HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sertleşme sorunu yaşıyorum ne yapmalıyım?

Sertleşme sorunu yaşıyorum ne yapmalıyım?

Sertleşme sorunu olan hastalarda sebep organik denilen bir hastalık ve duruma bağlı iken, bazı hastalarda da psikolojik sebeple sertleşme sorunu olabilmektedir. Bir çok hastada iki sebepte aynı anda bulunmaktadır.

Sertleşme sorunu yaşayan hastalar ilk olarak üroloji doktoruna gitmelidirler. Üroloji doktoru tarafından hastalığın başlangıcı ve gelişimi sorgulanarak öğrenilir. Hastanın kullandığı ilaçlar, geçirdiği ameliyatlar teker teker sorgulanır. Bu ön değerlendirme sonucunda gerek duyulursa kan tahlili, radyolojik görüntüleme (penil Doppler ultrason gibi) yapılabilir. Bu değerlendirme sonucu sertleşme sorunu nedenleri tespit edilmiş olur.

Hastanın kullandığı ilaçlardan sertleşmeyi kötü yönde etkileyecek ilaçlar varsa bunların kesilmesi veya değiştirilmesi açısından ilaçları veren doktoru ile görüşme sağlanır. Sertleşme sorunu nedeni olabilecek ilaçlar dikkatli bir şekilde gözden geçirilir.

Geçirdiği ameliyatlarda penise giden sinirleri etkileyen ameliyat varsa (örneğin radikal prostat ameliyatı, barsak ameliyatları v.b.) ayrıntılı sorgulanmalıdır. Bu ameliyatların hemen sonrasında ağızdan verilen ilaç ve enjeksiyon uygulamaları erken dönemde başlanarak ereksiyon yanıtı değerlendirilir. Hastalarda 6 ay – 1 yıl içinde yeterli cevap alınamazsa penise vakum cihazı uygulaması ya da penis protez uygulaması önerilebilir.

Hastalara yapılan kan tahlillerinde kan şekeri, HbA1c, HOMA-IR, SGOT, SGPT, Üre , kreatinin, ürik asit, FT4, TSH, Total testosterone, FSH, Prolaktin gibi kan tahlillerine bakılır. Burada tespit edilen rahatsızlığa yönelik tedavi verilir.

Sertleşme sorununda tedavide;

1.Ağızdan ilaç uygulamaları(Sildenafil, Tadalafil, Vardenafil): Ağızdan alınan ilaçlar cinsel ilişkiden 30 dakika veya 1 saat önce alınmalıdır. Bu ilaçların bitkisel kökenli olanları da tedavide kullanılabilir. Ağızdan alınan ilaçlar Nitrat grubu ilaç kullanan hastalarda kullanılması sakıncalıdır.

2.Penise şok tedavisi(ED 1000) : Penise şok dalga tedavisi penisin 5 farklı bölgesine uygulanır. Amaç penis damarlarında genişleme ve yeni damar oluşumu ile penis kan akımını artırılır, bu şekilde sertleşme sorununun ortadan kaldırılması planlanır. Bu tedavi yöntemi 6 , 12 veya 24 seans şeklinde uygulanır. Yan etkisiz bir yöntemdir. Haftada 2 gün, haftada 3 gün veya her gün şeklinde uygulanabilir. İşlem sonrası hasta günlük işlerine devam edebilir, işlem süre olarak 15-20 dakika sürmektedir.

3.Penise enjeksiyon tedavisi(İntrakavernozal Enjeksiyon): Penise enjeksiyon tedavisi farklı şekillerde kullanılabilir. Peniste eğrilik yapma riski sebebiyle bir çok hekim tarafından pek tercih edilmemektedir. Fakat enjeksiyon tedavisi, protez ameliyatı olmak istemeyen hastalara, ağızdan alınan ilaçla ve penise şok tedavisi ile yeterli sertlik sağlanamayan hastalarda enjeksiyon tedavisi idealdir. Enjeksiyon tedavisi özellikle prostat kanseri sebebiyle radikal prostat ameliyatı olan hastalar içinde çok uygun bir tedavidir. Enjeksiyon tedavisinde tekli ilaç (Alprostadil) veya kokteyl ilaç (papaverin, fentolamin, Alprostadil) uygulaması tercih edilebilir. Bu ilaçlar uygulamada her defasında farklı bölgeye uygulandığında penis eğriliği riski çok azaltılmaktadır.

4.Penis ucundan İlaç Uygulaması (MUSE) : Alprostadilin penis ucu (mea’dan) uygulanması ile sertleşmenin sağlandığı bir yöntemdir. İlacın Türkiye’de bulunmaması, maliyet olarak kokteylden daha pahalıya malolması ve etkinliğinin enjeksiyon kadar güçlü olmaması tercih edilme ihtimalini azaltmaktadır.

5.Penise vakum cihazı uygulaması : Vakum cihazı seçilmiş vakalarda uygulanan bir yöntemdir. Vakum cihazı kullanımında 30 dakikanın geçilmemesi önemli bir uyarı olarak akılda tutulmalıdır.

6.Penis Protezi uygulaması : Penis protezi diğer tüm tedavilerle tam sertleşme sağlanamayan vakalarda uygulanır. Penis protezlerinin bir kaç farklı türü bulunmaktadır. Şişirilebilir(inflatable-pompalı) protezler ve katlanabilir(Malleable-pompasız) protezler olarak 2 ana gruba ayrılır.

Katlanabilir protezlerde penis sürekli sert olarak kalmakta ilişki sırasında protez düzleştirilmekte ve cinsel ilişki sağlanmaktadır. İlişki sonrası protez katlanarak iç çamaşır içerisine yerleştirilmektedir. Ameliyatla yerleştirilir, ameliyat günü ya da ertesi gün hasta taburcu edilebilir. Hasta 1 ay sonra cinsel ilişkiye girebilir.

Pompalı protezlerde, ilişki sırasında pompa kullanılarak protez şişirilir ve kişi cinsel ilişkiye girebilir. İlişki sonrası protezi söndürmek için düğmeye basılarak protez söndürülür. Protezler ameliyatla yerleştirilir, ameliyat sonrası hastanede 1-2 gün kalmak gerekir. Ameliyat sonrası 1.5 ay protezin kullanılmaması gerekir.

Protez hastalarında cinsel ilişki sırasında hissetme, boşalma tamamen normaldir, her şey doğaldır. Kişi boşalsa dahi bayan partner boşalmadıysa bayanda boşalma olana kadar ilişkiye devam edebilir. Kişi istediği zaman protezi söndürebilir

Penis protez uygulaması diğer tedavilerden fayda görmeyen veya diğer tedavilerin uygulanmasında sakınca olan hastalarda tercih edilir. Son tedavi seçeneği olup cinsel ilişkide % 100 başarı sağlar.

Op.Dr.Murad ÇELTİK

Doktorlar merkezi

Abdi İpekçi cad. Reasürans Han 1 No:57 Kat :3 Nişantaşı İstanbul

Tel: 0 212 234 58 55

Web: www.muradceltik.com

www.facebook.com/opdrmuratceltik

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler