hastadan, damar yolu ile yaklaşık 10-20 cc kadar kan alınır. Alınan kan özel santrifüj işleminden geçirildikten sonra kanın trombosit dışındaki hücreleri tüpün dibine çöker ve üzerinde trombosit hücrelerinden zengin sarı renkli bir plazma sıvısı kalır. Her milimetre küpünde yaklaşık 1 milyon trombosit hücresi olan plazma enjeksiyonun uygulanacağı enjektöre çekilir. Son olarak enjeksiyon yapılmadan önce bu plazmaya trombositleri aktive edecek ilaç (kalsiyum klorür) eklenir. PRP artık kullanıma hazırdır ve bu aşamadan sonra bekletilmeden uygun teknikle dize enjekte edilir.

PRP uygulamasının yan etkisi var mıdır?

PRP yönteminin yan etkisi yoktur. Yalnızca yapıldığı bölgede geçici bir ağrı ve şişme yapabilir. Bu etki 1-2 gün içinde kendiliğinden geçer ve herhangi bir zararı yoktur.

Ne sıklıkta kullanılır? Etkisi ne zaman başlar?

Genellikle 2-3 hafta arayla 6 aylık dönem içinde 3 enjeksiyona kadar yapılabilir. İlk veya ikinci enjeksiyondan sonra tam iyileşme olabilir. PRP tedavisi hemen etki eden geçici bir çözüm değildir. Yaralı dokuların yenilenmesi ve tamiri zaman alacaktır. İşlemden sonra doku iyileşmesini hızlandırmak için fizik tedaviye devam edilebilir. PRP tedavisinin amacı dokuları iyileştirerek ağrıyı geçirmek olduğu için, sonuçları almak uzun sürebilir. İlk iyileşme belirtileri birkaç hafta içinde görülebilir ve iyileşme zamanla artarak devam eder.

Fizik Tedavi ve Rehalabilitasyon Uzmanı Dr. Evrim Duruöz

www.avrupacerrahimerkezi.com

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler