HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tiroid hastalıklarında Selenyum kullanımı

Selenyum antioksidan, anti enflamatuar özelliği olan ve aktif tiroid hormonu T3 ün üretiminde rol oynayan bir eser elementtir. Vücutta gram başına düşen Selenyum miktarı en fazla olan organ tiroid bezidir. En az 30 adet selenoprotein ve selenoenzim tiroid fonnksiyonu ve tiroid hormon yapımı için görev almaktadır.

Tiroid hastalıklarında Selenyum kullanımı

Otoimmun tiroid hastalıklarında kullanılan selenyun desteğinin inflamatuar ve immun yanıtı dengelediği ve oksidatif hasarı azalttığı gösterilmiştir. Selenyum eksikliğinde de T4 hormonundan T3 hormonuna dönüşümün azaldığı da aynı çalışmada gösterilmiştir.

Selenyum içeriği yüksek besinleri tüketen kişilerde selenyum takviyesi önerilmemektedir ancak Avrupa ülkelerinde topraklarda yapılan selenyum ölçümlerinde selenyum düzeyinin düşük olması, beslenme ile yeterli miktarda alınamadığı da belirtilmektedir.

Selenyumdan zengin gıdalar brezilya fındığı, yulaf, et, tavuk, hindi, mantar, ay çekirdeğidir.

Çalışmalarda selenyum kullanımının (100 veya 200 Ü) hastaların antikor düzeylerini düşürdüğü gösterilmiştir ancak bazı çalışmalarda ise antikor düzeylerinin değişmediği de belirtilmektedir. Selenyum takviyesinin selenomethionine formunda olması önemle önerilmektedir.

Selenyum birikimine “selenozis” adı verilir. Selenyum birikimi ile diyabet gelişimi arasında ilişki bulunmuştur. Selenyumun 50-400 mikrogram arasında olması güvenli düzeydir. Doz aşımı yani selenozis denmesi için 850-900 mikrogram olması gerekir.

Prof. Dr. Yeşim Erbil
yerbil2003@yahoo.com

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler