HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sanal kolonoskopi nedir?

Sanal kolonoskopi bilgisayarlı tomografi cihazından (BT kolonoskopi) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG kolonoskopi) kalın bağırsağın üç boyutlu görüntülerinin elde edilmesidir.

Sanal kolonoskopi nedir?

Burada amaçlanan kalın bağırsaktaki divertikül, polip veya kanser gibi sorunların belirlenmesidir. BT kolonoskopi tetkiki X ışınları (radyasyon) ile yapılırken, MRG kolonoskopi’de radyasyon yoktur.

Sanal kolonoskopi işlemi için özel bir hazırlık gerekir mi?

Evet gerekir. Sanal kolonoskopi işleminden bir gün önce müshil adını verdiğimiz ilaçların alınması ile bağırsak temizliği işlemi yapılır. Ayrıca, kalın bağırsağın son bölümü olan rektuma, lavman adı verilen bağırsak temizliği işlemi de uygulanır.

Sanal kolonoskopi işlemi nasıl yapılır?

İşlemin tamamı 10-15 dakika civarında sürer ve sakinleştirici bir ilaç vermeye gerek duyulmaz. Hasta sırtüstü olarak muayene masasına yatırılır, görüntü kalitesini arttırmak için makattan içeriye ince bir tüp yerleştirilir ve buradan içeriye hava verilir. Muayene masası tarayıcı alet içinde oynatılır ve böylece iki boyutlu görüntüler elde edilir, bu sırada hastanın nefesini tutması gerekir. Daha sonra bu görüntüler özel bir bilgisayar programından geçirilerek (görüntülerin rekonstrüksiyon işlemi) ekranda üç boyutlu görünür hale getirilir. Daha sonra aynı işlem hastayı yüzü koyun pozisyonda yatırarak tekrarlanır.

Sanal kolonoskopi işleminin avantajları nelerdir?

- Sanal kolonoskopide, endoskopi aleti (kolonoskop) kullanılmadığı için işlem daha konforludur.

- Sakinleştirici ilaç (sedasyon) kullanılmadığından hasta tetkik sonrasında günlük aktivitelerine kolaylıkla devam edebilir.

- Sanal kolonoskopi ile baryum sülfat, diatrizoate meglumin veya diatrizoate sodyum maddeleri ile yapılan kalın bağırsak filmine göre çok daha net görüntüler elde edilebilir.

- Standart kolonoskopi işleminde % 5-10 vakada kalın bağırsağın son noktası olan sağ bölümüne teknik olarak erişilemeyebilir, ancak sanal kolonoskopide bu noktaya ulaşılabilir.

- Sanal kolonoskopi, standart kolonoskopi işlemine kıyasla çok daha kısa bir süre içinde gerçekleştirilir.

Sanal kolonoskopi işleminin dezavantajları nelerdir?

- Sanal kolonoskopi işlemi sırasında polip belirlenirse çıkartılamaz (polipektomi işlemi), tümör belirlenirse parça (biyopsi) alınamaz ve ek olarak hastaya standart kolonoskopi yapmak gerekir.

- Bilgisayarlı tomografi ile yapıldığında hasta radyasyon (X ışını) alır.

- Sanal kolonoskopide 2 ile 10 mm arasındaki çaptaki polipler atlanabilir, ancak standart kolonoskopide bunlar çok rahatlıkla görünür. Bu nedenle standart kolonoskopi halen kalın bağırsak taramasında ‘altın standart’ olmaya devam etmektedir.

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu videoları için tıklayın

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler