HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ramazan, sigarayı bırakmak için ideal zaman

"Oruçluyken yoksunluk ve arınma hissi, sigarayı bırakmayı kolaylaştırıyor. Bu nedenle, Ramazan ayı, sigarayı bırakmak isteyenler için güzel bir fırsat olabilir"

Ramazan, sigarayı bırakmak için ideal zaman

Kayseri'de Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Apaydın, "Oruçluyken yoksunluk ve arınma hissi, sigarayı bırakmayı kolaylaştırıyor. Bu nedenle, Ramazan ayı, sigarayı bırakmak isteyenler için güzel bir fırsat olabilir" dedi.

Memorial Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzman Dr. Murat Apaydın, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, sigaraya bağlı hastalıkların her yıl 4.9 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğunu, bu rakamın 2025 yılında 10 milyona çıkabileceğinin öngörüldüğünü hatırlattı. Dr. Apaydın, tiryakilere sigaranın psikolojik bağımlılığından kurtulmak için önerilerde bulundu. Sigara konusunda psikolojik bağımlılık söz konusu olduğunda ortaya konacak mücadelede kişinin iradesinin önemli olduğunu anlatar Dr. Apaydın, şöyle dedi:

"Ramazan ayı insanların özgür iradelerinin güçlü olduğu bir dönemdir. Sigaranın psikolojik bağımlılığı ile mücadelesinde Ramazan ayı çok önemli bir süreçtir. Araştırmalarda bağımlıların büyük bir bölümünün sigarayı Ramazan ayında bıraktığı ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla Ramazan ayı, sigarayı bırakmak için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmalarda, sigara içenlerin yüzde 70-80’inin sigarayı bırakmak istediği belirlenmiştir. Sigarayı bırakmak isteyenlerin yüzde 20-30’unun ise her yıl sigarayı bırakmayı denediği, bunlardan yüzde 3-5’nin ise sigarayı yardımsız bırakabildiği belirlenmiştir. Sigara aslında bir alışkanlık ya da tiryakilik değil madde bağımlılığıdır. Sigarayı yardım almadan bırakmaya çalışanlar bağımlılığın; psikolojik, davranışsal ve fiziksel etkileri ile başa çıkmak zorunda kalmaktadır."

Dr. Murat Apaydın, psikolojik açıdan sigara içenlerin büyük bir bölümünün, duygu durum düzenleyicisi olarak nikotin bağımlısı olduklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Konu davranışsal açıdan değerlendirildiğinde ise, başkalarını sigara içerken görmek, çay kahve içmek, araba kullanmak veya mola vermek gibi çok güçlü tetikleyiciler sigara içme eyleminde etkilidir. Sigaranın fiziksel etkisi de nikotin bağımlığıyla doğrudan alakalıdır. Sigara dumanının ağız yoluyla hızla akciğerlerden kan dolaşımına geçtiği ve 8 saniye gibi kısa bir sürede beyne ulaştığı tespit edilmiştir. Nikotin, beyinde ve sinir sisteminde nikotin reseptörlerine bağlanarak çeşitli maddelerin salınmasına yol açar. Bunların arasında bulunan dopamin gibi kısa süreli mutluluk veren maddeler nedeniyle sigarayı bırakmak zorlaşmaktadır. Nikotin bağımlılığıyla mücadele eden insanların fiziksel açıdan tedavisinde alabildikleri çeşitli destekler bulunmaktadır. Nikotin bağımlıları nikotin replasmanı (yerine koyma tedavisi) ürünler ve çeşitli tabletler sayesinde sigara bağımlılığından kurtulmaya çalışmaktadır. Nikotin replasman tedavisi (NRT) sigarayı bıraktıktan sonraki dönemde ortaya çıkan nikotin yoksunluğunun ortadan kaldırılması için önemlidir. NRT, nikotin bağımlılığı olduğu belirlenen kişilere doktor önerisi sonucunda uygulanmalıdır. Bu tedavi yöntemi hafif derecede bağımlılığı olan kullanıcılar için kullanılmamaktadır."

(DHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler