HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sıcak havalarda burun kanamasına dikkat!

Ciddiye almanız gereken 7 uyarı sinyali!

Sıcak havalarda burun kanamasına dikkat!

Sıcak yaz mevsiminde burun kanaması sıkça görülen sorunların başında geliyor. Güneşin altında kalmak da riski artırıyor! Bunun nedeni ise sıcak havanın burundaki mukus bariyerini kurutarak kılcal damarlarda zedelenme oluşturması. Ancak burun kanamalarını “Nedeni sıcak havadır” diyerek ihmal etmemek gerekiyor, çünkü altında ciddi bir hastalık da yatabiliyor!

Yaz aylarında sıcak hava ve klimaların yarattığı kuruluk ile tansiyon artışı nedeniyle burun kanamalarında artış görülüyor. Bunun nedeni ise sıcak ve kuru havanın burnun mukus bariyerini kurutması ve bunun sonucunda kılcal damarlarda zedelenme oluşturması. Burun kanamalarının yüzde 90'ı hafif seyirli oluyor ve genellikle kendiliğinden geçiyor. Ancak yaklaşık yüzde 10'unda ise burun kanaması hipertansiyon veya kalp damar hastalıkları gibi ciddi bir durumun habercisi olabiliyor! Bu tür durumlarda sıcak ve kuru hava sadece kanamayı tetikleyen bir faktör oluyor. Peki ama ne zaman alarma geçip hemen bir hekime başvurmak gerekiyor? Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Güzin Akkuzu, burun kanamalarında ciddiye almamız gereken 7 sinyali ve altında yatan nedenleri anlattı.

Sıcak ve kuru hava kanamayı tetikliyor

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Güzin Akkuzu, burun mukozasının çok yoğun bir damar ağı tarafından beslendiği ve dış ortamla teması yoğun olan bir bölge olduğu için sık kanadığını belirtiyor. Burun mukozasının üzerinde onu adeta bir bariyer gibi saran jelimsi bir mukus tabakası mevcut. Bu tabaka burnun nemli kalmasını sağlayarak, alınan havanın nemlendirilmesi, ısıtılması ve temizlenmesi işlevine katkıda bulunuyor. Çok sıcak ve kuru havalarda bu mukus bariyerinin kurumasına bağlı olarak kılcal damarlarda zedelenme ve kanama olabiliyor.

Asla atlamamanız gereken 7 sinyal

1. Burun yoğun bir şekilde kanıyorsa,

2. Kanama nefes almayı engellemeye başladıysa,

3. Kanama tekrarlıyorsa,

4. Bilinen kan hastalığı varsa,

5. Bilinen kalp damar hastalığı mevcutsa,

6. Kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa,

7. Kanama travmaya bağlı oluşmuşsa, zaman kaybetmeden bir hekime başvurmak son derece önemli.

Ciddi hastalıkların belirtisi olabiliyor

Burun kanamasının nedenleri lokal ve sistemik nedenler olarak iki gruba ayrılıyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Güzin Akkuzu, burun kanamasının altında yatan nedenleri şöyle sıralıyor:

Lokal nedenler

- Travma: Burun ameliyatları, burun travmaları, yüzme veya dalma gibi baro travmalar uzun süre burun spreylerinin kullanımı.

- Burundaki sorunlar: Burun içindeki eğrilikler normal hava akımını bozdukları için kuruluk ve kabuklanmaya arkasından da burun kanamalarına neden olabiliyor.

- Mevsim: Yaz aylarında sıcak ve klimaların burunda yarattığı kuruluk ve tansiyon artışı burunda kanamaya neden olabiliyor.

- Enfeksiyoz ve enflamatuar hastalıklar: Viral ve bakteriyel üst solunum yolları enfeksiyonları, saman nezlesi gibi alerjik durumlar.

- Tümörler: Burun içerisinde, sinüslerde veya genizde oluşan tümörler. Ancak bu durumda kanama genellikle tek taraflı, sürekli ya da tekrarlayıcı oluyor.

Sistemik nedenler

- Kan hastalığı: Doğuştan olan ya da sonradan gelişen ve pıhtılaşma bozukluğu ile giden bir kan hastalığı.

- Hormonal nedenler: Hamilelik döneminde kan hacmi artışı.

- Kalp damar hastalıkları: Hipertansiyon ve kalp yetmezliği gibi kalp damar hastalıkları.

Başınızı asla arkaya doğru yaslamayın

Dr. Güzin Akkuzu, toplumda burun kanamalarında başı arkaya doğru yaslamak gerektiği yönünde çok yanlış bir bilgi olduğuna dikkat çekerek, bu pozisyonun boğaza doğru akan kanla boğulma ve öğürme riskini artırdığı uyarısında bulunuyor. Bu nedenle burun kanamasında başı öne doğru eğmek gerektiğini belirten Dr. Akkuzu şu bilgileri veriyor: “Burun kanamalarında öncelikle burnun içerisi temizleniyor. Ardından ilaç emdirilmiş pamuk şeritler burun içerisine yerleştiriliyor ve hastanın başı öne doğru eğdirilerek burun kanadından baskı uygulanıyor. Bu uygulamayla burun kanamalarının 2/3 'ü durdurulabiliyor. Koterizasyon (kanayan burun mukozasını yakma işlemi), burun kanamasını kontrol etmek için en sık kullanılan yöntemlerden biri. Uygun hastalarda kimyasal veya elektrokoterizasyon kanamanın şiddeti ve yerine göre tercih ediliyor. Daha ciddi kanamalarda, kanamanın yerine göre ön ya da arka tampon veya her ikisi birden uygulanabiliyor “

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler