HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Stres ve gözyaşı burun içi etini de etkiliyor

KBB uzmanı op. dr. Eyüp Bozkurt:”burun içi eti stres, ağlama, üzüntüden etkileniyor.”

Stres ve gözyaşı burun içi etini de etkiliyor

Burun tıkanıklığı çok sık karşılaşılan hastalıklardan biri.

Hastalar bunu iki şekilde tanımlıyor; burnumdan nefes alamıyorum ya da burnumdan nefes alıp almadığımı bilmiyorum.

Hastaların kimi zaman kendi kendine tanı koyarak ve tedavi yöntemleri belirleyerek üstesinden gelmek istedikleri bu sorun aslıda göründüğü kadar basit değil.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Eyüp Bozkurt, hastanın burun tıkanıklığını farklı şekillerde yaşadığını ve mutlaka bir uzmana görünmesi gerektiğinin altını çiziyor:

“Hastalar burun tıkanıklığını farklı şekillerde yaşıyor. Bazen bir tarafı açık, diğeri tıkalı hissediyor hasta. Bazen de açık olan tıkalı, diğer tarafı açık. Bu durum fizyolojik olabilir. Yani normal insanlarda da burnun bir tarafı diğer tarafa göre daha açık hissedilir. Kimi de devamlı aynı taraf tıkalı olduğunu ifade ediyor. Bu durumda en yüksek ihtimal bir tarafa doğru -orta hattan- eğrilmiş kıkırdak ve kemik yapısı olmasıdır. Bunun tedavisi ameliyatla mümkündür ve normal şartlar altında bir daha tekrar etmez. “

Bazı hastaların da burnunun sürekli tıkanmasından şikayeti oluyor. Aslında birçok kişinin bilmediği bir durum var; konka adı verilen burun içi eti insanın ruh halinden ve duygu durumundan bile etkilenebiliyor :

“Bazı hastalar burnum çok sık tıkanıyor. Doktora gidiyorum, ilaç verince açılıyor; sonra belli bir süre geçince tekrar tıkanıyor diyor . Her iki burun boşluğunda 'konka' (burun içi eti) adı verilen dinamik yapıya sahip yapılar var. Dinamik yapıdan kastım şu: Bu yapılar duygu durumdan ve ortam şartlarından etkilenebilir. Örneğin heyecanlanma, stres, ağlama, soğuk veya sıcak, spor yapma, farklı tatlar tadma ... Böyle bir durumda muhtemelen konka (burun içi eti) yapıları ile ilgili büyüme söz konusu. Bu durumda konkalara yönelik ilaç tedavisi uygulanabilir. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda lokal anestezi altında 10-15 dakikalık 'konka küçültme operasyonları' uygulanabilir. Dikkat edin 'konkaları alma operasyonu demiyorum; 'konka küçültme operasyonu' diyorum. Çünkü konkalar burun içinde işlevi olan dinamik yapılardır.”

BURNUMA SPREY SIKMADAN YAŞAYAMIYORUM

KBB Uzmanı Op. Dr. Eyüp Bozkurt sürekli burun tıkanıklığım var ve sprey sıkmadan yaşayamıyorum diyen hastaların da mutlaka bir uzmana görünmesi gerektiğinin altını çiziyor:

“Devamlı burun tıkanıklığım var. Sprey sıkamadan yaşayamıyorum. sprey de artık yetmiyor, sıktıktan birkaç saat sonra tekrar tıkanıyor.

Bu durumda bu spreyleri bırakıp sebebe yönelik tedavi için KBB Doktoruna başvurmanız gerekir. Düşündüğünüzün aksine bu spreylerden kurtulmanız çok kolay aslında.”

Op. Dr. Eyüp Bozkurt çabuk nezle grup oluyorum bu nedenle de burnum tıkanıyor diyen hastalarda alerji ihtimali üzerinde durulduğunu dikkat çekiyor:

“Muhtemelen alerjik bir durum söz konusu olabilir. Alerjik etkenlerle (ev tozu, polen, küf, kimyasal ajanlar ...) karşılaşınca vücuda ilk giriş yerinde; yani burunda bir reaksiyon meydana geliyor. Bu durumun en önemli tedavisi alerjik etkenlerle teması engellemek veya minimuma indirmek. Hala olmadıysa doktorunuza başvurup ilaç tedavisi başlamak. İlaç tedavisi de yetersiz gelmeye başlarsa alerji testi yapılarak uzun soluklu bir tedavi olan immunoterapi ya da aşılama yapmak.”

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler