HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sağlık Bakanı'ndan son domuz gribi açıklaması

Bakan Müezzinoğlu Türkiye'de domuz gribinden ölenlerin sayısının yükseldiğini açıkladı.

Sağlık Bakanı'ndan son domuz gribi açıklaması

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu domuz gribinden hayatını kaybedenlerin sayısının bugün itibariyle 33'e yükseldiğini açıkladı.

ÜRKÜTEN RAKAM: 33

Müezzinoğlu açıklamasında, 'Domuz gribi adı altında farklı sağlık sorunları olsa bile H1N1 virüsü teşhisi konularak ölen hasta sayısı bugün itibarıyle 33 oldu' dedi.

İKİ GÜN ÖNCE DE AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2 gün önce yaptığı açıklamada bugüne kadar 30 vatandaşın Domuz gribi nedeniyle yaşamını yitirdiğini söylemişti. 6 gün önce açıklama yapan sağlık bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş ise, domuz gribinden 11 hastanın hayatını kaybettiğini açıklamıştı. 6 gün arayla yapılan iki açıklamada kayıp sayısının 19 kişi artması dikkat çekti.

SON SEKİZ GÜNDE 21 KİŞİ ÖLDÜ

Bugün de hayatını kaybedenlerin sayısının 33'e çıkması ile 8 günde 21 kişi daha domuz gribinden hayatını kaybetti.

300'DEN FAZLA ÇEŞİDİ VAR

Editör Masası'na katılan Bakan Müezzinoğlu, son dönemde artan grip vakalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Grip virüsü influenza virisünün 300'den fazla çeşidinin olduğunu ve hastalıkla mutasyona uğrayarak değişiklik gösteren türlerinin bulunduğunu belirten Müezzinoğlu, “Bu sene hastalık yapan tür, gelecek yıl mutasyona uğruyor ve farklı bir şekil alıyor. Dolayısıyla bugüne kadar dünyanın influenza ile aşı olarak geliştirdikleri aşıların etkinliği, zaman zaman yüzde 30'lara kadar da düşüyor. Yüzde 100'ü yakalayan bir aşı dinamiği de oluşmadı” diye konuştu.

EKİM SONUNDA GRİP SEZONU AÇILIYOR

Grip artışlarının ekim ayı sonunda ve kasım ayı başında başladığını, nisan ayı gibi de bu vaka artışlarının bittiğine dikkati çeken Müezzinoğlu, “2013-2014'deki grip hasta sayıları da bu yıla göre çok olağanüstü, iki misli gibi diyeceğimiz zaman zaman pik dönemleri yaşadık. 2013'ün kasım, aralık aylarında, 2014'ün ocak, şubat, mart aylarında üç defa yoğun pik dönemleri yaşadık” dedi.

Bu dönemlerde özellikle geceleri, hafta sonları ilave hekim desteği koymak zorunda kaldıklarını ifade eden Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

“Bu yıl ise son 20 gün öncesine kadar, şubat sonlarına kadar neredeyse hiç gripten bahsetmeden geçireceğimiz bir 2014 sonu ve 2015 başı. Ama özellikle şubat sonu mart başı itibariyle Avrupa'da da özellikle Fransa, Hollanda, İspanya'da vakalarda önemli bir artış oldu. Bizde de vaka sayılarında artış oldu. Bütün buna rağmen biz polikliniklerde haftasonları, nöbetçi ekip gruplarını artıralım, ilave hekim koyalım gibi yoğun poliklinik müracaatı açıkçası yaşamadık. Artış olmasına rağmen, ilave hekim tedbiri alması açısından yaşamadık.”

"65 YAŞ ÜSTÜ VAKALARDA ÇOK AĞIR SEYREDİYOR"

Gribin, altında KOAH gibi akciğer hastalığı, böbrek ve karaciğer yetmezliği hastalıkları olan, özellikle 65 yaş üstü vakalarda çok ağır seyrettiğini belirten Müezzinoğlu, bu vakaların bir kısmının son bir hafta, on günde ölümle sonuçlandığını kaydetti.

Bakan Müezzinoğlu, “Geçtiğimiz hafta Müsteşarımızın yaptığı açıklamada, 11-12 olan, altında farklı sağlık sorunları olsa bile üzerinde H1N1 virüsü teşhisi koyarak ölen hasta sayısı bugün itibariyle 33 oldu. Bunların yüzde 60'ının, altında özellikle akciğer hastalığı gibi, diğer kronik hastalıkları olan hastalarımız, 65 yaş üstü vakalarımız neredeyse yarıdan fazlası da 65 yaşın üzerinde. Ama hiç sağlık sorunu olmayan yaş dilimi de 25-55 arasında olan, farklı hiçbir sorunu olmayan, tamamen H1N1 virüsü ile kaybettiğimiz 18 vakamız var” diye konuştu.

Ölümle sonuçlanan grip vaka dağılımının ülke genelinde çok dağınık olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, “En çok, 9 vaka İstanbul'da, sonra 7 ölüm vakasıyla Samsun'da, Erzurum'da, Sivas'ta, Mersin'de, Çanakkale'de var. Herhangi bir salgından bahsetmemiz söz konusu değil” dedi.

Müezzinoğlu, “11 dediğimizde de Pazartesi sabah 30 vaka dediğimde de diğer H3N2 veya influenza B ile birlikte bu 39'du. Yine 33 H1N1 olarak, diğerlerinde ilave sayı gelmedi toplam 42” ifadelerini kullandı.

"BİR METRE MESAFEDE BULAŞIYOR"

Bu konuda alınacak tedbirlere ilişkin de açıklamalarda bulunan Müezzinoğlu, vatandaşın bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğinin önemine vurgu yaptı.

“Vatandaşı bilgilendirmenin dışında, bir tedavi yol haritası bugün için belirlenmiş değil veya ilacımız yok” diyen Müezzinoğlu, hastalığın bir metre mesafede, yakın temasta bulaştığını, burada hijyenin çok önemli olduğunu söyledi. Müezzinoğlu, “Mesela hapşırıyor, mesafe bir metreden fazla ise riskin azalıyor ama bir metreden yakınsa riskin artıyor” dedi.

Özellikle çocukların ve yaşlıların el temizliğine dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Müezzinoğlu, mekanın havalandırılması, kişinin kendisini yorgun hissettiğinde dinlenmesi ve bol sulu gıda tüketmesi gerektiğini de kaydetti.

Burada önemli olanın bünyenin direnci ile virüsün direnci arasındaki dengenin, bünyenin kendi pozitif direnci anlamında yükseltebilmek olduğuna dikkat çeken Müzzinoğlu, şöyle konuştu:

“Dünyada virüsü tedavi edebilecek bir ilaç yok. Aşıların da grip aşısı diye zaman zaman kullandığımız aşıların da en yüksek etkinlik oranı yüzde 70'lerde, o da virüsün türüne göre. Mesela H1N1 virüsüne olan başarı oranı yüzde 30-35'leri geçmiyor. O nedenle aşı da ciddi risk grupları için değerlendirilebilir. Ama bizim son 4-5 yıldır H1N1 virüsü ile ilgili hemen hemen hiç vakamız olmadı. Bu yıl son 20 gündür karşılaştığımız bir fotoğraf” diye konuştu.

“YATIŞ YAPTIĞIMIZ VAKALARDA DÜŞME VAR”

Bakan Müezzinoğlu, “Kamu spotu hazırlama ve bunu sunma dinamiklerini zaten yapıncaya kadar dönem o pik dönemi geçiyor. Haftasonundan itibaren pazar, pazartesi, salı ve bugün itibariyle de hastaneye yatış yaptığımız vakalarda bir düşme var. Bizim beklentimiz şu, pik dönemini tamamladı, artık iniş dönemine girdi diye bir beklenti, gözlem arifesindeyiz. Önümüzdeki 2-3 gün içerisinde rakamlar daha sağlıklı gelecek. Bu dönemi inşallah bu şekilde kapatmış oluruz” açıklamalarında bulundu.

Anne ve babalara, çocuklarının hijyenine dikkat etmeleri tavsiyesinde bulunan Müezzinoğlu, çocuklarının okuldan gelince ellerini yıkamalarını sağlamaları gerektiğini söyledi.

Bu hijyenin okulda da önem taşıdığını belirten Müezzinoğlu, bunun bir kültüre dönüştürülmesi gerektiğini, sınıfların havalandırılması, grip şüphesi olan çocukların hekime yönlendirilmesi veya izinli sayılması gerektiğinin de altını çizdi.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Halk arasında ‘domuz gribi’ olarak da adlandırılan, H1N1’in belirtileri arasında boğaz ağrısı, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı, burun akıntısı, öksürük, solunum güçlüğü, kusma, ishal ve yüksek ateş şikayetleri bulunuyor. Uzmanlar 38 dereceyi aşan yüksek ateşli hastalarda bu belirtilerden en az bir tanesinin görülmesi durumunda hastanın domuz gribine yakalanmış olabileceğini, dolayısıyla hastanın mutlaka doktora başvurması gerektiğini belirtiyor.

BİRÇOK İLİMİZDE PANİK VAR

2 Mart'ta Sivas'ta bir iş adamının domuz gribinden hayatını kaybetmesi tekrar hastalığın hortladığı şüphesini uyandırmıştı. 39 yaşındaki iş adamı Mustafa Atar domuz gribi tanısıyla 19 Şubat’ta Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne başvurdu. Atar'dan alınan kan örnekleri sonrasında H1N1 virüsü tespit edilmişti. İş adamı Mart ayında hayatını kaybetmişti. Ardından Çanakkale, Samsun, Sivas, Mersin, Antalya ve Kocaeli'nde de domuz gribi tanısıyla tedavi gören hastalar hayatını kaybetti.

DOKTORLARIN 70 YAŞINA KADAR ÇALIŞMASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, grip vakalarının yanı sıra gündeme ilişkin diğer konularda da değerlendirmelerde bulundu.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık alanında şiddetin önlenmesiyle ilgili, "Burada en caydırıcı olanın tutuklama olduğunu düşünüyorum. O gün tutuklama, göz altı anında yapılabildiğinde o işte caydırıcılıkta çok önemsediğimiz bir konu. İnşallah bu hafta sonu itibariyle bu her iki konu da meclis gündeminde tamamlanmış olacak. Ayrıca en geç mayıs ayından itibaren nöbet ücretlerindeki yüzde 50'lik artışı tüm hekimlerimize, sağlık çalışanlarımıza yansıtabileceğiz" " dedi.

Hekimlerin 70 yaşına kadar çalışmasıyla ilgili, de konuşan bakan "Dün Sağlık Komisyonu Başkanımızla görüştük. Bir yasa tasarısı var komisyonda görüşülen. O tasarının içine muhalefetle birlikte anlaşarak alabilirlerse o da komisyon aşamasını tamamlayıp bu dönemde onu da yasalaştırmaya çalışacağız" dedi.

Müezzinoğlu: "ALO Uyuşturucuyla Mücadele ve Destek Hattı telefon numarasını 191 olarak aldık. Nisan sonu itibariyle de geçiş dönemi çağrı merkezini kuruyoruz. İhale süreçleri 1 Temmuz'da tamamlanacak."

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, art arda gelen domuz gribine bağlı ölümleri Meclis gündemine taşıdı. Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemi ile TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde "Domuz Gribi Aşısı alımları ile ilgili vermiş olduğum yazılı soru önergesine (7/31357 Esas Numaralı) 05.08.2014 tarihinde gelen cevapta Sağlık Bakanı, Pandemik grip ile mücadele kapsamında yaklaşık 6.000.000 doz aşı alındığını, yaklaşık 3.000.000 doz aşının kullanıldığını, 3.000.000 doz aşının da tedbir amaçlı stoklandığını, stoklanan 3.000.000 doz aşının muhtemelen bir salgın durumunda ihtiyaç duyulacak yeni karakterli grip aşısı ile üretici firma tarafından değiştirileceğini ifade etmiştir.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler