HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sigara, alkol, uyuşturucu zararları

TRABZON (İHA) - Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Celal Hoş, sigaranın, içen her 4 kişiden birini öldürdüğünü söyledi.

Trabzon Milli Eğitim İl Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürlüğü'nün yıllık eğitim faaliyetleri kapsamında yer alan 'Zararlı Alışkanlıklardan Korunma Yöntemleri' konulu eğitim seminerlerine Trabzon Lisesi konferans salonunda bugün yapılan seminerle devam edildi. İldeki değişik liselerden öğrencilerin katıldığı seminerde Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Celal Hoş sigara ve alkol, Dr. Halil Aktaş ise uyuşturucunun kişi ve topluma verdiği zararları anlattı.

Sigara ve alkolün insan sağlığına büyük zararları olduğunu belirten Dr. Hoş, alkol ve sigaranın birlikte kullanılması durumunda bu zararların daha da arttığını kaydetti. Sigara ve alkolün bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Dr. Hoş, bu tür hastalara verilen ilaçların da etkili olamadığını ifade etti.

Konuşmasını ilginç örneklerle süsleyen Dr. Hoş, "Sigara, içenlerin 4'te birini öldürüyor. Ama biz bunu ciddiye almıyoruz. Bu 4 kişiden birinin biz olabileceğini düşünmüyoruz. Ama eğer uçağa binmek isteseniz ve bineceğiniz uçağın düşme ihtimalinin 4'te 1 olduğunu söyleseler o uçağa biner miydiniz? Eminim ki binmezdiniz. Peki ikisi arasında fark var mı? Yok" dedi.

Fert ve toplum açısından çok zararlı olan ikinci bir zararlı maddenin de alkol olduğuna dikkat çeken Dr. Celal Hoş, her kadeh içkinin mezara giden bir basamak olduğunu söyledi. Alkolün fert hayatına olduğu kadar toplum hayatına da büyük zararları olduğunu tekrarlayan Dr. Hoş, "Alkol aile hayatına zarar verir, aile yuvasını temelinden bozar. Kişi ailesini ihmal eder, boşanmalar artar.

Aile içi şiddet artar, intiharlar, cinayetler meydana gelir. Yapılan araştırmalar ve yaşanan olaylar bunu ortaya koymuştur. Bütün kötülüklerin anası olan içki toplum hayatındaki düzeni ve asayişi de bozar. Kavgalara, anlaşmazlıklara ve cinayetlere sebep olur. Çalışma gücünü azaltır, buna bağlı olarak da kazançlar azalır. Toplumda karşılıklı olarak yardımlaşmayı ve iş görmeyi azaltır" diye konuştu.

İçki ve sigaranın her ikisinin de depresyona ve psikolojik hastalıklara sebep olduğunu, depresyon hastalarının ise tedavi edilmemeleri durumunda yüzde 10 intihara meyilli olduklarını belirten Dr. Hoş, insan vücudunun Yüce Yaratıcı tarafından kişiye emanet olarak verildiğine işaret ederek, hiç kimsenin bu emanete hıyanet etmeye hakkı olmadığını savundu.

Seminer Dr. Halil Aktaş'ın sinevizyon gösterisi eşliğinde uyuşturucunun zararları ve uyuşturucudan korunma yollarını anlatan sunumuyla sona erdi. Seminerin sonunda konuşmacılar, öğrenciler tarafından sorulan soruları cevaplandırdı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler