HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sigmoidoskopi nedir?

Sigmoidoskopi işlemi; eğilip, bükülebilen (fiber) yapıda sigmoidoskop adı verilen bir endoskopi cihazı ile kalın bağırsağın makata yakın olan sol yarısının incelenmesi işlemidir.

Sigmoidoskopi nedir?

Sigmoidoskopi ile makat (anal) kanalı, rektum, sigmoid kolon ve inen kolon adı verilen kalın bağırsağın sol yarısında kalan bölümleri incelenir.

Sigmoidoskopi yararları

- Sigmoidoskopi hem tanı, hem de tedavi amaçlı kullanılabilen bir tetkiktir.

- Makattan kan gelmesi, dışkı çapında değişiklik vb. sorunların varlığında hastaya sigmoidoskopi önerilebilir.

- Bu sayede, kalın bağırsağın sol yarısında yer alan polipler, hemoroid (basur), makat çatlağı (anal fissür), yabancı cisim, rektum kanseri ve makat kanseri görülebilir ve bunlardan patolojik tanı için parça (biyopsi) alınabilir. Ayrıca, hastaya bu yolla hemoroid veya basur için bant ligasyon, skleroterapi, infrared koagülasyon, polip ve yabancı cisimlerin çıkartılması, sigmoid volvulus’un (kalın bağırsağın etrafında dönmesi) düzeltilmesi gibi tedavi edici girişimler de uygulanabilir.

- Atkin ve ark. tarafından gerçekleştirilen İngiliz Ulusal çalışmasında, 55-64 yaş aralığındaki 170,432 hastaya sigmoidoskopi yapılmış, ve bu tetkik sayesinde bağırsak kanseri, rektum kanseri ile makat kanseri gelişme sıklığının % 33 azaldığı, ölüm (mortalite) oranının % 43 azaldığı belirlenmiş ve bu gruptaki hastaların % 5’ine ise ek olarak kolonoskopi tetkiki gerekmiştir. Benzer şekilde Hewitson ark. çalışmasında, düzenli olarak dışkıda gizli kan testi yapılması ile ölüm (mortalite) oranının % 25 azaldığı belirlenmiştir. Hoff ve ark. tarafından gerçekleştirilen Norveç Ulusal çalışmasında, bağırsak kanseri, rektum kanseri ile makat kanserine bağlı ölüm (mortalite) oranının % 59 azaldığı saptanmıştır. Segnan ve ark. tarafından İtalya’da gerçekleştirilen çalışmada da 236,568 hastaya sigmoidoskopi uygulanmış ve benzer sonuçlar elde edilmiş ve bu hasta grubunun % 8.4’üne ek olarak kolonoskopi tetkiki gerekmiştir. Bağırsak kanserlerinin % 70’inin kalın bağırsağın sol yarısında yer aldığı bilindiğinden, sigmoidoskopi ile kolonoskopi tetkiki sonucunda saptanabilecek tümörlerin % 30’u atlanabilir.

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu videoları için tıklayın

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler