HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rektum kanseri belirtileri nelerdir?

Rektum kanserinin büyük bir bölümünde hiçbir belirti görülmez.

Rektum kanseri belirtileri nelerdir?

Kabızlık: rektum kanserinde tümörün 5 cm’den büyük olması, ileri evrede olması, lenf bezlerinde kanser tutulumu olması ve uzak organlara sıçramış olması (metastaz) durumunda belirgin kabızlık yakınmasına neden olmaktadırlar. Lee ve ark. 2013 yılında yayınladıkları çalışmalarında, tedavi öncesinde şiddetli kabızlık sorunu olan hastalarda, % 25’e dek tümör nüksü görüldüğünü belirtmişlerdir.

Makattan kan gelmesi: Rektum kanseri hastalarının % 60’ında bulunur. Bunun dışında hastaların % 25’inde dışkıda gizli kan belirlenir. Dışkı ile birlikte mukus (sümüksü akıntı) olabilir.

Dışkılama alışkanlıklarda değişiklik: Hastaların % 40’ında dışkılama alışkanlıklarda değişiklik mevcuttur. Her gün düzenli dışkılayan bir hastada kabızlık görülebilir veya hastalarda bazen kabızlık ve bazen ishal ve keçi pisliği şeklinde dışkılama olabilir. Villöz tip rektum tümörlerinde şiddetli ishal ve potasyum düşüklüğü gözlenir.

Dışkılama güçlüğü

Dışkı çapında incelme

Dışkınının üzerinde kan görülmesi

Dışkının tam boşalmaması

Karın ağrısı: Rektum kanseri hastalarının % 20’sinde karın ağrısı görülür. Kısmi kalın bağırsak tıkanıklığı durumunda aralıklarla kıvrandırıcı tipte veya açıklanamayan karın ağrısı izlenir.

Kalın bağırsak tıkanıklığı: olguların % 10’unda görülür.

İdrar ile ilgili sorunlar: Rektum kanseri hastalarında, sık idrar gitme, idrar yaparken sızlama vb. idrar sorunlarının gözlenmesi sıklıkla tümörün mesane veya prostat organlarına yayılması sonucunda görülür.

Demir eksikliği ve kansızlık

İştahsızlık: olguların % 10’unda görülür.

Kalça kemiğinde ağrı: olguların % 5’inde ve sinirlerin tümör tarafından tutulduğu durumlarda görülür.

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu videoları için tıklayın

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler