HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Telomer nedir? Sertab Erener'in uyguladığı '100 yaş' tedavi yöntemi

'Telomer nedir, telomer tedavisi nasıl yapılır' sorusu tıptaki son teknolojileri takip etmesi ve uygulamasıyla tanınan Sertab Erener sayesinde hayatımıza taşındı. Erener son olarak dünyada yalnızca birkaç kişinin uyguladığı telomer tedavisine başladı. Peki telomer ne demek ve tedavisi nasıl oluyor? İşte detaylar...

Sertab Erener, muhteşem sesinin yanında tıp ve güzellik dünyasındaki son gelişmeleri takip etmesiyle de ünlü bir isim. "Duydunuz mu, Sertab Erener kulak memesinden kan aldırıp yüzüne sürüyormuş" gibi şehir efsanesi sohbetlere mutlaka denk gelmişsinizdir.

Bu efsaneler çok da haksız sayılmaz tabii, biz ülkece kök hücre tedavisi (PRP) nedir bilmezken o bu uygulamanın ustasıydı. Tıptaki son gelişmeleri o kadar yakından takip ediyor ki, bugün herkesin bildiği kişinin kendi kanıyla tedavi olma (kök hücre) yöntemi uzun yıllar önce onun için sıradan bir güzellik uygulamasıydı.

Ayşe Arman'a verdiği son röportajda da bu konudan bahseden Sertab Erener, yepyeni bir konuyla gündeme geldi; telomer tedavisi!

PEKİ YİNE İLK KEZ SERTAB ERENER SAYESİNDE DUYDUĞUMUZ TELOMER TEDAVİSİ NEDİR?

Telomer tedavisi, kişinin hücre kromozomlarında bulunan ve telomer adı verilen sarmalın kısalmasını önlemek veya uzatmaya çalışmak anlamına geliyor. Sertab Erener'in deyimiyle, "Ayakkabı bağcıklarının ucundaki koruyucu plastik" gibi bir görevleri var. Fotoğraftaki yeşil renkli bölgeler telomer; bu madde herhangi bir gen kodlaması içermiyor, görevi kromozomların istenmeyen birleşmelerini ve kromozom parçalanmalarını önlemek.

Her hücre döngüsünde biraz daha kısalıyor. Bu durum da hücre bölünme sayısını kısıtlıyor. Yani hücre yenilenme hızı ve sayısı düşüyor ve yaşlanma dediğimiz durum gerçekleşiyor. Yapılan son araştırmalar hızlı yaşlanma, düzensiz hücre çoğalmaları ve kanserin telomerle ilişkisini ortaya koyuyor.

Bunlardan en ünlüsü Bill Andrews. Ölümsüzlükçülük veya Yeni Yaşlanma olarak bilinen bir akımın öncüsü olan doktor 28 yıldır biyoteknoloji, bunun son 16 yılında da telomerler üzerine çalışıyor.

Kan ve tükürük örneği vererek bu tedavi için uygun olduğunu öğrendikten sonra telomer hapı almaya başlayan sanatçı, 6 aydır bu ilacı kullanıyor ve ilaca başladığından beri kendisini ıspanak yiyen Temel Reis gibi hissettiğini söylüyor.

Doktorlar Çin'de yetişen astragalus bitkisi içinde telomeraz enzim geninin olduğunu (telomer kısalmasını önleyen gen) keşfetmiş ve bu bitkiden ilaç üretmişler.

Bill Andrews'un 66 yaşında olduğunu ve 10 yıldır bu hapı kullanarak çok zinde kaldığını ifade eden Sertab Erener, göz bozukluğunun bile gerilediğini ve artık gözlüksüz okuyabildiğini ifade ediyor. Tabii ki bu sadece ilaçla olmamış; örneğin artık vegan olmadığını, et ve balık yediğini de söylüyor.

Bahsedilen telomer tedavisi ilacı, bitkisel besin desteği olarak geçiyor ve bilimsel olarak henüz kanıtlanmış bir etkisi yok. Telomer kısalmasını önlemek için anti-aging özelliği olan yiyecekler, C,D, E vitaminleri, Omega 3, sigara, alkol, stres, depresyondan uzak durma ve hareketli yaşam gibi aslında sağlıklı yaşam için gerekli olan temel prensipler işe yarıyor.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler