HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sonbahar yorgunluğu için metabolizmanızı hızlandırın

Sonbahar denince genellikle akla ilk gelen hüzün, karamsarlık ve depresyon olur.

Sonbahar yorgunluğu için metabolizmanızı hızlandırın

Ancak tatilin bittiği, okul ve iş temposunun başladığı bu dönemi avantaja çevirip metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

Sonbahar bağışıklık sistemimize bağlı hastalıkların en sık görüldüğü mevsim Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel sonbahar diyeti olarak dikkat etmeniz gereken noktaları özetledi; “Sonbahar grip, soğuk algınlığı gibi bağışıklık sistemine bağlı hastalıkların en sık görüldüğü mevsimlerden. Bu dönemdeki sağlıksız beslenmenin sonucunda saç dökülmesi, yorgunluk, enfeksiyon hastalıkları, cilt kuruması, kabızlık, unutkanlık gibi sorunlar görülebilir. Kısaca bu mevsim sağlıklı beslenmeniz için çok fazla sebep var.

Kahvaltı ve ara öğünler metabolizmayı hızlandırıyor

Sonbahar yorgunluğunu üstünüzden atmak istiyorsanız metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Güne kahvaltı ile başlamak ve ara öğünleri atlamamak metabolizma hızınızda etkili olacaktır. Ara öğünlerinizde kuruyemiş, kuru meyve ve mevsim meyvelerini tercih edebilirsiniz. Sonbaharda zindeliğin korunması için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi lazım. Özellikle bu mevsimde tüketilen biber, kivi, portakal, brokoli, limon gibi C vitamini kaynaklarının bağışıklık sistemine önemli etkileri vardır. Vücudumuzun mevsim değişikliklerinde daha fazla vitamin ve minerale ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. Gerekli olan vitamin ve mineralleri ise sebze ve meyvelerden alabilirsiniz.

Bitki çaylarını tüketin

İçtiğiniz içecekler de bu mevsimdeki beslenmenize yardımcıdır. Bunlara bitki çayları örnek verilecek olursa;

►Metabolizmanızı hızlandırmak için yeşil çay tüketebilirsiniz.

► Mevsim değişikliklerinde uyku düzensizliği yaşayanlar antiseptik özelliği olan melisa çayını

içebilirler.

► Bahar aylarında baş ağrısı çekenler ise ıhlamur çayını tercih edebilirler.

Bahar depresyonu beslenmeyi etkiliyor

Bu dönemde sıklıkla görülen bahar depresyonu kısa sürse de kişiler beslenmelerine dikkat etmezler. Özellikle bu kişilerin ilk yöneldikleri besin tatlı olur. Önemli olan tüketilen tatlının miktarı ve sıklığıdır. Bu durumda tercihinizi sütlü veya meyveli tatlılardan yana kullanabilirsiniz.

Sonbahar mevsiminde metabolizmanızı hızlandırmak ve kilo vermek istiyorsanız akşam yemeklerinizi geç saatlere bırakmayın. Sıcak bitki çayları da metabolizma hızınızda etkili olacaktır. Hastalıklardan korunmak için bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirici besinler tüketmeye özen gösterin. Sıvı tüketimini de ihmal etmeyin ve ılık su içme alışkanlığınıza geri dönmeye çalışın.

Sonbahar mevsiminin vücudunuzu zinde tutmak, hastalıklardan korunmak ve metabolizma hızınızı arttırmak için bir fırsat olabileceğini unutmayın. Kısacası bu mevsim sağlıklı beslenmenin tam zamanı.” dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler