HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sağlıkta yeni düzenleme önerisi! Tedavi hakkı hastanın, söz hastanın

Sağlık Ekonomisi ve Politikası Derneği (SEPD) tarafından düzenlenen Yenilikçi Tedavilere Erken Erişim Sempozyumu’nda sağlıkta acil atılması gereken adımlar tartışıldı. Tedavide araştırma geliştirme sürecinden ilaca erişime kadar olan bölümde hastaların gerçek ihtiyaçlarının göz önünde bulundurularak karar alınmasının önemi vurgulanırken hasta derneklerinin daha fazla söz hakkına sahip olması gerekliliğinin altı çizildi.

Sağlıkta yeni düzenleme önerisi! Tedavi hakkı hastanın, söz hastanın

Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen sempozyumda yurt içi ve yurt dışından önemli akademisyenler, kamu görevlileri, ilaç firması temsilcileri, hasta dernekleri ve sağlık profesyonelleri söz aldı. Özellikle Avrupa’da gerçekleştirilen sağlık reformunda hastaların hekimlerle ve ilaç firmalarıyla bir araya gelip gerçek talepleri üzerine ihtiyaçlarını konuşabildikleri ortamların yaratıldığına değinilirken, Türkiye’de de bu adımların atılmasının önemi vurgulandı.

SEPD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Güvenç Koçkaya konuyla ilgili olarak şöyle konuştu; “Kamu, akademi, yenilikçi tedavilerin üreticileri herkes yenilikçi tedavilerin hastalara erişimi için çabalıyor. Ancak kimse hastaya senin ihtiyacın nedir diye sormuyor. Eğer tedavi hakkı hastanınsa, söz de hastanın olmalıdır. Ona da sorulmalıdır.”

Toplantıda genel olarak yenilikçi tedaviler ile insanlar daha sağlıklı ve daha uzun yaşayabildikleri, ülkemizde yapılan çalışmalarda yenilikçi tedavilere toplumun erişiminin artması ile doğumda beklenen yaşam yılının uzadığı rapor edildiği paylaşıldı. Bu nedenlerle yenilikçi tedavilere erişimin mümkün olduğunca erken olması gerekmekte olduğu belirtildi. Ancak diğer taraftan da yenilikçi tedavilere erişim maliyeti her yıl arttığı, özellikle ülkemiz gibi sağlık sisteminin kamu tarafından finanse edildiği ülkelerde yenilikçi tedavilere erişim maliyeti sürdürebilir sağlık sistemi için daha da önemli hale geldiği vurgulanmıştır.

Sempozyumda söz alan Deniz Atakay, PKU Aile Derneği Başkanı, nadir hastalığı olan bir çocuk annesi olarak söz aldı ve oldukça dokunaklı bir konuşma gerçekleştirdi. Ülkemizde ilaca erişim kısıtlarının zorluğunu ve hasta yakınlarının yaşadığı güçlükleri anlatan Atakay, Türk Hekimlerinin vaka görme sayısı açısından dünya lideri olduğunu vurguladı. Yenilikçi tedavilere erişimin kolaylaştırılması yönünde atılacak adımlarla kendisi gibi bekleyen pek çok annenin yüzünün güleceğini belirtti.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler