HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şişmanlık ve bazı kanser tipleri

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu Şişmanlık ve bazı kanser tipleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu

Şişmanlık ve bazı kanser tipleri

Obezite veya şişmanlık ile meme kanserinin ilişkisi var mıdır?

Meme kanserinin ağırlıklı olarak kalıtsal yolla edinildiği sanılmasına karşın, meme kanseri olan kadınların % 95’inde BRCA1 ve BRCA2 genlerinin etken olmadığı bilinmektedir. Obez yada şişman kişilerde, özellikle menapoz sonrasındaki dönemde meme kanseri riski yaklaşık 1.5 kat artmaktadır. Bu risk artışı, östrojen hormonu seviyelerinin şişman veya obez kişilerde, kilolu olmayanlara göre % 50-100 oranda daha yüksek olmasına bağlanmıştır. Obez veya şişman kadınlarda meme kanseri, meme dokusunun daha yoğun ve iri olmasına bağlı olarak kilolu olmayan kadınlara oranla daha ileri evrelerde belirlenmektedir. Menapoz öncesi döneminde yumurtalıklar tarafından üretilen östrojen hormonu, menapoz ile birlikte yumurtalıkların devre dışı kalması ile birlikte yağ dokusu tarafından üretilir. Menapoz için hormon kullanan kadınlarda meme kanseri riski biraz daha azalmaktadır. Menapoz döneminde yumurtalıkta östrojen (kadınlık) hormonu salgılanması biter. Alınan kilolar sonucu artan yağ kütlesi, östrojen hormonu üretiminde rol alır ve bu da meme kanseri riskini arttırır. Suzuki ve ark. 2013 yılında, 36,164 Japon kadın üzerinde yaptıkları araştırmalarında, vücut kitle indeksi (VKİ) 24’ün üzerinde olan kadınlarda meme kanseri riskinin belirgin şekilde arttığı sonucuna varmışlardır. Benzer şekilde Wang ve ark, 1992-2002 döneminde Çin’de obezitenin % 20’den % 30’a yükseldiğini ve meme kanseri olgularının % 55’inin VKİ 24’ün üzerinde olduğunu belirlemişlerdir.

Obezite veya şişmanlık ile bağırsak kanserinin ilişkisi var mıdır?

Obez yada şişman erkeklerde, bağırsak kanseri riskinin arttığı bilinmektedir.

Meme kanseri ve rahim kanserinden farklı olarak, kadınlardaki yüksek östrojen seviyeleri bağırsak kanseri açısından koruyucu olmaktadır. Karın bölgesindeki yağlanmanın, bağırsak kanseri riskini arttırdığı bilinmektedir. Kadınlarda yağlanma daha çok kalçalarda olmasına karşın, erkeklerde yağlanmanın daha çok karın bölgesinde olduğu bilinmektedir. Giovannucci ve ark. obezite ile bağırsak kanseri riskinin 1.5 kat arttığını bildirmişlerdir.

Obezite veya şişmanlık ile yemek borusu kanserinin ilişkisi var mıdır?

Obez yada şişman kişilerde, kilolu olmayanlara göre yemek borusu (özofagus) kanseri riskinin arttığı bilinmektedir. Burada etken olarak obez kişilerde gastro-özofageal reflü hastalığının daha sık olması suçlanmakta ve yemek borusuna geri tepen mide asidinin bu kansere zemin hazırladığı düşünülmektedir.

Obezite veya şişmanlık ile safra kesesi kanserinin ilişkisi var mıdır?

Obez yada şişman kişilerde, kilolu olmayanlara göre safra kesesi kanseri riskinin arttığı bilinmektedir. Burada etken olarak obez kişilerde safra kesesi taşı oranının daha fazla olması gösterilmektedir. Welzel ve ark. 2011 yılına ait çalışmasında, obezite ile karaciğer kanseri ve safra kesesi kanseri riskinin 2.1 kat arttığı vurgulanmıştır.

SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: drkorhantaviloglu@mynet.com

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu videoları için tıklayın

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler