HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Riskli kişilerde oruç

Ramazan ayına kısa bir süre kala Prof. Dr. Korhan Taviloğlu, oruç tutmanın riskli olduğu durumları yazdı.

Riskli kişilerde oruç

Ramazan ayında oruç tutmanın riskli olduğu durumlar

· Hamileler

· Emzirmekte olan lohusalar

· Kronik hastalıkları olanlar (Tip 1 şeker hastalığı, kronik böbrek yetersizliği, vb.)

· Organ nakli yapılmış hastalar

· Düzenli ilaç alması gerekli olan hastalar

· Doktorların uzun süreli açlığa kısıtlama getirdiği hastalar

· Düşkün durumdaki hastalar

DÜZENLİ İLAÇ KULLANANLAR VE ORUÇ

Ramazan ayı için ayrı bir konuda ilaç alışkanlıklarının değişmesidir, sıklıkla oruç süresince ilaç alımı iftar ve sahur vakitlerine göre ayarlanmaktadır. Levotiroksin (guatr ilacı), Digoksin (kalp ilacı), Teofilin (astım ilacı) gibi bazı ilaçların her gün aynı saatte ve yemekten bir saat önce alınmaları gerektiği, bu nedenle Ramazan ayı ve oruç nedeniyle emilimlerinin ve etki düzeylerinin etkileneceğini vurgulanmaktadır. Bu nedenle, kronik kalp ve damar hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı olan kişiler oruç tutmayı planlıyorlar ise mutlaka kendi doktorlarından ilaç kullanımları konusunda görüş almaları gerekir.

GEBELİK VE ORUÇ

Hasta olanlar, zorunlu olarak seyahat edenler, hamileler, lohusalar, adet dönemi olan kadınlar ve düşkün kişiler İslam dininde oruçtan muaf tutulmaktadır, ancak bu gruptaki kişilerin bir kısmının birçok toplumda oruç tutmaya devam ettikleri bilinmektedir. Singapur’daki Müslümanlar üzerinde gerçekleştirilen bir anket çalışmasında, gebelerin yüzde 87’sinin Ramazan ayında en az bir gün ve yüzde 33’ünün 30 gün boyunca düzenli olarak oruç tutuğunu ve bu grupta yer alan kadınların, İslam’ın hamilelerin oruçtan muaf olduğuna izin verdiğini bilmediklerini belirlenmiştir. Genel bilgilere göre oruç tutan gebelerde, yükselen kan şekeri ve HbA1C düzeyleri nedeni ile, hem anne, hem de bebek üzerinde ciddi hayati riskler doğurmaktadır.

ŞEKER HASTALIĞI (DİYABET) VE ORUÇ

Özellikle, insüline bağımlı olan Tip 1 şeker hastalarında Ramazan ayında uzun süreli açlık sonucunda ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Ramazan ayında sabah ve akşamları şekeri düşüren insülin hormonunda belirgin artış olduğu bilinmektedir. Benzer şekilde, bir stres hormonu olan kortizolde oruç ile birlikte belirgin bir şekilde artmaktadır.

ORGAN NAKLİ HASTALARINDA ORUÇ

Qurashi ve ark. Suudi Arabistan’da gerçekleştirdikleri çalışmada, böbrek nakli olmuş hastaların böbrek fonksiyonlarının oruç tuttuklarında olumsuz yönde etkilenmediğini göstermişlerdir. Benzer şekilde, Boobes ve ark. böbrek naklini takiben bir yılını doldurmuş hastaların oruç tutmasının sorun yaratmayacağını bildirmişlerdir. Ancak, oruç tutma kararının mutlaka organ naklini takip etmekte olan hekimle birlikte alınması gereklidir.

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu

http://www.taviloglu.com
http://www.facebook.com/drtaviloglu
http://twitter.com/DrTaviloglu 
http://tr.linkedin.com/in/drtaviloglu
https://plus.google.com/101286043113581809324

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler