HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

‘Tekrarlayan gebelik kaybı” nın tedavisi var mı?

İki veya daha fazla düşük yapılmasına tekrarlayan gebelik kaybı denir. Üç kere düşük yapıldığı kesinleşmişse, sorunu belirlemek için bazı testlerin yapılması ve muayene olunması gereklidir.

‘Tekrarlayan gebelik kaybı” nın  tedavisi var mı?

Tekrarlayan düşük, kadınların %1’inde görülür. Gerçekleşen düşüklerin yarısından fazlası embriyo oluştuğunda yani döllenme olduğunda dölde kromozom sorunu oluşmasına bağlıdır. Bu genetik hasar tamamen tesadüfi oluşur, buna sebep olan herhangi bir tıbbi hastalık yoktur. Fakat şunu biliyoruz ki yaş ilerledikçe genetik soruna bağlı düşük yapma oranı artar.

Bazı çiftlerde, kadın veya erkekte görünür herhangi bir hastalık olmasa da, çiftlerinin birinin genetik olarak kromozomlarının bir kısmı kopup diğer kromozoma bağlanmış olabilir. Buna translokasyon denir. Bu durumda kişide görünen herhangi bir hastalık olmaz, fakat kişinin yumurta veya spermindeki kromozom yerleşimi düzgün olmadığından döllenme sırasında sağlıklı döl oluşamaz ve bu da düşük ile sonuçlanır.

Üreme organlarındaki sorunlar düşüğe sebep olur mu?

Rahim yapısında olan bazı doğumsal anormallikler sonucunda rahim gebeliği taşıyamaz ve düşük oluşur. Bir çok değişik yapısal sorun olsa da en sık görülen rahimde septum denen perde olmasıdır. Bu bozuklukta rahim içindeki bir duvar veya perde nedeniyle rahim iki bölmeye ayrılır.

Ashermam sendromu denen rahmin içerisinde yapışıklıkların oluştuğu hastalıkta ise kadın daha gebe olduğunu öğrenemeden düşükleri oluşur.

Rahimde gelişen fibroid veya polip gibi iyi huylu ama yer kaplayan kitleler de düşüğe sebep olabilir.

Düşüğe sebep olan hastalık var mıdır?

Bazı kadınlarda bulunan hastalıklar tekrarlayan gebelik kayıplarına neden olabilir. Örneğin; bağışıklık sistemindeki bir bozukluğa bağlı gelişen Antifosfolipid sendromunda, kişinin vücudu kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddeleri düşman gibi algılar ve bunlara karşı antikor geliştirir. Bu da tekrarlayan düşüklere veya anne karnında bebeğin ölmesine neden olur.

Şeker hastalığı da düşüğe sebep olabilir. Bu hastalıkta kanda bulunun artmış şeker nedeniyle düşük veya anne karnında bebek ölümü oluşur. Polikistik over sendromu da tekrarlayan düşüklere sebep olabilir.

Tekrarlayan gebelik kaybı için yapılan testler mevcuttur. Doktorunuz sizi muayene ettikten ve hastalıklarınız ile ilgili detaylı bilgi aldıktan sonra bu testleri isteyecektir. Bağışıklık sisteminiz, tiroid beziniz, kromozom yapınız ve şeker seviyeniz ile ilgili testler yapılır. Ayrıca kadının üreme organlarının durumunu değerlendirmek için ultrason veya MR tahlilleri yapılır. Bu değerlendirmeler sonucunda bulunan soruna yönelik tedaviniz planlanır.

Kadınlarda yukarıda saydığım nedenleri araştırıyor olsak bile düşük yapan kadınların %50-75’inde kesin sebebin bulunması mümkün olmuyor. Sorunun ne olduğu ile ilgili bazı ip uçları olsa da maalesef tedavi tam yapılamıyor.

Eğer çiftlerin genetik yapısında sorun varsa tüp bebek üretilen embriyodan genetik test yapılır ve sağlam embriyo anne rahmine yerleştirilerek sağlıklı bebek oluşması sağlanır.

Rahim yapısında sorun olduğunda hekiminiz size cerrahi tedavi önerir ve bu sorunun giderilmesi sağlanır. Bu tür tedaviden sonra sağlıklı gebelik oluşur.

Bağışıklık sisteminde sorun tespit edildiğinde ise aspirin veya heparin gibi kan sulandırıcı ilaçlar verilerek pıhtılaşmanın oluşması engellenir ve sağlıklı gebelik olur.

İyi olan şey ise, tekrarlayan gebelik kaybı olan ve sebebini bulamadığımız kadınların %65’inin sonraki gebelikleri sağlıklı olacaktır.

Dr.Ebru Ünal

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler