HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TEİS: 5 yılda bin 29 ilacın ruhsatı iptal edildi

TÜM Eczacı İşverenler Sendikesı (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, Türkiye'deki bulunamayan ilaç sorununun gün geçtikçe büyüdüğünü söyledi.

TEİS: 5 yılda bin 29 ilacın ruhsatı iptal edildi

ANKARA, (DHA) - Saydan, ilgili kurumun sadece 28 ilaç bulunamadığı veya eş değerlerinin mevcut olduğunun belirtildiğini söyledi. Saydan, "Kanser, hepatit, astım gibi hayati önemi olan rahatsızlıklarda vatandaş reçetesine yazılı olan ilacı istiyor, yeterli bilinçlendirme yapılmayan eşdeğer ilacı vatandaşın anlamasını bekliyoruz" dedi.

Nurten Saydan, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun piyasada olmayan ilaçlar için bir an önce çözüm bulması gerektiğini vurguladı. Saydan, şöyle devam etti:

"Sağlık Bakanlığı ilaçlara ruhsat verir, vatandaşının 24 bin eczaneden ilaca ulaşmasını, eczacıların eliyle ilaç almasını sağlar. Oysa Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından yayınlanan ilaç listesinde bulunamayan ilaçların çokluğu durumun vahametini gözler önüne sermiştir. Listeyi incelediğimizde, 3 bin 890 ilacın üretilmediği için pasif listesinde yer aldığını görmekteyiz. Kurumun aktif listesinde yer alan vatandaşlarımız tarafından eczane eczane dolaşılarak aranan depo penisilinler, epilepsi ilaçları, suni gözyaşı damlaları, kanser ilaçları gibi hayati öneme sahip yüzlerce ilaç aktif olarak gözüktüğü için piyasada var diye açıklama yapılmaktadır."

"DEPO PENİSİLİN İĞNESİNİN DE RUHSATI İPTAL"

Saydan, 5 yılda 1029 ilacın ruhsatının iptal edildiğini belirtirken, Türkiye'de 2008-2012 yılları arasında 789 ilacın ruhsatı iptal olduğunu söyledi. Saydan, şöyle konuştu:

"İçlerinde bugünlerde vatandaşlarımızın yana yakıla aradığı 'depo penisilin iğnesi' de var. İlgili firma ülkeyi terk etmiş durumda. 19 Mart 2012 tarihinden günümüze kadar240 ilacın ruhsatı iptal oldu. Bunların nerede ise hepsi hayati öneme haiz ilaçlar. Bu durum da göstermektedir ki, yerli ilaç sanayi ilaç üretemiyor, ithal ilaç firmaları ülkemize ilaç getirmiyor. İşin en kötü tarafı da yanlış ilaç fiyatlandırma politikası yüzünden yeni bulunan ilaçlardan vatandaşlarımız hiç yararlanamamaktadır."

Saydan, bu durumun nedeninin ise devlet tarafından euro kurunun 1.95 TL olarak sabitlenmiş olması ve referans alınan ülkeler arasında Yunanistan, Portekiz gibi ekonomik kriz içindeki ülkelerin bulunması olduğunu söyledi. Saydan, şöyle konuştu:

"Yani üretici ya da ithalatçı firmaların doğal olarak zarar etmek istememeleridir. Zira yüzde 40 indirimle oluşturulan Referans ülke fiyatına, bir de SGK'nın yüzde 41'e varan Kamu Kurum İndirimi de eklenince ilacın üretici ya da ithalatçı açısından ekonomik kazanımı ortadan kalktığı için ilaçlar bulunmaz olmaktadır. Bu duruma çare olarak bulunan yöntemler ise biz eczacıları hayrete düşürmektedir. Bu yöntemler arasında hastanelerin ilaç satar duruma getirilmesi (depo penisilin grubu ilaçlar gibi), ve bir çoğunun Türkiye'de ruhsatı olduğu halde piyasada olmadığı için 3-4 misli fiyatla yurtdışından ilaç getirilmesi gibi ilginç yöntemler bulunmaktadır."

Bu şekilde ilaç hizmetinin dünyanın hiçbir ülkesinde uygulanmadığını belirten Nurten Saydan, bunun akılcı bir yol olmadığını 'Günü kurtarmaya' yarayacağını ifade ederken, eczanelerde ilaç bulunmamasının sorumlusu olmadıklarını ekledi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler